V.Adamkus – už Vorutos pilį

Duoklė praeičiai užtemdė Anykščių dabartį 

Konkurentas Valdovų rūmams

Vakar prieš kopdamas į Šeimyniškėlių piliakalnį, esantį Anykščių rajone, šalies vadovas Valdas Adamkus pareiškė, kad ši vietovė jam asocijuojasi su karaliaus Mindaugo Vorutos pilimi bei Lietuvos valstybingumo ištakomis.

Netrukus Prezidentas pratęsė prieš kelias savaites prasidėjusį ir vis atsinaujinantį žodžių mūšį su premjeru Algirdu Brazausku dėl Valdovų rūmų Vilniuje statybos.

Išgirdęs apie anykštėnų ketinimus jau kitąmet ant šio piliakalnio pastatyti pirmąjį Vorutos pilies kuorą, V.Adamkus pritarė šio statinio idėjai.

Lygindamas karaliaus Mindaugo laikų medinės Vorutos pilies ir Valdovų rūmų statybas, šalies vadovas pareiškė: „Būtent statykite, o ne ką nors atstatinėkite!”

Mokytojai grasino piketuoti

Tačiau anykštėnai neskubėjo džiaugtis valstybės vadovo suteiktu prioritetu Vorutos piliai prieš Valdovų rūmų statybą Vilniuje.

Miestiečiai, gausiais būriais laukę Prezidento kiekvienoje numatytoje jo trumpo vizito vietoje, pirmiausia pasigedo šalies vadovo pokalbio su jais apie sunkų dabartinį gyvenimą.

Algų laiku negaunantys Anykščių rajono mokytojai Prezidento atvykimo proga ketino surengti piketą, tačiau vėliau nusprendė nedrumsti šalies vadovo ramybės.

V.Adamkus teisinosi, kad vizito į Anykščius išvakarėse anykštėnų mokytojų problemą jis priminė Švietimo ir mokslo ministerijos vadovams.

Liberalų lyderis buvo šalia

Prezidentą į Anykščius atlydėjo ne tik aplinkos ministras Arūnas Kundrotas, bet ir jokio posto valstybėje šiuo metu neužimantis Liberalų sąjungos lyderis Eugenijus Gentvilas.

Šalia piliakalnio, su kurio istorija supažindino archeologas Gintautas Zabiela, V.Adamkus kartu su jį lydėjusiais politikais ir anykštėnais pasodino pirmąjį ąžuoliuką būsimajame Karaliaus Mindaugo ąžuolyne.

Egline kuoka tvirtai įkalęs kuolą šalia ąžuoliuko, Prezidentas tuoj ją gavo dovanų. „Tai – prasmingas darbo įrankis, kurį verta saugoti Prezidento kabinete”, – pareiškė šalies vadovas.

Simbolinį dekretą dėl šio ąžuolyno sodinimo šalies vadovas pasirašė Šeimyniškėlių piliakalnio viršūnėje.
Popieriaus lakštas su V.Adamkaus parašu bus saugomas Anykščių muziejuje – šalia Prezidento Antano

Smetonos autografo, palikto anykštėnams 1927 metais.

Iš viso vakar buvo pasodinta 12 ąžuolų.

Kvietimas atvykti į Karaliaus Mindaugo ąžuolyną minint Mindaugo karūnavimo 750-ąsias metines 2003-iųjų vasarą kaip vėl išrinktam šalies vadovui V.Adamkų prajuokino.

Vakar Prezidentas anykštėnams tokio vizito nežadėjo.

Tautvydas Kontrimavičius
„Lietuvos ryto” korespondentas

Views All Time
Views All Time
1296
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

15 + = 21