Memento

Kai kuriuos prisiminimus geriau užmiršti

kriminalinis trileris
Režisierius: Christopher Nolan
Scenarijaus autorius: Christopher Nolan, pagal Jonathan Nolan apysaką
Prodiuseriai: Jennifer Todd, Suzanne Todd
Vaidina: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior, Stephen Tobolowsky
Muzika: David Julyan
Sukurta: JAV (2000)
Trukmė: 113 min. (1 val. 53 min.)
Originalo kalba: anglų
Premjera Lietuvoje 2001 m. lapkričio 30 d.

Atmintis – tai pagrindinis elementas, išskiriantis žmones nuo gyvūnų. Atmintis – tai pats svarbiausias žmogaus asmenybės, svarbiausių gyvenimo faktų, jo praeities vingių, jo sugebėjimų saugojimo blokas. Be atminties mes taptume labai pažeidžiami ir visiški bejėgiai. Kai žmogus kažką pamiršta, nebegali atsiminti svarbių dalykų, jam reikalinga pagalba. Gerai, jeigu jis buvo tam pasiruošęs iš anksto – turėjo nuotraukų, nufilmuotų vaizdų ar užrašų knygelėje. Jeigu to nėra, tenka kreiptis į draugus ar nepažįstamus. Tačiau užduokite tą patį klausimą penkiems žmonėms ir dažniausiai kiekvienas iš jų pateiks skirtingą atsakymą. Kas yra tikroji praeitis?

Straipsniai 1 reklama

Buvęs draudimo kompanijos darbuotojas Leonardas Shelby (akt. Guy'us Pierce'as) tampa žiauraus nusikaltimo liudininku. Prieš pat atsitiktinai atsibudusio jaunuolio akis yra išprievartaujama ir nužudoma jo žmona. Todėl jis nenumaldomai trokšta keršto ir nieko daugiau. Net ir pats palankiausias teismo sprendimas jo nepatenkintų. Jaunuolis nori atkeršyti pats, bet nežino visiškai nieko apie žudiką.

Jis nieko neatsimena.

Būtent tą patį žmogžudystės vakarą Leonardas Shelby patyrė sudėtingą galvos traumą, ko pasėkoje jis nebesugeba atsiminti netolimos praeities įvykių. Jaunuolis gali sutikti tą patį žmogus šimtą kartų ir visai neprisiminti, kas jis toks, kuo jis vardu, ką jis veikia. Jis nesugeba prisiminti datų, vardų, vietų, veidų ir svarbių faktų. Netgi jeigu pavyktų atkeršyti, tai jis, ko gero, labai greitai pamirštų ir tai.

Vienintelė išeitis Leonardui, tai pasikliauti tatuiruotėmis ant kūno, kuriomis jis užrašo svarbiausius faktus, ir „Polaroido” nuotraukomis, kuriose jis užfiksuoja kažkokį žmogų ir vienu dviem sakiniais apibūdina tą akimirką susiklosčiusią situaciją. Jeigu sutiktas žmogus atpažįsta Leonardą ar pašaukia vardu, tai jaunuolis peržiūri nuotraukas ir mėgina prisiminti, kas jis yra – geras ar blogas, draugas ar priešas. Sutikęs paslaptingąją merginą Natalie (akt. Carrie Anne Moss) ir pasižiūrėjęs į nuotrauką, jis pamato užrašą – „Ji taip pat prarado kažką ir būtinai padės tau iš gailesčio”. Kitas labai dažnai į Leonardo akiratį patenkantis žmogus yra keistas ir pernelyg rūpestingas vyriškis vardu Teddy (akt. Joe Pantoliano), kuris žino daugiau svarbios informacijos, nei galima būtų įsivaizduoti.

„Memento” – tai išskirtinis filmas, kokio dar niekas niekuomet nebuvo sukūręs. Visas šio filmo unikalumas pasižymi tuo, kad jis prasideda pačioje pabaigoje (finale) ir režisierius pasuka tolesnius įvykius atgal, t.y. į pradžią – pagrindinis herojus stengiasi prisiminti netolimą praeitį ir išsiaiškinti, kas, kaip, kodėl, už ką nužudė jo žmoną ir nuo ko prasidėjo visas šis konfliktas. Jis mažais žingsneliais artėja į visų įvykių, kurių pabaiga jau yra aiški, pradžią (užuomazgą). Kiekvienas jo atsimintas faktas parodomas 3-8 min. trukmės segmentais, iš kurių yra sudėliotas visas filmas (kiekvienas segmentas prasideda tuo, kuo baigėsi ankstesnis).

Daugiau apie filmą:
http://us.imdb.com/Title?0209144

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *