Šokolado panaudojimo galimybės
Šokolado gurmanų teigimu šokoladą galima tik valgyti ir geriausiai nederinti jo su kitais produktais. Kai kurie netgi teigia, kad šokoladas dedamas į desertus ar pyragus yra tiesiog gadinamas. Nepaisant to, dažniausiai šokoladas naudojamas konditerijoje kaip sudėtinė dalis arba pats šokoladas bei karštas jo gėrimas kaip desertas.
Karštas šokoladas su pienu
200 g sutrupinto šokolado,
800 ml virinto karšto pieno,
cukraus pagal skonį.
Šokoladą suberti į prikaistuvį, užpilti trupučiu karšto pieno ir laikyti ant ugnies (bet nevirinti), kad šokoladas ištirptų, po to nukelti. Tada jį dar gerai sugrūsti šaukštu, išmaišyti su cukrumi, kol gausis tirštas kremas. Palaipsniui pilti karštą pieną, plakti šluotele, kad gerai susimaišytų. Karšto šokolado daugiau nebekaitinti, o tik perkošti per sietelį ar koštuvą, kad nebūtų grietinėlės ar šokolado gumulėlių. Kai tik perkošiama iškart patiekti.
Šokoladas gali būti dedamas į pyragus, tortus, ledus, sausainius, bei gali būti naudojamas saldiems padažams. Taip pat gali būti naudojamas kaip patiekalo dekoravimo priemonė.
Visi mano, kad šokoladas naudojamas tik konditerijoje, bet tai netiesa. Šiuo metu šokoladas naudojamas ir kulinarijoje ir alkoholinių gėrimų gamyboje.
Mėsos kukuliai su šokolado ir jogurto padažu
400 g maltos jautienos, 4 kiaušiniai, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 60 g avižinių dribsnių, 1 svogūnas, 3 šaukštai miltų, 2 šaukštai sviesto, 350 ml jogurto, 80 g šokolado, 1 šaukštas maltų kmynų.
Mėsą sumaišyti su 1 kiaušiniu, druska, pipirais ir avižiniais dribsniais. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais, suberti į mėsą ir išmaišyti. Suformuoti 12 apvalių kukulių ir apvolioti miltuose. Keptuvėje ištirpinti sviestą ir pakepinti kukulius. Po to juos perdėti į kepimo indą ir pašauti į orkaitę, kepti atvirame inde. Jogurtą suplakti su 3 kiaušiniais ir kmynais, pagardinti druska ir pipirais bei sudėti sutarkuotą šokoladą. Po 20 minučių apkepusius kukulius užpilti paruoštu padažu ir troškinti dar 15 min., kol padažas sutirštėja.
Taip pat šokoladas naudojamas ir kosmetikoje. Italijos grožio salonuose siūloma atlikti liekninamąjį masažą su karčiojo šokolado putomis. Skystasis juodasis šokoladas naudojamas veido kaukei. Kakavos granulės naudojamos švelnioms odos šveitimo procedūroms. Tarp desertinėmis vadinamųjų procedūrų karaliauja kelių etapųmasažas su karštu šokoladu. Iš pradžių žmogus masažuojamas šiltu kakavos sviestu, vėliau trinamas mineralinėmis druskomis, kurios išvalo odą. Pabaigoje kūnas ištrinamas karštu šokoladu [4].