INSOMNIUM – melodingo death metalo akordai iš Šiaurės Karelijos

Besibaigiant rūsčiai 1997-ųjų žiemai, mažame Joensuu miestelyje, esančiame rytinėje Suomijos dalyje, keturi vaikinai nutarė įkurti metalinę muziką grojančią grupę. Tai bosistas Niilo Sevänen, būgnininkas Tapani Pesonen bei du gitaristai – Ville Friman ir Markus Hirvonen. Tada jiems tebuvo 17-18 metų, ir vargu, ar kas nors tikėjosi, kad šią ketveriukę aplankys greita sėkmė. Kaip ten bebūtų, ramus miestelio gyvenimas buvo sudrumstas visam laikui.

Pradžioje grupė, kuri dar neturėjo pavadinimo, grojo tokių įžymybių, kaip AMORPHIS, ENTOMBED, PARADISE LOST, SEPULTURA, koverius. Vėliau buvo sukurtos ir savos dainos, kurios pasižymėjo melodingumu, bet ne brutalumu. Kadangi mažame provincijos miestelyje buvo sunku rasti tinkamą vokalistą, vieta prie mikrofono galiausiai buvo patikėta Niilo. Tuo pat metu grupė pradėjo groti melodingą death metalą pagal Skandinavijos scenos standartus.

1998 m. vasarą būgnininkas Tapani išėjo į armiją, o jo vietą užėmė gitaristas Markus (tiesiog multiinstrumentalistas, ar ne?). Nauju gitaristu tapo Timo Partanen. Tuomet grupė nusprendė pasivadinti INSOMNIUM (lot. „nemiga”). Visą žiemą muzikantai praleido kurdami naujas dainas (matosi, kad suomiai…).

1999-ųjų balandį vietinėje studijoje „Headache” INSOMNIUM įrašė debiutinį demo, sudarytą iš 4 kūrinių, kurį išleido savo lėšomis. Demo gavo geras recenzijas, tame tarpe buvo nominuotas kaip geriausias mėnesio demo žurnale „Terrorizer”. Nors įrašų kompanijos dar nesusidomėjo, grupė sudalyvavo keliuose koncertuose, kurių geriausias – su ANATHEMA „Ilosaari rock” festivalyje. Taigi, sėkmė artėjo…

Vis dėlto tų pačių metų rudenį INSOMNIUM stovykloje stojo tyla, kuri tęsėsi ir visą žiemą. Taip atsitiko dėl to, kad Niilo persikraustė studijuoti į Turku, Markus buvo paimtas į armiją, o Ville pradėjo dirbti. Tačiau ši tyla, pasirodo, buvo prieš audrą…

2000 m. rugpjūtį „East Voice” studijoje įrašytas antrasis demo „Underneath the Moonlit Waves”, kurio lygis buvo žymiai aukštesnis tiek grojimo technikos, tiek įrašymo kokybės prasme. Tą parodė ir labai palankus demo įvertinimas visame pasaulyje. Netrukus Anglijoje grupei „įsižiebė šviesa”, nes „Candlelight Records” pasiūlė kontraktą. Po kelių mėnesių grupės sudėtyje įvyko kol kas paskutinis pasikeitimas – vietoj gitaristo Timo atėjo buvęs WATCH ME FALL (iš Turku) narys Ville Vänni. 2001 m. gegužę „Candlelight Records” su INSOMNIUM pasirašė kontraktą net 4 albumams, ir tai, be abejo, buvo didelė sėkmė vos 4 metus egzistuojančiai grupei.

Neužilgo (2001-ųjų liepą) INSOMNIUM užsidarė savame miestelyje esančioje „Media Works” studijoje, kur įrašė debiutinį albumą „In the Halls of Awaiting”. Šis darbas buvo išleistas po kelių mėnesių. Taigi, į melodingojo death metalo sceną iškopė dar viena komanda, kuri nutarė ne tik tęsti šio stiliaus tradicijas, bet ir praplėsti jo kanonus skambesio naujovėmis.

Beje, dabartinių INSOMNIUM narių kelias iki grupės įkūrimo buvo gana skirtingas, nors yra keletas dalykų, kurie turbūt ir nulėmė, kad visi jie yra geriausi draugai ir bendraminčiai. Pirma, visi gimė kitose „tūkstančio ežerų šalies” vietose (Turku, Espoo, Aura) ir, būdami kelerių metų, su tėvais persikraustė į Joensuu. Antra, sunkiąja muzika jie susidomėjo mokydamiesi vidurinėje (7-12 metų), ir visiems didžiausią įtaką padarė tokios grupės, kaip METALLICA, IRON MAIDEN, SEPULTURA. Vaikinai ne tik susirinko šių grupių albumus, bet ir bandė groti jų kūrinius, kaip kuris sugebėjo. Trečia, visi keturi, prieš susieidami, grojo kitose grupėse, kurių stilius buvo toli nuo melodingojo death metalo.

Kita vertus, visi Insomniumai yra savotiškai įdomios asmenybės, todėl, manau, bus įdomu su jais artimiau susipažinti. Niilo (vokalistas/bosistas) augo šeimoje, kur tėvas dėstė literatūrą universitete, o mama dirbo bibliotekoje. Nuolat apsuptas knygų, berniukas susidomėjo fantastika ir buvo nusprendęs tapti rašytoju, nors dar darželyje dėvėjo marškinėlius su IRON MAIDEN „The Trooper”! Muzika rimtai susidomėjo, būdamas 12 metų. 1994 m. su Tapani sukūrė grupę PAISE, vėliau – DISHARMONY, kurios pavadinimas pakeistas į STONECROW. Buvo įrašytas demo ir net sukurtas video klipas. Susitikimas su Markusu ir Ville Frimanu įvyko tada, kai Niilo su Tapani ieškojo dar dviejų vaikinų, kad sugrotų porą gabalų mokykliniame koncerte. Taip atsirado INSOMNIUM užuomazga. Ir jeigu ši grupė kada nors nustos egzistavusi, galimas dalykas, jog skaitysime Niilo parašytus fantastinius romanus…

Ville Frimano (gitaristo) kraujas „teka” iš atšiauriosios Laplandijos, kurioje gimė abu jo tėvai. Tikriausiai dėl to jis nuolat jaučia stiprų ryšį su gamta, net pasirinko ekologijos studijas Jyväskylä universitete. Kai su Markusu (dabartiniu INSOMNIUM būgnininku) paklausė „Nothing Else Matters”, savo ateitį nusprendė susieti su grojimu gitara, nors iki šiol muzikos specialiai nesimokė. Tapęs vienu iš INSOMNIUM narių, Ville negalėjo patikėti, kad išsipildė jo svajonė groti metalo grupėje. Jis ypač džiaugiasi su „Candlelight” pasirašytu kontraktu. Tai romantiškas svajotojas, kurio žodžiais tariant, „meskite iššūkį gyvenimui ir svajokite visa širdimi!”

Ville Vänni (gitaristas) buvo vyriausias vaikas šeimoje, gyvenusioje kaime netoli Turku. Pirmasis jo instrumentas buvo smuikas, o muzikos mokytojas matė jį profesionaliu smuikininku. Ville buvo tikras gamtos vaikas, mėgo grožėtis aplinkinėmis giriomis, žvejoti su tėvu ir broliu, keliauti pėsčiomis po Laplandijos tyrus. Reikalai pasikeitė, kai vaikinas išgirdo IRON MAIDEN, o GUNS’N’ROSES gitaristas Slash įžiebė jame domėjimosi sunkiąja muzika liepsną. Ville visas savo santaupas išleido gitarai, albumams bei natoms. Užsidaręs kambaryje, grodavo tol, kol pirštai imdavo kraujuoti. Kraują „nuleisdavo” ir vietiniai „raudonsprandžiai” (taip kartais vadinami fermeriai), kurie neretai sumušdavo ilgaplaukį vaikiną dėl kitokios išvaizdos ir skirtingų pomėgių. Pasirodo, ne tik mūsiškiai kenčia…Pirmoji Ville grupė vadinosi PROCIMIA, vėliau jis įsidarbino diskžokėjumi bei muzikos mikšeruotoju. Kai galutinai persikraustė gyventi į Turku ir išsivadavo iš kietakakčių kaimiečių aplinkos, vaikinas su draugais įkūrė grupę WATCH ME FALL. Laimingo atsitiktinumo dėka Niilo atliko vokalo partijas promo-EP įrašyme, ir Ville netrukus tapo INSOMNIUM nariu.

Markus Hirvonen (būgnininkas) metalu susidomėjo, būdamas 10 metų, tada pradėjo ir groti gitara. Viskas prasidėjo nuo SEPULTUROS, nors vėliau persimetė prie „lengvesnių” grupių (IN FLAMES, DREAM THEATER ir pan.). Kai Markusui buvo penkiolika, jaunesnysis broliukas gavo būgnus, kuriuos neblogai mušti išmoko ir vyresnėlis. Ateitis parodė, kad mokėjimas groti tiek gitara, tiek būgnais labai pravertė. Markus nelabai rimtai galvoja apie studijas, nors supranta, kad be mokslo negaus nei padoraus darbo, nei pakankamai lėšų pragyvenimui. Vis dėlto, bent jau kol kas, vaikinui svarbiausia yra grojimas INSOMNIUM. Jo manymu, „gyvenimas per daug trumpas, kad darytum tai, kas tau nepatinka”. Tas tiesa…

Grupė jau sutiko mums duoti interviu, kurio šiuo metu laukiame. Taigi, apsilankykite portale neužilgo ir sužinosite apie INSOMNIUM iš pačių muzikantų lūpų.

Birutė Surinėnaitė

Views All Time
Views All Time
2190
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 1 = 2