V. Uspaskichas bijojo ekspertizės

Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho sprendimą gauti aukštojo mokslo diplomo dublikatą nulėmė ne G. Plechanovo akademijos dokumentuose įsivėlusi korektūros klaida, o ekspertizės baimė.

Tuo įsitikinęs Seimo opozicinės Tėvynės frakcijos seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma. „V. Uspaskicho konsultantai galėjo sukurti ir geresnę diplomo „legendą“, – teigiama penktadienį išplatintame Tėvynės sąjungos spaudos tarnybos pranešime.

Ketvirtadienį LNK „Žinių“ studijoje V. Uspaskichas pareiškė, esą painiavą dėl jo diplomo sukėlė korektūros klaida. Mat ranka rusiškai rašant jo pavardę raidė „p“ atrodo panašiai kaip „n“. Pasak politiko, daugelyje aukštosios mokyklos dokumentų jis „tapo“ V. Usnaskichu. Todėl esą akademija negalėjo patvirtinti, kad jo pavardė buvo studentų sąrašuose.

Straipsniai 1 reklama

Darbo partijos vadovas tikino, kad dėl šio nesusipratimo jis turėjo problemų stodamas į magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete (KTU).

Anot J. Razmos, šią „legendą“ akivaizdžiai paneigia KTU universitetui pateikta jo priedo prie diplomo kopija, kurioje mašinėle atspausdintame tekste aiškiai matyti teisingai parašyta pavardė. Tai esą reiškia, kad jei V. Uspaskichas būtų tikrai studijavęs, jo pavardė studentų sąrašuose nebūtų iškraipyta.

Konservatoriaus nuomone, „darbiečių“ lyderiui nebuvo jokios būtinybės keisti tariamo originalaus diplomo į dublikatą dėl neva neaiškiai parašytos „p“ raidės, kuri esą parašyta pakankamai aiškiai ir skiriasi nuo kituose žodžiuose vartojamos „n“.

„Keitimo priežastis greičiausiai visai kita – tai ekspertizės baimė, – teigiama pranešime. – Galima prisiminti, jog žurnalistai iš karto buvo suabejoję dėl „diplome“ esančio tada jau nebenaudoto antspaudo. Panašu, jog per pakankamai ilgai Rusijoje išbūtą laiką V. Uspaskichui pavyko įsigyti „diplomo dublikatą“, kurio ekspertai jau taip lengvai nepaneigs“.

„Jei V. Uspaskichas lengva ranka gali atseikėti šimtatūkstantinę sumą kelių minučių neišraiškingam monologui per televiziją, galima tik pafantazuoti, kokias sumas jis galėjo skirti diplomo reikalui „sutvarkyti“ Maskvoje”, pranešime cituojamas J. Razma.

Ketvirtadienį vakare V. Uspaskichas visų nacionalinių televizijų eteryje parodė, pasak jo, išsilavinimą paliudijančius oficialius dokumentus – akademijos baigimo diplomą ir kelis raštus su šios aukštosios mokyklos antspaudais.

Politikas prisipažino viešai pademonstravęs tik neseniai išrašytą diplomo dublikatą. Diplomo originalas, kuris turėjo būti išrašytas 1993 metais, esą iki šiol saugomas Maskvos G. Plechanovo ekonomikos akademijos archyve.

Per televiziją pademonstruotas diplomas ir V. Uspaskicho argumentai neįtikino nei valdančiosios koalicijos partnerių, nei opozicijos atstovų. Pasak Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūno Juozo Oleko, politikui reikėjo ne rodyti diplomą per televiziją, o nunešti Studijų kokybės vertinimo centro specialistams, kurie tiria dokumento autentiškumą.

„Susidaro įspūdis, kad G. Plechanovo mokykla – galbūt su Rusijos valdžios pagalba – V. Uspaskichą paprasčiausiai „dangsto“. Tiesiog ištraukė iš balos „sušlapusį“ ministrą”, – svarstė opozicinės Liberalų ir centro sąjungos narys Eligijus Masiulis.

Savo ruožtu kai kurie Darbo partijos nariai tvirtino, kad per televiziją parodytas diplomo dublikatas – pakankamas įrodymas, kad politikas baigė tuometinę G. Plechanovo liaudies ūkio akademiją.

Tiesa, Darbo partijos ir Seimo vicepirmininkas Viktoras Muntianas gerokai nustebo iš Eltos išgirdęs, jog tikrasis diplomas yra likęs aukštojoje mokykloje. Anot jo, anksčiau V. Uspaskichas kolegoms yra rodęs šį dokumentą.

Views All Time
Views All Time
2153
Views Today
Views Today
4

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 3 = 1