Tarptautinis performansų festivalis „Dimensija 0.99“

Tarptautinis performansų festivalis „Dimensija 0.99″ šiais metais Vilniuje startuoja spalio 13 – 14 dienomis Profsąjungų rūmuose ir kavinėje „Mulen Ružas”, įsikūrusiuose ant Tauro kalno. Tai jau ketvirtas tokio pobūdžio renginys, Vilniuje pateiksiantis žiūrovams naujausias šiuolaikinio performanso tendencijas.

Pirmąją festivalio dieną 17 val. šeštadienį, žiūrovai galės išvysti vieno žinomiausių poetinio performanso atstovų iš Ispanijos, Bartolomeo Ferrando (Ispanija), performanso ir intermedia menų profesoriaus, dėstančio Šiuolaikinio Meno fakultete Venecijoje, kūrybą.

Kenny McBride (Jungtinė Karalystė) yra PAC (Performance art in Context) studijų projekto įkūrėjas, gyvo meno ir chronotopinių retrospektyvų organizatorius. Taip pat menininkas yra kultūrinių ryšių internetinio žurnalo „agora8.org” leidėjas ir redaktorius. Kenny turi ne vieną teoretinį pasiekimą, tarp kurių mokslų daktaro laipsnį „Meno ir humaniškumo studijų taryboje”.

Straipsniai 1 reklama

Cyril Lepetit (Jungtinė Karalystė) darbų pagrindas yra geismo objektas ir būdai, kaip žmonės sąveikauja. Daugelyje kūrinių menininkas save pateikia kaip ekshibicionistą, manipuliatorių, gundytoją ar nekalybę, ar visus keturis tuo pat metu. Jo darbai apima piešinius, tapybą, „making of” objektus, skaitmeninę fotografiją bei performansus ir instaliacijas, kuriuose siekiama įtraukti žiūrovą ir patį autorių į meninę situaciją.

Sinead O‘Donnell (Jungtinė Karalystė) veikla apima meno projektų organizavimą, vizualų performansą ir laiko dimensijos meną derinant su piešiniu, fotografija, tekstais ir koliažu, kaip kūrybiniais ieškojimais skirtinguose kultūriniuose kontekstuose. Jos meninė praktika tiria ryšius tarp materialaus identiteto ir veiksmo.

Šio festivalio metu numatyta pristatyti performansą, kuris truks viso renginio metu. Kiekvieną dieną jis prasidės prieš pirmą numatytą programoje performanso pradžią, ir baigsis su paskutinio performanso pabaiga. Šį performansą sekmadienį „pabaigs” vienos garsiausių, jau klasika tapusios performansų grupės „Black Market narys, airių kilmės menininkas Alistair McLennan (Airija), padaręs didžiulę įtaką visai performanso vystimosi eigai. Daugelis jo performansų trunka ne mažiau nei 6 – 10, kartais netgi 24 valandas.

Festivalyje dalyvauja ir lietuvių menininkai: tai nuskambėjusi Kauno grupė POST ARS, kurianti jau nuo devyniasdešimtų metų. Šį kartą Česlovas Lukenskas, Aleksas Andriuškevičius ir Gintaras Zinkevičius rodys skirtingus performansus. Renginyje dalyvauja menininkas Redas Diržys, intriguojantis visuomenę darbais su politiniais veikėjais, tokiais, kaip A.Lukašenka ar Pol Potas. Kompozitorius Antanas Jasenka, menininkai Džiugas Katinas bei Linas Liandzbergis įgyvendins daugialypės terpės projektą „Tarybų Lietuva”.

Taip pat festivalio organizatoriai žiūrovams pateiks ankstesnių festivalių „Dimensija 1″ ir „Dimensija 0″ video prezentacijas.

Trumpas festivalio dalyvių kūrybos aprašymas:

Bartolomeo Ferrando (Ispanija) – Gimęs 1951 m. Valencijoje. Šiuo metu jis yra performanso ir intermedia menų profesorius, dėstantis Šiuolaikinio Meno fakultete Vanecijoje. Jis yra įkūręs eksperimentinės poezijos žurnalą „Texto Poetico”. Yra daugelio tarptautinių performansų festivalių dalyvis, o taip pat organizatorius keleto tarptautinių festivalių, susijusių su akcine poezija. Be to, jis yra narys „Flatus vocis trio”, bei „Rojo” grupių, kurios atlieka poezijos ir muzikos, free džiazo ir performanso akcijas.

Alistar McLennan (Airija) – gimė Skotlande. Studijavo „Duncan of Jordanstone College of Art” Dundee ( 1960-1965m.), ir „School of Art Institute of Chicago”, USA (1966-1968m.) Jis yra vienas iš  „Belfasto meno instituto įkūrėjų. Šiuo metu dėsto Šiuolaikinio meno universitete Ulsteryje. 1989 m. buvo vienas iš iniciatorių ir įkūrėjų žinomos performanso meno grupės „Black Market International”.

1997m. atstovavo Airiją Venecijos bienalėje. Jo performansai pasižymi aktualijomis, kurios įtraukia etnines, estetines, religines, politines vertybes. Daugelyje savo performansų McLennanas kalba apie politinę/socialinę gerovę, toleranciją, o kartu ir apie mirtį, apie „Naują gyvenimą” ir mutaciją, transformaciją. Daugelis jo performansų trunka ne mažiau nei 6-10, kartais netgi 24 valandas.Vilniuje numatyta pristatyti performansą, kuris truks taip pat ilgai – visa renginio laikotarpį. Kiekvieną dieną jis prasidės prieš pirmą numatytą programoje performanso pradžią, ir  baigsis su paskutinio performanso pabaiga.

Aleksas Andriuškevičius (Lietuva)

Aleksas Andriuškevičius parodose dalyvauja nuo 1983 m. Nuo 1989 dailininkų grupės „POST ARS‘‘ narys. Autoriniuose performansuose labiausiai akcentuoja kontekstą. Performansus atlieka įvairiose vietose – apleistoje gamykloje,  parodų rūmuose, miesto senamiestyje ir t.t. Naudoja pačias paprasčiausias buitines priemones: savo virtuvės indus, virves, knygas ir improvizacija kuria jis atlieka būna, padiktuota konkrečios situacijos. Ne viena akcija  yra pateikta kaip video perfomansas, t.y. veiksmai atlikti tik prie video kamerų.

Redas Diržys  (Lietuva)

Gimė 1967 m. rugsėjo 29 d. Performansus kuria nuo 1993 metų. Pirmuosius performansus pristatė gatvės meno festivalių Tiesė. Pjūvis (1993-1994), vykusių Alytuje metu bei kaip savarankiškus reiškinius.

Performansams būdingas bruožas – situacijos konstravimas, kuriame žiūrovas patenka į jam pažįstamą situaciją, kurioje jis žino kaip reikia elgtis, bet tai jam nėra tuo metu priimtina (laidotuvių, mišių, spaudos konferencijų, susitikimo su merais, barikadų performansai). Dažnas Redo Diržio performansas – tai jo koncepcijos padiktuoti veiksmai socialinėje aplinkoje (tęstiniai projektai, skirti Lukašenkai, Pol Potui, Linui Ryškui)

Sinead O‘Donnell (Jungtinė Karalystė)

O‘Donnel veikla apima meno projektų organizavimą, vizualų performansą ir laiko dimensijos meną derinant su piešiniu, fotografija, tekstais ir koliažu, kaip kūrybiniais ieškojimais skirtinguose kultūriniuose kontekstuose. Jos meninė praktika tiria ryšius tarp materialaus identiteto ir veiksmo.

Kenny McBride (Jungtinė Karalystė)

yra PAC (Performance art in Context) studijų projekto įkūrėjas, gyvo meno ir chronotopinių retrospektyvų organizatorius. Taip pat menininkas yra kultūrinių ryšių internetinio žurnalo agora8.org leidėjas ir redaktorius. Kenny turi ne vieną teoretinį pasiekimą, tarp kurių mokslų daktaro laipsnį „Meno ir humaniškumo studijų taryboje”

Cyril Lepetit (Jungtinė Karalystė)

Geismo objektas ir būdai, kaip žmonės sąveikauja yra Cyril Lepetit darbų pagrindas. Daugelyje kūrinių menininkas save pateikia kaip ekshibicionistą, manipuliatorių, gundytoją ar nekalybę, ar visus keturis tuo pat metu. Jo darbai apima piešinius, tapybą, „making of objektus”, skaitmeninę fotografiją bei performansus ir instaliacijas, kuriuose siekiama įtraukti žiūrovą ir patį autorių į meninę situaciją.

Antanas Jasenka, Džiugas Katinas, Linas Liandzbergis (Lietuva)

Tai grupė menininkų dirbanti kartu jau keletą metų.Kiekvienas iš menininkų dalyvavęs daugeliuose panašaus pobūdžio festivaliuose.A.Jasenka žinomas kaip elekrtoakustinės triukšmo muzikos atstovas, kuriantis muziką kinui, teatrui, animacijai. Dž.Katinas buvusios grupės „Žalias Lapas” narys, kuriantis performansus nuo 1989 metų, visų vykusių festivalių Vilniuje kuratorius, dalyvavęs daugelyje festivalių užsienyje – „Nipaf”. Linas Liandzbergis performansus kuria nuo 1991 metų, dalyvavęs festivaliuose užsienyje, visų vykusių festivalių Vilniuje kuratorius, kuria tapybos srityje.

Česlovas Lukenskas (Lietuva)

Gimė 1959 m. Surengė 10 personalinių parodų. Grupės „Post Ars” narys. Parodose dalyvauja nuo1985 m. Daugelio akcijų, meninių vyksmų, hepeningų, performansų, dalyvis. Kartu su grupe „Post Ars” laimėjęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą – Niederlausitz (Vokietija) pagrindinį prizą.

Views All Time
Views All Time
3678
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

25 − 19 =