Grybaukime – ragaukime
Miškas ir grybai – lyg neišskiriami dvyniai. Lietuvoje priskaičiuojama 1500 rūšių grybų. Praėjusio šimtmečio pabaigos mokslininko Zelnerio nuomonė, kad grybai yra nevirškinami, šiandien jau pasenusi. Taip pat nepagrįsta nuomonė, kad grybai turi daug baltymų ir todėl prilyginami mėsai. Grybuose yra daug vandens, 30 – 50 proc. – baltymų, angliavandenių, riebalų, A, B, D grupės vitaminų, vertingų mineralinių medžiagų, mikroelementų. Baravykai ir valgomosios voveraitės turi vitamino C. Labai vertinamos kvapiosios medžiagos, kurios suteikia patiekalams pikantiško skonio bei aromato. Grybai teigiamai veikia virškinimo procesą ir žarnyno peristaltiką, gerina apetitą.
Yra daug būdų grybus paruošti žiemai. Juos galima džiovinti, šaldyti, marinuoti, pasterizuoti savo sultyse, sūdyti, rauginti.
Iš grybų galime gaminti mišraines, sriubas, garnyrus.
Jei norime džiovinti, grybus nuvalome, nušluostome drėgna servetėle, jokiu būdu neplauname. Džioviname 2 – 3 dienas 40 laipsnių temperatūroje arba balkone. Džiovintus grybus laikome tamsiuose stiklainiuose. Nereikėtų laikyti grybų lininiuose maišeliuose, nes pro audinį gali įlįsti kandžių, be to, išgaruoja aromatinės medžiagos.
Šaldyti galima šviežius ir apvirtus grybus. Tai labai greitas ir patogus paruošimo būdas. Nuvalytus ir nuplautus grybus sudedame į pasūdytą verdantį vandenį, paverdame apie 10 min., nuvarviname, ataušiname, leidžiame išdžiūti. Dedame į dėžutes ar plastikinius maišelius ir įdedame į šaldiklį. Baravykus, voveraites, lepšes galime šaldyti šviežius. Jų neplauname, tik gerai nuvalome.
Sveikiausi grybai – sūdyti bei rauginti. Paprasčiausias ir patikimiausias grybų atsargų ruošimas žiemai – sūdymas: 1 kg grybų reikia 150 g druskos.
Marinuojant paruošiamas pikantiškas marinatas, tinkantis sergantiems diabetu.
500 ml 5 proc. acto, 500 ml vandens, 1 šaukštelis druskos, 6 tabletės sacharino, 8 tabletės ciklamato, 15 juodųjų pipirų, 1 kvapusis pipiras, 1 šaukštelis garstyčių.
Virti 2 min. Apvirtus grybus sudėti į stiklainius su keturiais svogūno, morkos griežinėliais, saliero kubeliais ir trumpai blanširuotu žiediniu kopūstu. Viršuje uždėti paprikos gabalėlį. Kaitinti 30 min. 100 laipsnių temperatūroje.
Grybų sriuba: 4 – 5 porcijoms reikia 350 g šviežių arba šaldytų baravykų, 1 kg bulvių, 350g svogūnų, 0,5 litro grietinėlės, šviežių krapų, maltų juodųjų pipirų, 100 g sviesto ir truputį druskos.
Iš šaldiklio paimti grybai (galima ir šviežius) atšildomi, nuplaunami, supjaustomi ir 5 – 10 min. pakepinami svieste. Bulvės nuskutamos, supjaustomos kubeliais ir dedamos į nedidelį kiekį vandens. Išvirusios išgriebtos bulvės sutrinamos, dedama žiupsnelis druskos, pipirų, bulvių masė suverčiama atgal į puodą, kur jos virė, pilama grietinėlės, dedama svieste apkepintų pjaustytų svogūnų, paruoštų grybų ir dar kartą užkaičiamas puodas, kad sriuba užvirtų. Pagardinama krapais.