Konservavimas. Pomidorai želatinoje
Ir pietums, ir lauktuvėms
Įpusėjo pomidorų derlius – pradedu konservuoti šeimai pomidorus želatinoje.
Pradžioje reikia 4 su kaupu šaukštus želatinos užmerkti stikline virinto vandens, o geriausiai tai padaryti iš vakaro.
Marinatas verdamas iš:
1 litras vandens
1 šaukštas druskos
3 šaukštai cukraus
10 lauro lapelių
3-4 gvazdikėliai
truputis cinamono.
3-5 minutes visą tą marinato mišinį pavirinu, atvėsinu ir įpilu 0,5 stiklinės acto.
Kol marinatas vėsta – ruošiu pomidorus. Į iškaitintus (aš išplikau verdančiu vandeniu) stiklainius dedu sluoksnį griežinėliais pjaustytų svogūnų galvų, tada sluoksnį pomidorų. Jei vaisiai didoki – pjaustau į patogesnes skilteles. Sluoksniuoju kuo talpiau.
Ištirpusią želatiną dar pašildau įstatytą į kitą dubenį su karštu vandeniu, kad suskystėtų ir ją supilu į marinatą (štai jis ir paruoštas), kuriuo užpilu stiklainiuose sudėtas gėrybes. Tada lengvai pridengiu steriliu dangteliu (vos vienu užsukimu, kad išeitų oras) ir stiklainius statau į puodą, kuriame yra jau pašildytas vanduo. Vanduo neturi apsemti stiklainio kakliuko.
Dar į puodo dugną įdedu medžiagos gabalėlį (pvz. virtuvinį rankšluostį), kad nesprogtų stiklainiai. Tuomet kaitinu visą tą gėrį iki užvirimo, užvirus liepsną pamažinu ir sterilizuoju apie 10 minučių. Svarbu, kad tarp stiklainių būtų tarpai. Pasibaigus laikui, stiklainius išimu iš puodo ir tik tada stipriai užsuku dangtelius.
Iš 1 litro marinato pagaminu apie 4 – 5 litrus šių konservų, kurių atsargos pasibaigia greičiausiai už visų kitų, nes galima vartoti ir prie karštų patiekalų, ir tiesiog vienus.
Paruoškite ir Jūs šeimynai šio skanumyno !!!
Silva