Archives for Kulinarija - Page 2
Apie šventes kitaip
Apie kai kurias tradicijas susijusias su Šv. Kalėdomis ir Kūčiomis net nebesusimąstome. Visi žinome, jog ant Kūčių stalo turi būti 12 patiekalų, visos močiutės kepa kalėdines bandas, o Kūčių stalo neįsivaizduojame be silkės, kūčiukų...O ar tikrai žinome teisingai? Pristatome -…
Išskirtinė Klaipėdos kulinarija II
...Tačiau labiausiai paklausi buvo garsioji Klaipėdos kava, kuri nuo XVII amžiaus iš pradėjo savo pergalingą žygį po Europą. Jos gamybos receptas buvo toks paprastas, kad daugelis Europos šalių kavinių laikui bėgant pamiršo šios kavos kilmę, atsiradimo istoriją ir metus, o…
Antigripinas tai „lietuviams lietuviškas sveikatinantis pagalbininkas”
Prieš gripą, paršalimą ir imunitetui stiprinti pataria nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas VINCENTAS SAKAS Kaip V. Sakas teigia, antigripinas tai „lietuviams lietuviškas sveikatinantis pagalbininkas, kuris apsaugos organizmą nuo gripo bacilų”. Dėmesio receptas: Plakikliu sutrinkite 700g lietuviškų spanguolių, 500g lietuviško medaus,…
Tikros mėsos, pieno, šokolado Lietuvoje nėra?
Klaipėdos žvejų ir medžiotojų namuose šeštadienį įvyko pirmoji nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako paskaita apie sveiką mitybą. Šį kartą V. Sakas stebino ne tik „aštriais“ pasisakymais Lietuvos gamintojų atžvilgiu bet skaniais valgiais. Vincentui Sakui viešosios publikos tarpe labiausiai…
Kas sugalvojo skilandį?
Lietuvos baltųjų veislės kiaulė prieš pjaunant turi būti visą mėnesį maitinama tik ąžuolo gilėmis, negalima duoti bulvių ir miltų, nuo kurių kiaulė prisiaugina neskanių taukų ir patižusių lašinių. Lapkričio mėnesį... Dar ir dabar Sudūvoje yra mokančių pagaminti tikrą skilandį. Lietuvos…
Fast food – greita mityba ar lėta mirtis?
Švedų mokslininkai ištyrė, kad bulvių „čipsai“, taip vadinamos „bulvės fri“ ir „hamburgeriai“ turi savyje tokį didelį kiekį kancerogenų, kad šių valgių mėgėjai ir garbintojai yra tiesiog pasmerkti įvairiems onkologiniams arba geriausiu atveju – nerviniams sutrikimams. Švedų mokslininkai ištyrė, kad bulvių…
Išskirtinė Klaipėdos kulinarija
Prieš karą Klaipėda visoje Europoje garsėjo savo restoranais su vasaros ir žiemos sodais, kurių įrengimo pasižiūrėti restoraninio verslo žmonės atvažiuodavo net iš kitų kraštų. Nemažiau visi būdavo sužavėti ir klaipėdietiška virtuve. Klaipėdos mieste viešbučiai „Alte Gasthaus“, „Deutsches Haus“, „Hotel de…
Kokius ledus mums parduoda?
"Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose iš vis nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos lyg ir ledų gaminius." Teigia kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas. Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų…
Savaitgalio atradimams – tikri lietuviški kukuliai pagal V. Saką
Nuo senų senovės, kai tik mūsų protėviai išmoko gaminti miltus, mityboje buvo išmokta gaminti ir kukulius, kuriuos virdavo vandenyje, dėdavo į sriubas arba troškinius. Dar vėliau kukulius lietuviai pradėjo garinti, netgi virtus arba garintus kepti arba skrudinti riebaluose. Nuo senų…
Lietuvos regionų kulinarinis paveldas (V dalis)
Kuršiški rūkyti unguriai - pasaulio gurmanų svajonė Pajūrio gyventojai pirmiausia turėtų dėti ant stalo kuršiškai rūkytą ungurį, (bet jokiu būdu ne tą šių dienų virtai keptą kancerogeninį nuodėgulį, kurį Kuršių nerijoje nesvietiškai brangiai pardavinėja Kuršių neriją apgyvendinę atkakėliai iš Lietuvos…