Juodoji arbata
Juodoji arbata yra fermentuojama. Jos gamyboje yra du svarbūs procesai. Pradžioje lapai yra išdėstomi ant pinučių ir laikomi šiltai. Po to jie veikiami labai karšto oro. Nuo karščio lapai pajuoduoja. Atvėsę arbatos lapeliai ruošiami pardavimui kaip atskiri džiovinti lapai arba daromi mišiniai.Iš juodosios arbatos ruošiamas stiprokas ir skanus gėrimas, prie kurio mes, europiečiai, jau esame įpratę. Juodoji arbata turi daugiau kofeino nei kinų ar žalioji arbata, tačiau joje yra daug mažiau kofeino negu kavoje.
Pagrindinės arbatos yra skirstomos į porūšius, ypač juodoji arbata. Kiekvienam porūšiui yra reikalavimai bei standartai. Dažniausiai ant pakelio rašoma, kokia yra arbata: pirmasis lapelis ir pumpurėlis, žemesnis lapelis, smulkinta arbata, arbata, apdorota CTC būdu (šiuo būdu paruoštų arbatų nuoviras – labai stiprus ir greitai nusidažantis).
Ceilono arbata
Gaminama Šri Lankoje ir auginama aukštai virš jūros lygio esančiose vietovėse. Iš šios arbatos gaminamas stiprus, auksinis gėrimas. Dažnai naudojama mišiniams, bet ją taip pat galima plikyti ir vieną, atskirai, ir gerti bet kuriuo paros metu.
Darjeeling arbata
Auginama Himalajų aukštumose ir garsėja savo aromatu bei panašiu j vyną skoniu, todėl ji kartais dar vadinama šampanizuota arbata. Ši arbata yra labai brangi ir paprastai naudojama mišiniams.
Earl Grey
(Grafų pilkoji arbata) Egzotiško skonio ir aromato arbata ruošiama iš Darjeeling ir kinu juodosios arbatos, o jai budingą kvapą suteikia bergamotes (itališkas citrusinis vaisius) aliejus. Ši kvapni ir stipri arbata puikiai tinka gerti baltinta.
English Breakfast
(angliškų pusryčių)arbata
Indijos ir Ceilono arbatų mišinys, iŠ kurio gaunamas stiprus gėrimas. Jis geriausiai tinka pusryčiams, tačiau galima gerti ir bet kuriuo kitu metu
Velso princo arbata
Tai kinų arbatų mišinys, iš kurio gaminamas sodrus, stiprus, nuostabus gėrimas
Kinų arbata (olong)
Kinų arbata yra “diplomatinis” mišinys, kadangi tai yra tarpinė arbata tarp juodosios ir žaliosios arbatų. Ši arbata fermentuojama tik iš dalies, todėl ji silpnesnė už juodąją, bet stipresnė už žaliąją arbatą. Kofeino čia taip pat mažiau nei juodojoje arbatoje. Keletas labiau žinomesnių šios arbatos rūšių yra išvardijamos žemiau.
Formosa Oolong (kinų Formozos arbata)
Ši arbata auginama Indokinijoje. Iš jos gaminamas skaidrus, kvapnus gėrimas. Tai populiariausia iš kinų arbatų.
Mainland Oolong (kinų žemyno arbata)
Labai delikataus skonio ir kvapo arbata.
Juodosios arbatos rūšiavimas.
“Flowery Orange Pekoe” (FOP). Šiai arbatai imami tik smulkūs, jauniausi, švelnūs lapeliai ir pumpurėliai. Tai tikrai kokybiška arbata.
“Golden Flowery Orange Pekoe” (GFOP). Tai ta pati arbata – tik su auksiniais pumpurėliais.
“Tippy Golden Flowery Orange Pekoe” (TGFOP). Tai arbata su daug pumpurų.
“Finest Tippy Orange Pekoe” (FTGFOP). Tai ypatingai aukštos FOB kokybės arbata.
“Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe” (SFTGFOP). Tai geriausios FOP kokybės arbata.
“Orange Pekoe” (OP). Imami ilgi, smailūs, gerokai ilgesni už FOP lapai. Jie skinami, kai išsiskleidžia viršutinis pumpurėlis. Čia pumpurėlių beveik nėra.
Juodosios smulkintos arbatos rūšys
FBOP, GFBOP, TGFBOP. Geros kokybės arbatos, ruošiamos iš tos pačios žaliavos kaip ir lapelių arbatos, tik kiek stipresnės, nes iš smulkinto lapo greičiau ekstrahuojasi medžiagos. Ši arbata dažnai pigesnė nei analogiška lapelių arbata.
GBOP, BOP. Tai gerai apdoroti smulkinti lapai. Arbata stipresnė nei anksčiau minėta rūšis, joje daugiau kofeino, nes žaliava šiek tiek prastesnės kokybės.
BP. Prastos kokybės, su priemaišomis (koteliai ir pan.). Ši arbata silpna.
BPS. Į rutulio formą susukti prastos kokybės arbatžolių lapai. Arbata silpna. Tai Šiaurės Indijos produktas.
Pati prasčiausia arbatos rūšis – Fannings FinesDust. Ant tokios kokybės arbatos pakelių tokie užrašai: Orange Fannings (OF), Broken Orange Pekoe Fannings (BOPF), Pekoe Fannings (PF), Broken Pekoe Fannings (BPF), Pekoe Dust, Red Dust (RD) ir pan.