Naudingi patarimai, kaip valgyti vaisus
Vaisius valgykite nedideliais kiekiais 20–30 minučių prieš valgį. Vaisių neskaninkite cukrumi. Jie valo kraują, o jei užbersite cukraus, gausite priešingą efektą. Skirtingo skonio maistas turi iš esmės skirtingą poveikį organizmui, teigia specialistai. Ar valgydami apie tai susimąstome ir ar deriname skonius taip, kad gautume kuo daugiau naudos, energijos organizmui, o kartu – ir sveikatos? Deja, pripažinkime, dažnas į tai nekreipiame dėmesio, nors sveikos gyvensenos šalininkai tvirtina, kad būtent dėl nesugebėjimo derinti skonius dažną vargina nutukimas ir ligų maišas. Pagrindiniai skoniai yra šeši: rūgštus, saldus, sūrus, kartus, aštrus ir aitrus. Skonio jutimo organas – liežuvis. Rūgštumas kelia apetitą, atgaivina, padeda sulaikyti organizme skysčius, didina proto galias ir reguliuoja virškinimą. Bet jo perteklius sukelia rėmenį, dirgina odą ir net blogina kraujo sudėtį. Beje, manoma, kad votys gali pradėti kankinti žmogų taip pat iš dalies dėl šios priežasties. Ir dar: rūgščių produktų kasdienė gausa turi neigiamos įtakos nuotaikai – žmogus tampa ūmus, jautrus, irzlus ir nervingas. Saldumas, be abejo, suteikia daug energijos ir žvalumo, bet ilgalaikėje perspektyvoje jis skatina kūno masės augimą. Ir ne tik: saldumas skatina gleivių susidarymą ir netgi mažina organizmo gebėjimą gaminti šilumą. Deja, saldumo perteklius neigiamai veikia ir žmogaus nuotaiką – jis ilgainiui darosi tingus, viskam abejingas.