Marinavimas. Skaitytojų receptai. 5 dalis
Marinuoti burokėliai obuolių sultimis
Burokėliai, obuolių sultys, druska, lauro lapeliai, pipirai.
Virtus burokėlius (nuluptus) sutarkuojame arba supjaustome užpilame karštomis obuolių sultimis (geriausiai tinka naminės), dedame druskos pagal skonį, lauro lapus, pipirus, užkaičiame iki virimo. Supilstome į indelius. gero apetito.
“Ikra”
2 kg aguročių arba cukinijos
1 kg obuolių
1 kg svogūnų
1 kg morkų
0,5 l aliejaus
0,5 l aštraus pomidorų padažo
4 šaukštai cukraus
1,5 šaukšto druskos
Viską sumalti mėsmale (obuolius, aguročius nulupti) supilti priedus ir virti ant silpnos ugnies 2,5 val. (galima troškinti orkaitėje, tada nepridega ir mažiau reikia maišyti). Supilstyti į stiklainius. Tinka prie visko ir labai skanu.
Baklažanų ir paprikų salotos
1 kg baklažanų
200 g paprikos
500 g. pomidorų
1-3 “čili” paprikos
4 skilrelės česnako
100 g aliejaus
60 g acto
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas druskos
Baklažanus supjaustyti griežinėliais (1-2 cm) apkepti mišinyje aliejaus, acto, cukraus ir druskos. Po to kartu pakepinti žiedais supjaustytas paprikas. Česnaką ir “čili” susmulkinti. Pomidorus supjaustyti skiltelėmis. Paruoštus produktus sluoksniais dėti su pakepintais į stiklainius ir sterilizuoti 30-35 min.
Baklažanų salotos
1 kg baklažanų
500 g saldžios paprikos
500 g pomidorų
500 g obuolių
300 g svogūnų
5 skiltelės česnako
400 g aliejaus, druskos
Baklažanus supjaustyti griežinėliais (1-2 cm) apkepti aliejuje. Kitus produktus susmulkinti (jums norimo dydžio ir formos), viską sudėti į puodą ar troškintuvą užpilti aliejumi ir troškinti ant silpnos ugnies (geriausiai orkaitėje) apie 1 val.
Supilstyti į indelius.
Gero apetito
Lidija
Firminis mano marinatų receptas. Keistokas, bet patikrintas.
Agurkėlius labai kruopščiai nuplauname ir sukemšame į stiklainius. Įdedame prieskonių skirtų agurkų konservavimui (krapų, česnakų, lauro lapų, pipirų, garstyčių grūdelių ir pan) Beje, man labiausiai patinka pirktinis prieskonių rinkinys konservavimui. Va ten viskas viename.
Taigi agurkėliai ar kitos daržovės ( paprikos, pomidorai, aguročiai ir kt…) sutalpinti į stiklainius. 1 litrui 1 valgomas šaukštas prieskonių mišinio. Jį beriame ant viršaus. Kupinas valgomas šaukštas druskos ir 1,5 šaukšto cukraus. Tada pilame 3 valgomus šaukštus acto ir šalto, geriau pastovėjusio vandens. Pridengiame dangteliu, stiklainius krauname į puodą pilame šalto vandens, kad apsemtų stiklainius iki gurklelio.
Puodą ant ugnies ir kaitiname kol užvirs. Tada dar 5 minutes paverdame, ištraukiame stiklainius, užsukame ir susukame į kokį dekiuka, kad ten jie nesušaltų.
Kuo puikiausi agurkėliai, standūs, traškūs…
Panašiai darau ir kompotus. Tik ten druskos ir acto nepilu. O cukraus dedu daugiau: 1 litrui net 4 valgomus šaukštus.
Virgilija