Konservavimas. Daržovių ruošimas ilgam laikymui
• Konservavimas. Kadangi paruoštuose konservuose vitaminų po truputį mažėja, tai neruoškite atsargų ilgesniam laikui. Nepamirškite, kad konservų atsargų šeimai reikia penkiems arba šešiems žiemos ir pavasario mėnesiams.
Žemės ūkio produktams konservuoti namie naudokite druską, cukrų, actą ir citrinos rūgštį.
Konservuojamą žaliavą plaukite nesupjaustytą po čiaupu arba sudėkite į sietelį ir kelis kartus panardinkite į švarų vandenį.
Supjaustytą žaliavą kuo greičiausiai paruoškite kaitinimui. Jos paruoškite tik tiek, kiek galite iškaitinti vienu kartu.
Konservavimui nevartokite geležinių, varinių indų bei įrankių— nei darbo procese, nei paruoštiems konservams laikyti.
Kaitinant labai svarbu, kad prie žaliavos prieitų kuo mažiau oro. Apvirinti patariama aukštuose induose. Paruoštą žaliavą kaitinkite stikliniais arba metaliniais dangteliais uždengtuose stiklainiuose.
• Parūgštintas arba rūgščias daržoves pakanka kaitinti 70—90°C temperatūroje.
• Namie gaminamų konservų marinatai turi būti rūgštūs. Nerūgščius konservus ruoškite ne didesniuose kaip 0,5 l talpos stiklainiuose. Kaitinant juose bus aukštesnė temperatūra. Namie gamintus konservus laikykite šaltai — šaldytuvuose, ledainėse, rūsiuose, t. y. ne aukštesnėje kaip 4—8°C temperatūroje. Žemoje temperatūroje neatsiranda botulizmo sporų.
• Atsiminkite: nuo daržovių, grybų, mėsos produktų, konservuotų namie (stiklainiai uždengti metaliniais dangteliais), galima susirgti botulizmu.
Įsidėmėkite: konservuojant namie, pasiekiama tik 100°C temperatūra, bet šioje temperatūroje botulizmo sporos išlieka. Vėliau jos suaktyvėja ir gali išskirti toksiną. Todėl po 1—2 parų rekomenduojama konservus vėl perkaitinti.
• Nerizikuokite savo ir namiškių sveikata bei gyvybe. Juo labiau, kad sūdymas, rauginimas statinaitėse, moliniuose, emaliuotuose nehermetiškai uždengtuose induose, džiovinimas — tai seni, paprasti ir patikimi būdai. Be to, produktai gerai laikosi.
Kad konservų stiklainį būtų lengva atidaryti, panardinkite jį dangteliu žemyn į karštą vandenį.