Naudingi patarimai žvejams (jaukinimas)
- Keptuvėje užvirinamas saulėgrąžų aliejus ir pripilama smėlio. Vis permaišant reikia kepti apie 10 min. Tai gana neblogas jaukas: smėlis guls ant dugno, o sklindantis kvapas vilios žuvis.
- Visos karpinės žuvys mėgsta saldų pašarą. Todėl medus tinka beveik visiems jų masalams.
- Kartais gali pasitarnauti ir toks pašaras. Sudaužoma apie kelis kilogramus kriauklių geldelių, jos sudedamos į tinklą ir užmetamos.
- Kartais po smarkaus lietaus ant takų ir šaligatvių išlenda daugybė sliekų. Juos galima panaudoti ruošiant pašarus.
- Be aukšlių, į šėrimo vietą greičiausiai susirenka kuojos ir meknės.
- Pavasarį gaudydami upėse ir neturėdami galimybės pasidaryti sudėtingesnių pašarų, sumaišykite specialiai paruoštą molį su virtomis, smulkiai sutrintomis bulvėmis ( dar geriau su lupenom ).
- Avižėlės ar blizgutės ( ypač žalvarinės ) ilgainiui oksiduojasi ir įgauna kvapą, galintį turėti neigiamos įtakos žūklės sėkmei. Šveisti ir blizginti jų nepatartina. Geriau prieš žūklę pirštais jas įtrinkite slieko, žuvies ar kito gyvulinio masalo sultimis. Taip padarykite ir su vasarinėmis blizgutėmis.
- Dauguma plėšrių žuvų vilioja raudona spalva, tačiau gelmėje žuvis ją mato kaip juodą. Todėl raudonus siūlus sumaišykite su baltais.
- Gyvenantis kaime arba turintys sodą, gali įsirengti neblogą sliekų veisyklą. Reikia iškasti bent pusės metro gylio, metro ilgio ir tokio pat pločio duobę, į kurią metamos visokios maisto atliekos, žolė ir įpilama šiek tiek žemės. Suleisti norimos rūšies sliekai čia pradeda sparčiai daugintis. Taigi net žiemą turėsite gerą masalą.
- Siūlau keletą pašarų receptų karpiams gaudyti, kuriuos naudoja Amerikos ir kitų šalių žvejai. Stiklinė kvietinių miltų, stiklinė kukurūzų miltų, 0,5 stiklinės tarkuoto olandiško sūrio, vienas arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus. Viską sumaišykite su šaltu vandeniu, darykite vynuogės dydžio rutuliukus, sumeskite juos į verdantį vandenį ir laukite , kol iškils. Drėgname skudurėlyje masalas išsilaiko kelias dienas.
Kitas receptas skiriasi nuo pirmojo tik tuo, kad pridedame 0,5 stiklinės avižinių dribsnių ,o tarkuoto sūrio pakanka ketvirtadalio stiklinės. Vandens pilkite tiek, kad išeitų tvirta masė. Iš jos padaryti kukuliai metami į verdantį, kur virė svogūnas.
Žirnius virkite, kol suvirs. Kai sustings, šaukštą žirnių košės sumaišykite su šaukšteliu kvietinių miltų, pridėkite kiaušinio baltymo ir saulėgrąžų aliejaus. Iš masės suformuotus norimo dydžio kukuliukus išvirkite. Juos mėgsta ir kitos žuvys, kukuliukai gerai laikosi ant kabliuko.