Marinavimas. Skaitytojų receptai. 1 dalis
Marinuoti agurkai griežinėliais
Reikės:
6 kg agurkų;
2,5 litrų vandens;
6 šaukštai druskos;
0,5 kg cukraus;
200 g acto (galima ir pagal skonį);
vyšnių lapų (pagal skonį);
krapų (pagal skonį);
50 g prieskonių agurkų marinavimui (yra specialūs parduotuvėse).
Paruošimas:
Į 2,5 l verdančio vandens įdėti krapus, vyšnių lapus ir pavirinti 2-3 minutes. Nuovirą nukošti ir į jį įdėti prieskonius agurkų marinavimui, cukrų, druską bei actą. Užvirinti ir pavirti 2-3 minutes. Marinatą užpilti ant supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikyti per naktį vis pamaišant, kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų.
Ryte pakaitinti, bet neužvirinti ir supilti į stiklainius.
Skanaus!
Kristina
Daržovių iešmeliai žiemai
Siūlau Jums pabandyti pasidaryti štai tokius labai skanius ir labai estetiškai atrodančius konservuotus iešmelius:
Mums reikia:
2 vnt. geltonų paprikų
20 mažų pamidoriukų
10 mažučių agurkų
10 vnt. medinių iešmelių
Kuo aukštesnio 1,5 litro stiklainio
Marinatui:
2 arb. šaukšteliai druskos
2 šaukštai cukraus
1 didelės arba 2 mažų citrinų sulčių
Krapiukų, pipiriukų, lauro lapų ir česnako
Gaminimas:
Prieš ruošiant daržovytes, iešmelius patrumpinu ir užplikau verdančiu vandeniu (iešmeliai labai lengvai trumpinami replių pagalba). Nuplautas paprikas pasmulkinu, agurkėlius perpjaunu pusiau. Išspaudžiu iš citrinos sultis.
Suveriu štai tokius vėrinukus:
Prilaikydama pirštu, stiklainyje vertikaliai surikiuoju iešmelius.
Įberiu pipirų, sudedu 2 česnako skilteles ir ant viršaus įdedu krapų šakelę:
Užverdu apie 750 ml vandens, įdedu 2 šaukštelius druskos ir 2 šaukštus cukraus ir užpilu ant iešmelių prieš tai įpylus ant jų citrinos sulčių. Uždedu dangtį (bet neužsuku) ir įstatau stiklainį į puodą su verdančiu vandenių, apačioje išklotą medžiaga, perlenkta į kelias dalis (kad netrūktų stiklainis), ir sterilizuoju 10-15 minučių.
Atsargiai išimu stiklainį ir sandariai užsuku. Apverčiu dangteliu žemyn, apkloju šiltai ir laikau taip kol stiklainis atvės. Saugoti reikėtų vėsioje ir tamsioje patalpoje.
Tokiu būdu galima ruošti įvairias kitas daržoves (pvz. suverti vien tik įvairių spalvų paprikų gabaliukus, cukinijas ir t.t.) kokias tik mėgstate – bus taip pat įdomu ir netikėta svečiams. Be to galima naudoti įvairius kitus marinatus, kokie tinka Jūsų skoniui.
Aš pasirinkau marinatą su citrina, kadangi manau, jog ji sveikiau nei actas, o be to ji padeda išsaugoti natūralesnę daržovių spalvą. Taip pat galima rinktis įvairius kitus varstymo būdus – pvz. cukinijų-pomidorų suktinukus ir pan.
Šie daržovių iešmeliai papuoš Jūsų šventinį stalą bet kokia proga. Ypač tiks sulaukus netikėtų svečių.
Skanaus!
Cukinijų pagardas šventėms
Dabar darže – cukinijų, aguročių ir patisonų metas, tad siūlau Jums pasigaminti mūsų šeimos tradicinį ir labai mėgiamą cukinijų pagardą prie mėsos, ryžių ar makaronų.
Reikės:
5 kg cukinijų (maždaug apie kibirą išvalytų ir supjaustytų)
1 kg morkų
1 stiklinė supjaustytų česnakų
1 stiklinė pjaustytų svogūnų
0,5 litro pomidorų padažo (ne kečupo)
1 stiklinė cukraus
0,6 litro aliejaus
100 g druskos
1 šaukštą aštriosios paprikos (galima dėti arba ne, jei nemėgstate aštrumo)
200 g acto (galima pagal skonį
Sutarkuoti aguročius be sėklų ir žievės (galima per burokinę arba per bulvių tarką). Susmulkinti česnakus ir svogūnus.
Sutarkuoti per burokinę tarką morkas. Sudėti viską į 15 litrų puodą (arba, sumaišius viską, paskirstyti į mažesnius puodus) ir 1 val. virti kartais pamaišant. Sudėti į pasterilizuotus stiklainius. Po to apvertus uždengti šiltai ir laikyti kol atšals. Šis pagardas tinka prie įvairių kepsnių. Galima naudoti ryžių troškiniui.
Paprasta, greita ir labai labai gardu!
Anė iš Vilniaus raj.
Mišrainė su pupelėmis
1 kg pomidorų,
0,5 kg svogūnų,
0,7 kg morkų,
0,5 kg paprikų,
1 l virtų pupelių,
0,4 l aliejaus,
4 šaukštai cukraus,
2 šaukštai druskos.
Morkas nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame burokine tarka. Paruoštus svogūnus supjaustome nedideliais gabalėliais. Pomidorus nulupame, panardindami juos į verdantį vandenį ir sumalame arba supjaustome gabalėliais. Papriką išvalome ir supjaustome. Svogūnus ir morkas apkepame aliejuje, dedame į puodą, pilame pomidorus, papriką ir išvirtas pupeles. Pridedame cukraus, druskos, įpilame aliejaus. Ant silpnos ugnies maišant troškiname 40-45 minutes. Ištroškintą masę sudedame į stiklainius ir užsukame dangteliais.
Skanaus!
Įvairiaspalvės paprikos su medumi
apie 2 kg raudonųjų, geltonųjų, žaliųjų paprikų.
Marinatui:
1 stiklinė medaus,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė acto,
2 stiklinės vandens.
Imame įvairių spalvų paprikas, jas išvalome ir supjaustome į 4 ar 6 dalis ir sudedame į puodą. Paprikas užpilame marinatui skirtais produktais ir uždengę verdame ant mažos ugnies 15min. Po to atvėsiname. Paprikas sudedame į stiklainius įvairiaspalviais sluoksniais ir užpilame marinatu (tuo pačiu kur virė). Tada stiklainius pridengiame dangteliais ir sustatę į puodą su vandeniu kaitiname 10-15 min. Uždarome.
Skanaus!
Gintarė Kamandulytė
Pomidorų marmeladas su aitriomis paprikomis
1 kg pomidorų,
2 aitriosios paprikos,
5 skiltelės česnako,
1 kg uogienių cukraus,
1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus.
Pomidorus nuplikyti vandeniu, nulupti. Paprikas smulkiai supjaustyti. Viską sudėti į puodą ir gerai išmaišius virti 10 min.
Padažas “Uncle Bens”
2 kg pjaustytos cukinijos,
500 g paprikų,
500 g morkų,
konservuotų ananasų 400 ml.,
500 g pomidorų padažo,
200 g aliejaus,
200 g acto,
200 g cukraus,
1 šaukštas cukraus.
Visas daržoves supjaustyti kubeliais, sudėti visus prieskonius ir viską virti 30-40min. Karštą masę sudėti į stiklainius ir užsukti.
Krienų pagardas
1 kg pomidorų,
100 g krienų,
100 g česnakų,
1-2 šaukšteliai druskos,
1 šaukštelis cukraus.
Pomidorus ir krienus sumalti, česnakus sugrūsti. Viską sumaišyti ir pasūdyti, sudėti ir gerai išmaišyti. Sukrėsti į stiklainius ir uždaryti.
Jolanta M.
Šiauliai.