Sobieslaw Zasada „Saugus greitis”

Sobieslaw Zasada "Saugus greitis"

Alma Littera, 2002.
Vertė: Valdemaras Kvietkauskas

Žanras: vadovėlis / šviečiamoji literatūra

Apžvelgė: Ivy Mike, (c)
Apžvalga įdėta: 2003 03 10

Straipsniai 1 reklama

„Turbūt kiekvienas dabartinis ralistas pradėdamas karjerą skaitė „Saugų greitį”. Ir dabartiniai automobilių sporto meistrai, ir vairavimo instruktoriai maestro Sobieslavo Zasados knygą pataria skaityti visiems, kurie gavę vairuotojo teises ir nuvažiavę pirmuosius tūkstančius kilometrų nepasikelia į puikybę, tardamiesi, kad jau viską moka ir sugeba, bet nori išmokti taip valdyti automobilį, kad galėtų važinėti greitai ir kartu – saugiai. Tačiau būtina įspėti, kad ši knyga anaiptol neskatina važinėti pažeidžiant eismo taisykles.
Knyga buvo leidžiama ne tik Lenkijoje, bet ir Čekijoje, Bulgarijoje, o lietuviškąjį knygos leidimą skaitytojai net praminė „vairuotojų Biblija”…”.

Iš pratarmės knygos ketvirtajam lenkiškajam leidimui

„Vairuotojų Biblija”? Ar ne per stipriai pasakyta?

Tokie žodžiai apie šią knygą nėra tuščios leidėjo pagyros leidiniui, kurį jis pats išleidžia. Ne tik Lenkijoj, bet ir Lietuvoj dažnas automėgėjas (ir, matyt, kiekvienas autosportininkas) yra šią knygą perskaitęs. Nors galbūt praktiniame važiavime ir ne visada sugeba pasinaudoti jos patarimais, tačiau ji bent jau priverčia kritiškai vertinti savo vairavimo sugebėjimus bei stengtis bent minimaliai juos tobulinti.

Knygos autorius S.Zasada tikrai žino apie ką kalba – jis savo laiku yra tapęs triskart Europos ralio čempionu (pabrėžtina, kad tuometinis Europos ralio čempionatas iš esmės atitinka dabartinį pasaulio ralio čempionatą), laimėjęs daugiau kaip 140 ralio varžybų. Tačiau vien iš to nebūtų didelės naudos, jei autorius neturėtų sugebėjimų apie tai įdomiai ir patraukliai papasakot. Knyga yra tikrai įdomi. S. Zasada ne tik pasakoja ką ir kaip reikėtų daryti, bet ir dažnokai iliustruoja tai pavyzdžiais iš savo patirties.

Knyga parašyta kaip vadovėlis – t.y. viskas yra aiškinama nuosekliai ir paprastai. Pradedama nuo to, kaip reikia teisingai sėdėti automobilyje, kaip laikyti vairą, kaip perjunginėti pavaras, kaip stabdyti ir t.t. Palaipsniui pereinama prie gerokai sudėtingesnių dalykų, – kaip automobilio slydimo kontroliavimas bei teisingas važiavimas posūkiuose.

Tai, kad ši knyga tokia paprasta, yra gan dažnai išsakoma ją kritikuojant iš pažengusių vairuotojų pusės, tačiau tokie vairuotojai paprastai pamiršta, kad ši knyga yra elementorius – čia dėstomi dalykai turėtų būti savaime suprantami kiekvienam vairuotojui (deja, bet taip nėra!), o ir labai geram vairuotojui, manau, nepakenktų laikas nuo laiko pasikartoti pagrindus.

Pora žodžių matyt reikia tarti apie knygos pavadinimą („Saugus greitis”). Visa knyga yra grindžiama būtent šia sąvoka – „ne leistinas greitis” ar „nustatytas greitis”, bet būtent saugus greitis. Saugus greitis priklauso nuo daugelio aplinkybių: nuo kelio, kuriuo važiuojama, nuo vairuotojo pasirengimo, nuo automobilio charakteristikų bei techninės būklės, pagaliau nuo atmosferinių sąlygų ir kitų faktorių.

Kaip pats autorius sako: „Todėl, beje, skeptiškai vertinu daugelį greičio ribojimo ženklų. Iš savos patirties žinau, kad saugaus greičio ribos svyruoja bent 50% į vieną ir į kitą pusę” (tiesa, čia pat jis nepamiršta pridurti, kad kelio ženklai yra būtini, nes nieko geresnio sugalvota nėra). Būtent važiavimą saugiu greičiu ir stengiasi propaguoti S.Zasada – anot jo, ir važiavimas per greitai, ir per lėtai galų gale pasirodo besąs nesaugus.

Keletas žodžių apie šį knygos leidimą. Išoriškai knyga nėra itin patraukli – viršelis neaiškios oranžinės spalvos, nenusisekęs formatas, puslapiai su mėlynomis paraštėmis ir stambiu šriftu sudaro vos ne knygos vaikams įspūdį… Tačiau tikiuosi, kad tai neatbaidys knygos pirkėjų.

Verdiktas: Matyt, negalima teigti, kad šią knygą yra būtina perskaityti kiekvienam, tačiau… Tai yra tikras vairuotojo elementorius. Ir, matyt, vairuotojas ją turi perskaityt kiekvienas (nes kitaip tikrai neverta apie save galvoti kaip apie didelį „kelių asą”).

Views All Time
Views All Time
4431
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

64 − 56 =