Kodėl prezidentas V.Adamkus gina KGB rezervistus?

Kodėl prezidentas V.Adamkus gina KGB rezervistus?

Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas (liberalai demokratai) seniūnas Valentinas Mazuronis kreipėsi į Liustracijos komisiją bei LR ypatingąjį archyvą, prašydamas ištirti, ar prezidentas V.Adamkus ir jo aplinkoje dirbantys asmenys neturi sąsajų su KGB rezervu.

V.Mazuronio neįtikino prezidento V.Adamkaus argumentai, kuriais jis rėmėsi, vetuodamas Liustracijos įstatymo pakeitimo įstatymą (Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymas). V.Adamkaus paaiškinimai apie procedūrinius pažeidimus, priimant įstatymą, vertintini kaip dirbtinas kliūčių ieškojimas, siekiant „numarinti” KGB rezervo karininkams pavojų keliantį įstatymą ir taip apsaugoti juos.

Tiek prezidento, tiek kitų aukštų valdžios pareigūnų akivaizdus nenoras ginti valstybę nuo užsienio slaptųjų tarnybų įtakos, kelia pagrįstas prielaidas, kad prezidentas V.Adamkus negali laisvai veikti Lietuvos labui arba pats kartu su savo aplinka yra susijęs su KGB rezervu.

Straipsniai 1 reklama

„Vargu, ar galima laikyti atsitiktinumu tą faktą, kad tai jau antras V.Adamkaus veto, ginantis užsienio slaptųjų tarnybų agentus – anksčiau jis yra vetavęs liustracijos įstatymą dėl kadrinių KGB darbuotojų”, teigė frakcijos seniūnas V.Mazuronis.

Didelę nuostabą kelia tai, kad kol kas KGB rezervo karininkai skiriami į aukštus valstybės valdymo postus, o iškilus į viešumą tokiems jų biografijos faktams, kaip rodo buvusio VSD vadovo A.Pociaus pavyzdys, daroma viskas, kad susikompromitavęs pareigūnas tą postą išsaugotų. Nepasisekus – aukščiausiu lygmeniu rūpinamasi jo ateitimi. Kitas KGB rezervo karininkas – A.Valionis minimas, kaip galimas derybininkas su ES dėl Ignalinos AE darbo pratęsimo. Seimo pirmininko V.Muntiano atviros manipuliacijos, kuriomis buvo siekta sutrukdyti Seimui priimti Liustracijos įstatymą – tai tik vienas pavyzdžių, liudijančių apie valdžioje esančių politikų pastangas silpninti valstybės nacionalinį saugumą.

„Aiškiai matyti labai pavojinga tendencija – aukščiausius valstybės valdžios postus užimantys asmenys stengiasi ištrinti iš tautos atminties labai skaudų istorijos tarpsnį, kurio pasekmes jaučiame po šiai dienai. Turime užkirsti kelią bet kokiems mėginimams proteguoti asmenis, susijusius su užsienio specialiosiomis tarnybomis, nepriklausomai nuo to, kokių aukštų valdininkų interesus tai pažeistų”, teigė V.Mazuronis.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *