Tyrimas Vokietijoje: maistas iš parduotuvių pavojingas
Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų sveikatai.
Nors mitybos specialistai sveikatos sumetimais ragina žmones vartoti kuo daugiau daržovių ir vaisių, toks patarimas gali turėti visiškai priešingų pasekmių, skelbia Vokietijos radijo stotis „Deutsche Welle“. Vokietijos ekspertai nustatė, kad daugelyje šalyje pardavinėjamų daržovių ir vaisių yra sveikatai pavojingų cheminių medžiagų.
Vokietijos federalinė vartotojų teisių gynimo tarnyba paskelbė reprezentatyvaus kasmet atliekamo tyrimo „Maisto produktų monitoringas“ 2007 m. rezultatus. Tyrimo išvadose teigiama, kad kenksmingų medžiagų kiekis vaisiuose ir daržovėse viršija maksimaliai leistinas normas. Ypač sveikatai pavojingi obuoliai, gūžinės salotos, pievagrybiai ir įvairių rūšių kopūstai.
Atlikus cheminius tyrimus nustatyta, kad, pavyzdžiui, maksimali pavojingų cheminių medžiagų norma yra viršyta 10 proc. visų tirtų lapinių salotų. Paaiškėjo, kad sveikatai žalingais nitratais užteršta 23 proc. Vokietijoje parduodamų lapinių salotų.
Įvairių chemikalų likučių buvo aptikta 80 proc. ekspertų patikrintų salotų ir daugiau nei 50 proc. prekybos tinkluose pardavinėjamų pomidorų. Specialistai tvirtina, kad net vieną kartą suvalgius tokių gūžinių salotų, pomidorų ar kopūstų, kokie patikrinimo metu buvo aptikti kai kuriuose Vokietijos prekybos centruose, žmonėms gali kilti sveikatos problemų.
Pavojų kelia ir jau paruoštos daržovių bei vaisių salotos. Ekspertai nustatė, kad kai kuriose supjaustytų daržovių salotose buvo bakterijų ir fekalinių mikrobų. Šių mikroorganizmų, kurie gali sukelti infekcines ligas, ypač dažnai aptinkama daigintuose grūduose: užkrėsta buvo kas 4 tikrinta jų pakuotė.
Pavojų sveikatai kelia ne tik parduotuvėse parduodamos daržovės ir vaisiai, teigia „Deutsche Welle“. Kas ketvirtame ekspertų patikrintame žuvų konservų indelyje benzpireno kiekis, esantis alyvoje, viršija leistiną normą. Benzpirenas laikomas vėžį sukeliančia medžiaga. Teigiama, kad 98 proc. po cheminių tyrimų uždraustos produkcijos į Vokietiją buvo importuota iš Baltijos šalių.
Pavojingi ir gaivieji gėrimai: beveik 40 proc. jų sudėtyje aptikta dar vieno vėžio sukėlėjo – benzolo. Benzolas susidaro benzoinei rūgščiai reaguojant su vitaminu C ir geležimi. Po tokių cheminių tyrimų rezultatų Vokietijos federalinė vartotojų teisių gynimo tarnyba pareikalavo, kad šalies maisto pramonės įmonės peržiūrėtų gaiviųjų gėrimų gamybos receptus.
Tyrimas atskleidė ir tai, kad sveikatai kenkia ne tik prekybos centruose parduodami maisto produktai, bet ir ne maisto prekės, pavyzdžiui, galanterijos gaminiai. Kai kuriose iš odos pagamintose prekėse – darbo drabužiuose, avalynėje, rankinėse, kuprinėse ir kt. – buvo aptikta chromo oksido. Tai labai nuodinga kancerogeninė medžiaga, galinti sukelti alergiją ir net turinti genetinį poveikį. Nuodingų ir pramonėje naudoti uždraustų medžiagų buvo aptikta ir kas 13-ame žaisliuke iš minkštos plastmasės.
Biocheminių tyrimų testą sėkmingai išlaikė Vokietijoje parduodama jautiena, medus, rūkyti lašiniai, daržiniai porai, ridikai, ridikėliai ir alus. Specialistai liko patenkinti ir pistacijomis, kurios anksčiau dažnai būdavo užkrėstos grybeliu.
Tyrimo metu iš viso buvo patikrinta daugiau nei 28 tūkst. maisto ir ne maisto prekių, įsigytų atsitiktinio pirkimo būdu, kokybė, skelbia „Deutsche Welle“.