V.Adamkus: skaudi patirtis atvedė Lietuvą į atgimimą

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad praėjus dešimtmečiams skaudi lietuvių tautos patirtis nenuvertėja ir nepraranda savo aktualumo. „Iš jos mokomės, ja remiamės, ja drąsiname save iškilus moralinio apsisprendimo būtinybei”, – sakė prezidentas, kalbėdamas penktadienį Vilniaus universitete vykusioje konferencijoje „Antrasis pasaulinis karas ir Lietuva”.

„Galutinio, objektyvaus atsakymo šiandien tikriausiai nėra. Per daug sunaikinta gyvybių, per daug sulaužyta likimų ir per mažai praėjo laiko, kad į šiurpią statistiką galėtume žvelgti be emocijų. Pas mus dar gyvi atsiminimai laiko, kuris, formaliai laikytas pokariu, tačiau Lietuvai iš tikrųjų reiškė okupacijos tąsą”, – konferencijoje kalbėjo V.Adamkus.

Jis pabrėžė, kad apie to meto įvykius esama daug nuomonių, išsakoma daug komentarų, o kiekvienas žmogus, remdamasis savo patirtimi ir savo sąžine turi teisę į savąją tiesą. Tačiau, anot prezidento, esama vienareikšmių faktų, kurie leidžia skirti gėrį nuo blogio, okupaciją ir aneksiją nuo normalių valstybinių santykių, išdavystę ir kolaboravimą nuo pasiaukojimo.

Straipsniai 1 reklama

Prezidento nuomone, tie faktai – tai lietuvių tautą skaudinusi, bet kartu ir grūdinusi bei brandinusi patirtis. „Būtent jos vedami ir stiprinami atėjome į tautinį atgimimą ir valstybingumo atkūrimą”, – sakė V.Adamkus.

Jis pabrėžė, kad „Antrasis pasaulinis karas mūsų valstybei lyg ir baigėsi, nors šiomis dienomis iš Kremliaus nuskambėję nauji ir vėl istoriją falsifikuojantys pareiškimai verčia mus suklusti ir atremti šiuos falsifkatus”.

„Mes pasisakome už civilizuotą humanišką, paremtą bendražmogiškomis vertybėmis valstybių bendravimą ir sugyvenimą. Tai, kad reikia remtis neiškraipytais istoriniais faktais, manau, nėra ko ir aiškinti”, – teigė prezidentas.

Istoriko Algirdo Jakubčionio nuomone, užtektų, kad Rusija nuolat nekartotų, kad Baltijos šalių okupacijos nebuvo. „Bet juk nuolatos vėl išlenda kas – Lietuva nebuvo okupuota, Lietuva 1944-1945 metais buvo išvaduota”, – sakė istorikas.

Pastaruoju metu Rusijos pareigūnai vėl pradėjo neigti Baltijos šalių okupacijos faktą. Ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija ir prezidento padėjėjas Sergejus Jastržembskis paskelbė pareiškimus, kuriuose abejojama „okupacijos” sąvokos tinkamumu apibūdinant įvykius Baltijos šalyse 1940-1945 metais.

Tuo tarpu JAV prezidento George’as W.Bushas laiškuose Baltijos šalių prezidentams šią savaitę pareiškė, kad 1945 metais pasiekta pergalė prieš nacistinę Vokietiją atnešė laisvę tik Vakarų Europai, tuo tarpu Rytų ir Vidurio Europos šalys patyrė sovietinę okupaciją ir komunistinį režimą.

Views All Time
Views All Time
207
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

35 + = 42