Ateina laikas valgyti žiurkes bei kates su šunimis (2 dalis)
Hopkinsas pasakoja, kad pelyčių mėsa yra ypatingai švelni ir jas visi valgė su kaulais ir viduriais, retsykiais padažydami aitrių raudonųjų paprikėlių bei pūdytos žuvies padažuose. Tiesa, Samniang atsivežė ir elektrinį voką (kiniškas katilas), tačiau fermerio šeimyna mieliau visą maistą gamindavosi senoviškai – lauke ant grotelių virš žarijų.
Kai Hopkinas grįžo į Havajus, kur dabar jis gyvena ir apie pelių valgymą papasakojo savo draugams, tie tik žiopčiojo: „Ir tu tai valgei?..“
Galų gale, graužikus ne dažnas žmogus mėgsta. Nebent kanadiečiai, kur ondatros yra privalomas delikatesas visose aukštesnio lygio restoranuose, ir lietuviai, kur nuo senų senovės voverės bei bebrai ir ypač bebro karšto rūkymo uodega yra didžiausias gardumynas. Turbūt nė viena pasaulio tauta neturi tiek daug įvairiausių bebrienos patiekalų receptų, kiek jų turi lietuviai.
Tačiau kalbant apie žiurkes ir peles, kad ir kokie simpatiški yra Volto Disnėjaus Miki Mausas su Mini, kad ir kaip jie populiarina savo švelniakailius ir išmintingus giminaičius, tačiau vien paminėjus žiurkes ar peles, daugeliui pašiurpsta oda ir vargu bau ar daug atsirastų norinčių tuos padarus pamatyti savo nuosavoje lėkštėje. Nors, tiesą kalbant, vos ne kiekvieną dieną dažnas tos švelnios žiurkių ir pelių mėsytės suvalgo su maisto parduotuvėse pirktomis dešromis, ypač pigiomis virtomis dešromis, sardelėmis, sasiskomis, įvairiais paštetais, šaldytais virtiniais (koldūnai su mėsa), cepelinais, blyneliais su mėsa, „žemaičių“ blynais su mėsa, mėsainiais, dešrainiais, beliašais, čeburekais, „kibinais“ ir ypatingai daug su doner kebabais, kuriems malta mėsa dažniausiai gaminama pasibaisėtinai antisanitarinėmis sąlygomis…
Šiais laikais Azijoje, Lotynų Amerikoje, kai kuriuose Afrikos ir Okeanijos regionuose žiurkė yra ne tik užkandis, bet ir pagrindinis patiekalas. Dažnuose Kinijos rajonuose masiškai lankomos tos valgyklos, kur klientams siūloma daug įvairiausių žiurkienos valgių. Šiandien Guanduno provincijos valgyklose vėl leidžiama gaminti valgius iš žiurkienos, nes 2003 metai tie valgiai buvo uždrausti. Žiurkių tiekimas į administracinį centrą Guančžou vyksta iš kaimyninės Chunanio provincijos.
Dabar kas vakarą į Guančžou paukščių turgų sunkvežimiais suveža tūkstančius ilgauodegių padarų, kuriuos moment išperka vietiniai gyventojai ir valgyklos. O štai Pietų Korėjoje žiurkiena laikoma tradiciniu delikatesu ir daugelis korėjiečių yra įsitikinę, kad žiurkiena yra naudingesnė ir sveikesnė už kiaulieną ar vištieną. Peru, Ganoje žiurkės yra įtrauktos į oficialius mitybos baltymų resursų sąrašus.
Rūkytos žiurkės – lietuvių ateities maistas
Filipinuose valstiečiai žiurkes ir peles medžioja mačetėmis arba ugniasvaidžiais, Taivanyje – spąstais, tinklais ir šunimis. JAV oficialiai veikia žiurkių ir pelių komerciniai tiekėjai daugiausia kinų restoranams. “Gourmet Rodent” (pažodžiui “Delikatesinis graužikas”) firma savo užsakovams tiekia žiurkių ir pelių šviežią arba šaldytą skerdieną UPS ir “Express Mail”, o gyvus žvėrelius krovininiais lėktuvais “Delta Air Freight” iki gavėjų aerodromų.
Baigiant belieka pridurti, kad ir Lietuva jau turi savo tautinius graužikų augintojus, – netoli Vėžaičių kelinti metai specialiuose voljeruose yra auginamos žiurkės ir pelės pasaulio mokslinėms laboratorijoms, deja, neteko girdėti ar žemaičiai jau pradėjo valgyti žiurkes, tačiau balsavusiems už darbiečius ir gavusiems tik vienkartinę bambollinę pašalpą, ateina badmetis. Štai jiems kniaziškas ubagų sriubos receptas:
Kniaziška žiurkienos sriuba (vienai porcijai). Puode apkepinti 50 g išdarytos žiurkienos be galvų ir uodegų supjaustytos 5×5 cm dydžio gabaliukais. Puode pakaitinti 10g saulėgrąžų aliejaus, apkepinti mėsą, kad gražiai apskrustų, užpilti 200g vandens ir virti, graibant putas, kol mėsa suminkštės, po to įdėti 20g supjaustytų bulvių, 30g žirnių, 20g morkų kubelių, 10g svogūnų kubelių, laurų lapelį, kvapųjį pipirą ir virti, kol suminkštės žirniai. Tada pagardinti 3g druskos, užbarstyti žiupsnelį smulkintų petražolių.
Kinų žiurkienos su daržovėmis sriuba. (Kinijos Guančžou gyventojų receptas vienai porcijai) 50g išdarytos žiurkienos be galvų ir uodegų supjaustyti 2-3cm dydžio gabaliukais. Puode pakaitinti 10g saulėgrąžų aliejaus, apkepinti mėsą, kad gražiai apskrustų, užpilti 200g vandens ir virti, graibant putas, kol mėsa suminkštės, po to įdėti 20g nuluptų pomidorų kubelių, 15g žirnių, 8g ryžių, 10g raudonos saldžiosios paprikos kubelių, 10g morkų kubelių, 10g svogūnų kubelių, laurų lapelį, kvapųjį pipirą, imbiero gabalėlį ir virti, kol suminkštės žirniai. Tada pagardinti 1g penkiais kiniškais prieskoniais, 3g druska, 1 g maltais cinamonais.
Gruzdintos lauko žiurkės. (Tailando valstiečių receptas 4 porcijoms). 4 suaugusioms arba 8 jaunoms žiurkėms nudirkite kailiukus, išskroskite, nupjaukite galvas ir uodegas. Išmaišykite 2 šaukštus druskos su 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų ir 15 preseliu išspaustų česnakų skiltelių, įtrinkite žvėrelių kūnelius ir laikykite saulės atokaitoje 6-8 valandas, kad gerai nudžiūtų. Paskui kepkite dideliame kiekyje gerai įkaitinto saulėgrąžų aliejaus 6-8 minutes, kad susidarytų gruzdi luobelė. Patiekite su ryžių koše arba biriai virtais ryžiais, saldžiarūgščiu aitriu, žuvies padažu bei karšta čilės paprikėlių tyre.
Žiurkiena su ananasais. (Populiariausias Kinijoje žiurkienos patiekalas- 4 porcijoms). 400g išdarytos žiurkienos smulkiai sukarpykite žirklėmis ir pusvalandžiui sudėkite į puodelį sojų padažo. 1 kiaušinį išmaišykite su 1 šaukštu miltų, 1 šaukštu krakmolo ir 1 šaukštu saulėgrąžų aliejaus. Į gautą tešlą sudėkite iš sojos padažo išimtus žiurkienos gabaliukus ir gerai išmaišykite. Vane arba fritiūrinėje gerai įkaitinkite 500g saulėgrąžų aliejaus, apkepinkite kliare išvoliotus žiurkienos gabalėlius, išimkite, sudėkite ant sugeriamojo popieriaus, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Tuo tarpu tame pačiame vane arba keptuvėje trupučiuke įkaitinto aliejaus ant stiprios ugnies pakepinkite 1cm dydžio smulkiais šiaudeliais supjaustytą imbiero šaknį, taip pat smulkiais šiaudeliais supjaustytą vieną svogūną ir 3 česnako skilteles. Paskui čia įdrėbti 50g pomidorų tyrės (gerai tinka ir aštrus Kėdainių padažas), 1 šaukštą cukraus, 1 šaukštą krakmolo, išlaidinto šaltame vandenyje, pagal skonį sojų padažo ir užvirinti. Galiausiai sudėti keptą mėsą, įberti 130g plonais šiaudeliais supjaustytų konservuotų ananasų, 100g plonais šiaudeliais supjaustytų raudonų paprikų, ir viską gerai išmaišyti. Kai patiekaals jau paruoštas, apšlakstyti sezamo aliejumi. Valgyti su lazdelėmis.
Žiurkiena su ryžiais. (Birmos valstiečių valgis – vienai porcijai). 250g išdarytos žiurkienos virtuvinėmis arba sodininkų žirklėmis sukarpykite mažais gabaliukais, apkepinkite 30g įkaitintame saulėgrąžų aliejuje, pagardinkite 2,5g druska ir 0,5g penkiais kiniškais prieskoniais. 100g ananasų supjaustykite smulkiais kubeliais. Plonais šiaudeliais supjaustykite 50g morkų ir 20g svogūnų, pagardinkite 1g druskos, 0,5g g maltomis kalendromis, 0,5g pankolių sėklomis (pirkti vaistinėse) ir pakepkite 10g įkaitintame saulėgrąžų aliejuje. Į troškintuvą sudėkite sluoksniais dalį keptos žiurkienos, ananasus, morkas ir svogūnus, vėl sluoksnį žiurkienos, smulkiai sukapotų 20g pomidorų, 10g česnakų skiltelių, ananasus, 50g išplautų ir išmirkytų ryžių, užpilkite 100g karstu vandeniu ir uždengę troškinkite 160ºС orkaitėje 50-60 min.
Lietuvoje kiaulių niekas nebeaugina. Nekalbu apie tris ar keturis ūkininkus, kurie tik sau dar užsiaugina vieną kitą paršą. Visi kiti Lietuvos kaimiečiai kiaulių nebegali auginti, nes jie yra sudarę sutartis su Europos sąjungą atstovaujančias Lietuvos valdininkais, kad neaugindami kiaulių gaus ubagiškas pašalpas. Už jas nepralobsi, bet bambolinį alų ar naminę galima tris savaites mėnesyje plempti iki žemės graibymo. O svarbiausia – nebereikia dirbti. Per 20 metų Lietuvos kaimiečiai tapo tinginiais ir visiškai nusigėrė.
Lietuvos prezidentams, vyriausybei ir Seimui nutarus ir palaiminus, kiauliagyvius greituoju chemizuotu smirdančiuoju būdu augina danai. Lietuviai, misdami šia surogatine kiauliagyvena, jau patampa agresyviais bukagalviais ligotais gyviais, nebeturinčiais tikrosios kultūros poreikių, nebemokančiais rašyti ir skaityti, sugebančiais vien suvokti mėšliną popsinę antikultūrą bei kičinius masinius susibūrimus.
Tas pats sakytina ir apie paukštieną, Lietuvoje greituoju chemizuotu būdu auginami tik vištagyviai ir kalakutagyviai. Tik 10% Lietuvos gyventojų gali sau leisti nusipirkti tikrą natūraliai augintą vištą, nes jos kaina turguje yra 40 litų !!!
Jei natūralios kiaulienos neįmanoma gauti, laikas miestelėnams, o ir dar neišsigimusiems kaimiečiams mėsėdžiams pereiti prie katienos ir šunienos. Beglobių kačių ir šunų dabar Lietuvoje priviso, o pabrangus šildymui, dujoms, elektrai, atsiras dar didesnės gaujų gaujos, nes žmonės, jau nebesugebės savo numylėtinių išlaikyti, be to ir jų mėsa yra sveikesnė bei žmogaus organizmui naudingesnė.
100 g maisto produktų sudėtis ir energinė vertė:
Produkto pavadinimas |
Baltymai (g) |
Riebalai (g) |
Kilokalorijos (kcal) |
Katiena ir šuniena |
18,3 |
13,0 |
196 |
Kiauliena (riebi) |
11,7 |
49,3 |
491 |
Jautiena |
18,6 |
16,0 |
218 |
Veršiena |
17,2 |
14,1 |
196 |
Aviena |
15,6 |
16,3 |
209 |
Triušiena |
21,1 |
11,0 |
183 |
Antiena |
15,8 |
38,0 |
405 |
Kalakutiena |
19,5 |
22,0 |
276 |
Vištiena |
18,7 |
16,1 |
183 |
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Vincentas Sakas
Mob. tel. +370 617 24 338
Melnragė, 2012.11.01