Konservavimas. Uogos ir vaisiai
Marinuotos vyšnios
21 vyšnių su koteliais, 6 kvapieji pipirai, 6 gvazdikėliai, 4 gabalėliai cinamono žievės.
Marinatui: 300 ml vandens, 50 ml 9 proc. acto, 150 g cukraus.
Į 0,5 I stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu pravėsu-siu marinatu. Kaitinkite 85 °C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite. Marinuotos vyšnios labai tinka šventiniams mėsos patiekalams papuošti – jos ir dekoratyvios, ir skanios.
Spanguolių uogienė su medumi ir riešutais
1 kg spanguolių, 1,5 kg medaus, 1 stiklinė vandens, 150 g graikinių riešutų.
Spanguoles pavirkite 3 min. su trupučiu vandens ir pertrinkite per tinklelį. Riešutus truputį pavirkite ir susmulkinkite. Iš vandens ir medaus išvirkite sirupą. Jį supilkite į spanguolių tyrę, užvirkite ir staigiai atvėsinkite. Taip kartokite 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinę, suberkite riešutus ir pavirkite 10 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir uždarykite.
Agrastai su riešutais ir medumi
1 kg didelių agrastų, 50 g medaus, 50 g graikinių riešutų.
Įkirpkite agrastus ir iš jų išspauskite sėklas. Į vidų prikimškite smulkintų riešutų. Įdarytus agrastus virkite meduje, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite į stiklainiukus ir uždarykite.
Ypatinga obuolių ir spanguolių tyrė
2 kg obuolių, 0,51 maltų spanguolių, 1,2 kg cukraus, 2 apelsinai, 0,5 stiklinės kapotų riešutų, 0,5 stiklinės razinų.
Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir, sudėję į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Šiek tiek atvėsusius obuolius sutrinkite, sudėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Tada suberkite riešutus, dar keletą minučių pavirkite. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Obuolių sūris su džiovintais vaisiais ir riešutais
5 kg obuolių, 1 kg cukraus, po 300 g džiovintų slyvų ir lazdynų riešutų, 200 g razinų, 5 šaukštai cinamono, 0,5 arb. šaukštelio vanilinio cukraus.
Nuvalytus obuolius smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su cukrumi. Palikite 12 vai.Tada susidariusias sultis nupilkite, užvirkite ir vėl užpilkite ant obuolių. Palaikykite 6 vai., vėl nupilkite susidariusias sultis ir virkite jas, kol liks pusė jų tūrio. Tada suberkite obuolius ir virkite 1-1,5 vai. nuolat maišydami. Į karštą obuolių masę suberkite riešutus, slyvas, razinas ir prieskonius, pavirkite dar 3-5 min. ir sukrėskite į celofanu išklotus sūrmaišius. Sūrius paslėkite ir 10 dienų džiovinkite gerai vėdinamoje patalpoje, kartkartėmis apvers-kite. Vėliau laikykite pakabintus tamsioje vėsioje vietoje.
Bruknių ir mėlynių marmeladas
500 g bruknių, 500 g mėlynių, 200 ml vandens, 1 kg cukraus.
Perrinktas ir nuplautas bruknes bei mėlynes išvirkite nedideliame kiekyje vandens, pertrinkite per sietelį, suberkite cukrų ir virkite ant silpnos ugnies, kol masė taps marmelado konsistencijos.
Konservuotos žemuogės
Paruoštas uogas suberkite, lengvai krestelėdami, į švarius, sausus, karštus stiklainius, užpilkite karštu vandeniu arba – dar geriau – karštomis perkoštomis tų pačių uogų sultimis. Uždėkite ant stiklainių dangtelius ir stiklainius iki kaklelio panardinkite į puodą su karštu vandeniu 15-20 minučių. Paskui juos ištraukite ir sandariai užsukite dangtelius. Vanduo puode turi būti apie 80-85 °C temperatūros. Verdančiame vandenyje uogos gali ištežti, prarasti spalvą.
Žemuogės su savomis sultimis
1 kg uogų reikia 1/2 -1 stiklinės cukraus.
Uogas perrinkite, nuplaukite ir sudėkite į dubenį. Galima įberti truputį cukraus. Kai tik išsiskirs uogų sultys, pašildykite jas (tačiau neužvirkite) ir sudėkite į pusės litro ar litro stiklainėlius. Juos uždenkite dangteliais ir įstatykite į pašildytą iki 50 °C vandenį, užvirkite ir palaikykite verdančiame vandenyje 15-20 minučių. Paskui stiklainius sandariai uždarykite dangteliais, apverskite dugnu aukštyn ir palikite, kol atvės.
Aviečių džemas
1 kg aviečių, 100 g cukraus.
Prisirpusias sultingas uogas perrinkite, nuplaukite, apdžiovinkite, užpilkite cukrumi ir virkite ant silpnos ugnies vis pamaišydami bei nugriebdami susidariusias putas. Po 20 minučių uogienę išpils-tykite į stiklainius. Pasterizuokite 90 °C temperatūroje: pusės litro stiklainėlius – 15 minučių, litro -22-25 minutes.
Šaldytos braškės
4 l trintų braškių, 1 stiklinė cukraus.
Trintas braškes gerai išmaišykite su cukrumi. Supilkite į stiklainius, uždarykite užsukamais arba plastikiniais dangteliais ir padėkite į šaldiklį.