Kavos istorija
Kava geriama, ko gero, visuose pasaulio kraštuose. Apie kavos atsiradimą bei paplitimą sklando mitai, o jos rūšių bei ruošimo būdų yra daug ir įvairių.
Norime Jums padėti pažinti šį paslaptingą kavos pasaulį.
1. Kavos istorija
Apie kavos plitimą iš rytų Afrikos per Europą iki pat Brazilijos sklando daug legendų, padavimų ir pasakojimų. Iš jų žinomiausias apie Kaldi, Abisinijos ožkų piemenį, kuris vieną dieną pastebėjo, kad jo ganomos ožkos žaidžia tarsi vaikai. Jis pamatė kaip jos nuo kažkokio pakalnės krūmo rupšnoja raudonas uogas. Kaldi irgi paragavo uogų ir greitai nenustygo vietoje kaip ir jo ožkos. Netoliese buvusio vienuolyno abatas, pamatęs šį neįprastą sujudimą, kelias uogas davė paragauti ir vienuoliams. Jie nesudėję bluosto meldėsi visą naktį.
Kita istorija, pasakoja, kad kavos stimuliuojančias savybes atrado klajoklių gentys Etiopijoje. Ši legenda, ko gero, yra arčiausiai tiesos, kadangi kavos tėvynė laikoma būtent Etiopija. Iš pradžių buvo valgomos tik pačios uogos arba susmulkintos ir sumaišytos su gyvūnų riebalais, suvyniotos į rutuliukus ir naudojamos maisto gamybai. Vėliau uogos buvo naudojamos užpiltinėms gaminti. Kai prekiautojai kavą atvežė į Arabiją, pranašas Muhamedas gėrė vyną, pagamintą iš minkštosios kavos masės.
12 a. kava „persikėlė“ į kitą Raudonosios jūros krantą, nuo tada ir prasidėjo jos pergalingas žygis per visą pasaulį. Jemene pirmoji kava buvo kultivuojama terasiniuose soduose ir per Meką bei Mediną, kur kasmet plūsdavo islamo piligrimai. Stiprinantis rūgštaus skonio gėrimas plito po pasaulį.
Kavos gėrimo populiarumas taip pat siejamas su moterų diskriminavimu. Iš pradžių jos neturėjo teisės eiti į kavos namus, juose rinkdavosi tik vyrai. 1674 m. moterys paskelbė peticiją, kurioje skundėsi, kad kavos namai išvilioja vyrus iš namų ir kad kavos gėrimas jiems sukelia impotenciją. Vyrai, suprantama su tuo nesutiko, tačiau po truputį kavos namuose savo vietą išsikovojo ir moterys.
Vokietijoje pirmieji kavos namai buvo atidaryti 1677 m. Hamburge. O 1888 m. Brandenburge alaus suvartojimas sumažėjo net 60 proc. Tai atsitiko todėl, kad kava buvo geriama ir rytais, kad prablaškytų miegą ir sočiai papietavus bei vakarojant malonioje draugų kompanijoje.
18 a. Javos saloje kavą ėmė auginti danai, o Karibų jūros regione – prancūzai. Prancūzams priklausė sėklos nuosavybės teisės, tačiau brazilų šnipas, suviliojęs prancūzų Gvianos gubernatoriaus žmoną, i6 jos gavo kavos sėklų, iš kurių ėmė kurtis Brazilijos kavos industrija.
Dabar kava pripažinta ir vertinama visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savo kavos namų variantą ir kavos gėrimas vis dar vienija žmones, besišnekučiuojančius malonioje aplinkoje.
Kava, ko gero, geriama visuose pasaulio kraštuose, jos ruošimo būdų yra daug ir įvairių. Jemene auginama viena geriausių kavų pasaulyje. Jemeno gyventojai vartoja ne pačias kavos pupeles, o tik jų kietuosius apvalkalus. Jie išverdami ir perkošiami per sietelį. Ši kava geriama tiek šalta, tiek karšta. Jos skonis kiek saldokas ir sūrokas.
Kitų arabų šalių gyventojai dažnai vartoja pačias kavos pupeles, kai kur prieš tai paskrudindamos, kai kur ne. Vienuose rajonuose geriama labai stipri kava, kituose silpna, dar kituose – skystesnė ir tirštesnė.
Ruošiant kava svarbiausia – tinkamos kavos ir vandens proporcijos, kad būtų užtikrinta optimali maltos kavos ekstrakcija. Nepakankamai prisitraukusi kava būna silpna ir beskonė. Per didelė ekstrakcija taip pat suteikia nemalonų skonį. Kad būtų paruošta stipri kava, vienam puodeliui reikia naudoti daugiau kavos, o ne tikėtis, kad ilgiau prisitraukusi taps stipresnė ir geresnė. Rekomenduojamas kiekis yra 1 – 2 šaukšteliai vienam puodeliui. Tačiau atminkite tai, kad kiekvieno puodelio savas dydis. Vienų pusryčiams ant stalo stovi elegantiškas, nedidelis, porcelianinis puodelis, kiti, priešingai – savo pusryčių kavą užpila vos ne sultinio puodelyje. Kad būtų gautas silpnesnis užpilas, paruoškite normalaus stiprumo kavą ir tada pagal skonį atskieskite karštu vandeniu.
Petras Petreikis,
pirčių komplekso – kavinės „Medūza“ barmenas