“SKAMP” lyderį piktina pasipūtusios popmuzikos žvaigždės

„Kosmopolitiškoji trijulė” – taip dabar populiariai muzikos pasaulyje vadinama viena įdomiausių Lietuvos grupių „Skamp”. Vos prieš pusmetį audringai į popmuzikos elitą įsiveržusi trijulė gali pasigirsti tokia spalvinga biografija kokią teturi tik keletas Lietuvos atlikėjų ir grupių.

„Skamp” įkūrėjai Viktoras Diavara ir Vilius Alesius susitiko 1992 metais Vokietijoje, Vasario 16-osios gimnazijoje. Į ją vaikinai pateko skirtingais keliais – Vilius atvažiavo mokytis iš Lietuvos, o Viktoras – net iš Afrikos, nedaug kam žinomos Malio valstybės. Lietuvės ir afrikiečio sūnus Malyje pragyveno devynerius metus, o vėliau, panoręs pamatyti daugiau pasaulio, atvyko į Vokietiją.

Šiandien Lietuvos jaunimas tikriausiai neniūniuotų populiariosios „Skamp” dainos „Summertime”, jei ne Viktoro noras geriau pramokti lietuvių kalbos. V.Diavara, kuris Vasario 16-osios gimnazijoje jau mokėsi ilgą laiką, prisimena, kaip vieną dieną į klasę įžengė naujokas. „Jis buvo tylus ir labai skyrėsi nuo mūsų, mėgstančiųjų patriukšmauti, draugijos”, – prisiminė Viktoras. Vaikinai tikriausiai nebūtų susibičiuliavę, tačiau Vilius Viktorui galėjo padėti greičiau išmokti lietuvių kalbą, o šis naujokui – geriau suprasti vokiečių kalbą.

Straipsniai 1 reklama

Besimokydami kalbų vaikinai pasikalbėdavo ir apie kitus dalykus. Paaiškėjo, kad jie ypač domisi muzika. Tada paaugliai ir pradėjo kurti pirmąsias hiphopo daineles, kuriose greitakalbe berdavo vakarėliuose patirtus įspūdžius.

Tik po ketverių metų vaikinai nusprendė imtis rimtesnės veiklos. 1997 metais jie profesionalioje įrašų studijoje įrašė du kūrinius. Viktoras prisimena, kad tuo metu jie turėjo tik truputį pinigų ir norą kurti. Tuomet dar niekam nežinomos grupės vardą jie populiarino įvairiausiomis priemonėmis – už savo pinigus gamindavo marškinėlius, lipdukus, ant Vilniaus sienų aerozoliniais dažais purkšdavo grupės pavadinimą.

Vilius jau seniai svajojo į grupę pakviesti dainininkę. Tačiau tam priešinosi Viktoras. „Gerai, kad vėliau persigalvojau”, – nusijuokė Viktoras. Su simpatiška rusvaplauke aire Erika Dženings vaikinai susipažino per koncertą viename sostinės klube. Erika jau kurį laiką gyveno Vilniuje, mat čia dirba jos tėvai. Mergina iš pradžių kreivai žiūrėjo į „Skamp” pasiūlymą dainuoti grupėje – stipriu ir labai savotišku balsu apdovanota mergina svajojo apie solinę karjerą.

Sėkmė „Skamp” aplankė labai netikėtai. „Kai išgirdau per radijo stotis grojamą „Summertime”, aš nesupratau, kas man įvyko – „nuvažiavo stogas”, – prisiminė Viktoras. „Skamp” sėkmę dar labiau įtvirtino daina „Nieko panašaus”, kurią jaunai grupei geranoriškai padėjo įrašyti Andrius Mamontovas. Beje, jis beveik tuo pačiu metu pasiūlymus įrašyti bendras dainas gavo iš dar kelių grupių, tačiau pasirinko „Skamp”. Garsiam muzikantui ir teatro aktoriui patiko trijulės užsispyrimas, novatoriškumas ir nuoširdumas.

Ar sunku būti įžymiam? „Aš kaip ir anksčiau vaikštau po Gedimino prospektą. Tik dabar jaučiu, kad žmonės į mane žiūri, – pasakojo Viktoras. – Nežinau, gal prie populiarumo dar nepripratau, bet ant žemės stoviu tvirtai”. „Skamp” dainų autorių piktina Lietuvos popmuzikos žvaigždžių pasipūtimas. Anot Viktoro, kai kurie garsūs popmuzikos elito atstovai iš aukšto žiūri į kitus žmones. „Ar tu žinai, kas aš esu?” – klausia jie kartais mažiau žinomų kolegų, kurie nori su garsenybe persimesti pora žodžių.

„Skamp” trijulė – geri draugai. „Kartu vaikštome į vakarėlius, kavines, švenčiame gimtadienius. Taip jau buvo, kad pirma tapdavome draugais, o tik po to – ir „Skamp” nariais”, – pasakojo Viktoras.

Įrašyti debiutinį albumą „Angata” grupei padėjo didelis būrys kviestinių muzikantų. V.Diavarą ypač sužavėjo saksofonistas Petras Vyšniauskas. „Kai išgirdau ir pamačiau, kaip jis groja, supratau, kiek dar nedaug aš suprantu apie muziką”, – sakė pagrindinis „Skamp” dainų autorius. Beje, debiutinio albumo pavadinimas toks pat egzotiškas, kaip ir visa „Skamp” trijulė. Malio gyventojai „angata” sako, kai nori vienas kitą paraginti, o lietuvių kalboje jis maždaug atitiktų žodį „eime”.

„Taip, seniai ten buvau, – atsiduso Viktoras, paklausus, ar jis netrukus nežada aplankyti Malyje gyvenančių savo tėvų. – Kiekvienas mūsų artėjančią vasarą kažkur keliaus. Viena tikrai žinau – su Viliumi važiuosime į Vokietijoje vyksiantį didžiulį muzikos festivalį”.

Tamsaus gymio, ilgaplaukis V.Diavara traukia ne vienos merginos dėmesį, tačiau artimos draugės jis neturi. „Dabar svarbiausia – muzika. Panelei reikia skirti daug dėmesio. Kai įsimyli, pirmas savaites skraidai kaip ant sparnų. Tačiau po to vėl prisimeni muziką, ir dainoms pradedi skirti didesnį dėmesį. Nenoriu apgaudinėti merginos”, – tvirtino Viktoras.

Gerbėjų dėmesio netrūksta ir kitiems „Skamp” nariams – Viliui ir Erikai. Beje, simpatiška grupės dainininkė jau beveik viską supranta, ką jai sako lietuviai, tačiau pati kalbėti lietuviškai nesiryžta.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *