Vilniaus dienos persikelia į kino centrą

Ką tik praūžusios Vilniaus dienos sostinėje iš gatvių persikelia į kino teatrą. Jau rugsėjo 7-8 dienomis kino centre „Coca-Cola Plaza“ (Vilniuje) bus galima pamatyti net aštuonis klasikinius lietuvių režisierių dokumentinius filmus apie Vilnių. Tai ir „Seno Vilniaus šešėliai“ (A. Vaišvila), ir „Vilniaus madona“ (V. Imbrasas), ir „Miestas, grįžęs iš legendos“ (A. Digimas) bei daugelis kitų.

Scenaristas ir režisierius Almantas Grikevičius, sukūręs lietuvių kino klasika tapusius filmus „Jausmai“, „Sodybų tuštėjimo metas“, „Faktas“ bei daugelį kitų juostų, sako su malonumu dirbdavęs tiek su vaidybiniais, tiek su dokumentiniais filmais. „Viskas priklauso nuo temos“, – prisipažįsta A. Grikevičius. Paklaustas, ar jaučia nostalgiją tiems laikams, kai jo filmų buvo su nekantrumu laukiama, lietuvių kino kūrėjas atsako jaučiąs nostalgiją ne aniems laikams, o jaunystei. „Tais laikais aš galėjau dirbti, sugebėdavau apginti savo nuomonę“, – tvirtina šią vasarą 70-ies metų jubiliejų atšventęs A. Grikevičius.

1966-aisiais pasirodęs dokumentinis filmas „Laikas eina per miestą“, pasak režisieriaus, padarė įspūdį daugeliui žmonių, net ir jo kolegoms. Be to, juosta buvo apdovanota už geriausią dokumentinio filmo režisūrą sąjunginiame kino festivalyje Leningrade. Pats A. Grikevičius sako negalįs šio filmo pavadinti grynai dokumentiniu, kadangi jame nemažai vaidybinio filmo elementų. Septintojo dešimtmečio sovietinėje Lietuvoje nebuvo priimta tokiu būdu piešti miesto peizažą, taigi „Laikas eina per miestą“ buvo lyginamas net ir su baltosiomis eilėmis. Režisieriaus teigimu, beveik prieš keturiasdešimtį metų jis parodęs visai kitokį Vilnių nei buvo įprasta matyti – tokį, kuriame daug bažnyčių ir tikėjimo, kuris turi didingą praeitį, dabartį ir ateitį.

Straipsniai 1 reklama

„Laikas eina per miestą“ – projekto „Pagaminta Lietuvoje“ dokumentinių filmų retrospektyvoje. Rugsėjo d. kino centre „Coca Cola Plaza“. Bilietų kainos 6-8 Lt, pensininkams ir socialiai remtiniems asmenims – 5 Lt.

Views All Time
Views All Time
2240
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

− 5 = 5