|

Žemaičiai vieninteliai pasaulyje tebemoka gaminti seniausius patiekalus

Žemaičiai iškart turėtų dėti ant stalo smetoną ir smetonos sviestą, tai visai kitokio skonio, kvapo ir konsistencijos gaminys, nei grietinė ir grietinės sviestas (skiriasi ir gamybos technologija, kurios nūnai neišmano sovietinius mokslus baigę pieninkystės technologai). Būtiniausiai dėkite ant stalo kastinį su virtomis bulvėmis, – šitokio originaliai šviežiai aštraus skonio grietinės plakinio nemoka gaminti jokia tauta pasaulyje, net ir lietuviai. Nemažiau pasaulio gurmanai stebėsis, gardžiuodamiesi išvirtomis su lupena bulvėmis, pasidažydami į kanapių (Lietuvos policininkai yra tikri neišmanėliai, neleisdami auginti lietuviškų kanapių, kurias tūkstantmečiais ir rūbams, ir maistui naudojo ir vartojo lietuviai, nepatapę jokiais narkomanais) spirgutį ar sėmenų spirgynę. Dar daugiau juos nustebinsite, patiekę žymųjį rūkytą avienos kumpelį, žemaitišką “palendvicą” (žemaitiškai rūkyta nugarinė), žemaitiškai kraujuje nokintą kadagiais gardintą rūkytą jaučio liežuvį ir namine su bulvėmis duona, kepta ant ajerų bei naminiu sviestu, pagardintu diemedžiu.

|

Suvalkiečiai – gardžiausių Europoje mėsos gaminių specialistai

Suvalkiečiai, be jokių dvejonių, labai didžiuodamiesi ir riesdami nosį bet ką gali vaišinti savo nepakartojamu ir vieninteliu visame pasaulyje skilandžiu (tik ne tuo, kur fabrikai gamina) su grietine ir juoda rugine duona, kepta ant klevų lapų, – šitokio fantastiško skonio mėsos gaminio jokia pasaulio tauta nemoka pagaminti. Nepakartojamo, idelaus skonio daratos, kindziuliai, rūkyti kumpiai ir išpjovos, įvairiausios, galinčios pakerėti žymiusius pasaulio gastronomus, rūkytos dešros. Baršteliai su auselėmis, virtas lynas su antaninių obuolių padažu, svieste skrudinti gružliai, keptas veršienos kumpis su krienais, suvalkietiškai su vyšniomis kepta antis, pyragas su įkeptais karosais ir bruknių uogiene su kriaušėmis, aitrieji suvalkietiški ruginių miltų meduoliai, obuolių sūris su liepžiedžių arbata ir liepų medumi – ką nori sužavės. Ir būtinai nepaprastai kvapnaus, rubino spalvos naminio garsiojo suvalkiečių juodųjų serbentų vyno, traukinto ant juodųjų serbentų lapų pumpurėlių.

Grandininė įpročių reakcija
| |

Grandininė įpročių reakcija

Dažniausiai viskas prasideda nuo įpročių, kurių bėgant metams vis daugėja. O įpročiai formuoja elgesį, jie palaiko vienas kitą: vienas įprotis būtinai veda prie kito, tas įjungia trečią, o šis – ketvirtą. Psichologai tokį elgesį vadina „grandinine įpročių reakcija“, kuri suformuoja „įpročių tinklą“. Patinka tai jums ar ne, tačiau psichologai tvirtina, kad statistinis žmogus 85 proc. laiko atlieka vienus ar kitus veiksmu vedamas vieno ar kito įpročio. Prisiminkite: visada miegate toje pačioje lovos pusėje, keliatės tuo pačiu laiku, keliaujate į darbą tuo pačiu maršrutu, renkatės tas pačias sekso pozas ir taip toliau. Dabar prisiminkite maistą. Kiek kartų pradėjote valgyti sausainius ir po kelių minučių suvokėte, kad jau suvalgėte pusę pakelio? Tai įprotis. Taip įprantama valgyti bulvių traškučius žiūrint televizorių, gerti alų ar vyną prieš vakarienę. Taip nesąmoningai gaunamos bereikalingos kalorijos: jokio malonumo, bet svoris auga. Situaciją blogina tai, kad beveik viskas šiuolaikiniame pasaulyje skatina įpročių formavimąsi.

Tereikia mėgautis gyvenimu
| |

Tereikia mėgautis gyvenimu

Vis dėlto galima suardyti šį įpročių tinklą, išsilaisvinti iš jo ir pradėti mesti svorį. Jeigu kasdien stengsitės atsikratyti įpročio, jis netrukus praras savo galią. Atsikratyti atskiro įpročio nėra sunku, tačiau jų galia slypi psichologiniame įpročių tarpusavio ryšyje. Reikia rasti silpnąją šio ryšio grandį. Jeigu atsisakysite kažkokio konkretaus įpročio, visa grandinė subyrės. Jeigu atsisakysite įpročių, verčiančių persivalgyti, suprantama, pradės kristi svoris. Vadinasi, tereikia nedidelių pokyčių kasdieniniame gyvenime. Kiekvieną dieną stenkitės kažką daryti kitaip, pavyzdžiui, pakeliui į biurą nelėkite strimgalviais, o sustokite ir apsidairykite. Užtenka vos kelių sekundžių, kad pasigrožėtumėte gėlėmis parke ar lapais ant medžių, kad atkreiptumėte dėmesį į mėnulį danguje. Tereikia sustoti akimirkai ir pasimėgauti gyvenimu. Tada mažiau malonumo tikėsimės iš maisto, todėl svoris tikrai pradės kristi.

Dietos kenkia sveikatai
| |

Dietos kenkia sveikatai

Dietos laikymasis gali sukelti sveikatos sutrikimus, galinčius pakenkti tokiems organams, kaip plaučiai, širdis ir kepenys, taip pat raumenų audiniui. Nuolatinis dietų laikymasis sumažina būtinų ląstelių-žudikių, kovojančių su tokiomis ligomis, kaip vėžys, kiekį. Ilgalaikės dietos gali tapti odos susirgimų, galvos svaigimo ar skausmo, nuplikimo priežastimi. Taip pat jos gali išreguliuoti menstruacijų ciklą, sukelti mieguistumą bei vidurių užkietėjimą. Kadangi dėl dietos organizmas netenka svarbių maistinių medžiagų, neįmanoma ilgą laiką laikytis dietos nepakenkiant sveikatai. Greitas svorio kritimas ir po to sekantis greitas priaugimas padidina širdies ir kraujagyslių susirgimų riziką. Nereikia pamiršti, kad ilgalaikės dietos kenkia ne tik fizinei, bet ir dvasinei sveikatai. Dietos laikymasis iškreipia santykį su maistu, o tai reiškia, kad vos nutraukus dietą svoris vėl ims augti kaip ant mielių. Laikantis dietos pamažu prarandamas normalus santykis su apetitu: pajutus alkį nevalgoma, dėl ko ilgainiui prarandamas gebėjimas atpažinti, kada esate sotus, o kada metas užkasti. Kalorijų apribojimas sumažina energijos lygį. Dėl to gali sumažėti „kognityvinė kompetencija“, kitaip tariant – intelekto galios.

Visoms tinkama dieta
| |

Visoms tinkama dieta

Žiemą tamsu, šalta, todėl organizmas reikalaute reikalauja riebalų ar kitokio „stipresnio“ maisto. Taip svoris ir didėja… Jeigu rūpesčių kelia tik du trys kilogramai, jų atsikratyti pakaks savaitės. Paskui, žinoma, reikės pasistengti, kad numestas svoris neataugtų. Paprasta 5 dienų dieta: 2–3 kg per darbo savaitę. Siūlome išbandyti penkių dienų dietą. Jos pagrindą sudaro paprasti, kasdieniai produktai: duona, sviestas, pienas, sūris, vištiena, bulvės, makaronai, obuoliai… Taigi nereikės blaškytis po parduotuves ieškant ypatingų produktų. Be to, valgydama skrandžiui įprastą maistą patirsi mažiau streso. Mūsų siūlomos dietos valgiaraštis per dieną neviršija 1300–1400 kcal. Todėl didelio alkio neturėtum jausti. Per dieną siūlomi trys pagrindiniai valgymai, tarp jų – 1–2 užkandžiai. Dieta sudaryta taip, kad sotus valgis būtų ir vakare – prieš užmingant nereikės kankintis. Be to, daugelis sočiausiai maitinasi vakarais, grįžę iš darbo. Jeigu tai įvyksta bent dvi valandos iki einant miegoti – nieko bloga.

| |

Angelo dieta

Nepavyko sužinoti, kodėl šis MITYBOS planas vadinamas tokiu vardu. Gal kai jau nepadeda niekas, telieka kreiptis į angelą sargą? Sakoma, kad po šios 13 dienų trunkančios dietos netenkama 7–8 kg. 14 dieną jau galima valgyti viską, bet saikingai. Ši dieta pakeičia medžiagų apykaitą, ir dėl savo svorio būsite ramios trejus metus. Vienintelė sąlyga – turite mankštintis ir daryti masažą. Nuo aštuntos dienos kartokite viską iš pradžių. Gerti visą šį laiką galima tik negazuoto mineralinio vandens. Siūlomą valgyti morką galima pakeisti pomidoru arba atvirkščiai.

Pirma diena
Pusryčiai: juoda kava be cukraus.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 1 pomidoras ir žalios salotos.
Vakarienė: didelis jautienos kepsnys, keptas mažame aliejaus kiekyje.

Antra diena
Pusryčiai: juoda kava be cukraus ir džiūvėsėlis.
Pietūs: didelis jautienos kepsnys su žaliomis salotomis ir pomidoru.
Vakarienė: porcija daržovių sriubos.

| |

Anykščių vynas“ pristatė du naujo skonio sidrus

AB „Anykščių vynas“ artėjant vasarai – karščio ir pramogų metui – išleido du naujo skonio sidrus: itin švelnaus, lengvo kriaušių skonio “Cool drink” sidrą ir gaivų, braškių skonio „Cool drink“ sidrą. Naujieji kriaušių ir braškių skonio sidrai papildys jau sulaukusią pripažinimo „Anykščių vyno“ obuolių sidrų „Cool drink“ šeimą. Klasikinio obuolių sidro „Cool drink“ skoninės savybės tarptautiniame konkurse „Jalta – 2002“ buvo įvertintos aukso medaliu. “Naujųjų “Cool drink” sidrų skoninės savybes sukūrėme atsižvelgdami į vartotojų skonio pokyčius – sidrai tapo dar lengvesni, gaivesni ir saldesni“, – teigia Aurika Banienė, AB „Anykščių vynas“ atstovė ryšiams su visuomene. 6 proc. stiprumo sidrai „Cool drink“ išpilstyti į patogius, žalsvos spalvos 0,33 l talpos buteliukus. 2002m. „Anykščių vyno“ gaminamų alkoholinių gėrimų asortimentas buvo atnaujintas 24 proc. Šiuo metu bendrovėje iš natūralių žaliavų gaminami iki 60 pavadinimų gėrimai – vaisių ir uogų vynai, vynuogių vynai, gazuoti putojantys vynai, degtinės, trauktinės, likeriai, sidras, alkoholiniai kokteiliai, brendžiai, viskis ir tekila.

Moteris kaip feniksas
| |

Moteris kaip feniksas

Šventėse ir mugėse pakruojietę aludarę Aldoną Udrienę daugelis pažįsta kaip kaimiško gyvojo alaus gamintoją ir to krašto senųjų amatų puoselėtoją. Kas bent kartą važiavo “Alaus keliu” per Pakruojį, būtinai užsuko pas verslinkę Aldoną Udrienę. Jos svečių knygoje beveik kiekviename įraše palinkėjimas neišsenkančios energijos. Keliauninkai turbūt nė nežinojo, kad ši moteris energijos turi kiek mitologinis paukštis feniksas. Vaikystėje sudegusi iki apanglėjimo ji vis dėlto pakilo gyventi, likusi viena su sūnumi glėbyje ir nebaigtomis statybomis – išpuoselėjo vieną iš gražiausių mieste sodybų, ne kartą žlugus verslui, imdavosi naujo.

Rinkuškių alaus darykla
| |

Rinkuškių alaus darykla

Rinkuškių daryklos krikštatėviu galima laikyti Joną Čygą. Jis garsėjo kaip vienas geriausių Biržų krašto aludarių. Jonas Čygas darydavo miežinuką krikštynoms, vestuvėms, jubiliejams ir kitoms šventėms. Biržų sovietiniai valdininkai jo padaryto alaus nesigėdydavo vežti į aukščiausias valdžios institucijas. Alaus darymo paslaptis iš tėvo nusižiūrėjo jo sūnus Rimantas. Jis pasiūlė Sigitui Kalkiui imtis alaus verslo. Alus buvo pradėtas virti Petro Kalkio, Sigito Kalkio tėvo, įsikūrusio Biržų kaime, miestietiško tipo sodyboje. Rimantas Čygas atsinešė iš tėvo alaus gaminimo technologiją, Sigitas Kalkys, turintis Vilniaus universiteto statybų inžinieriaus diplomą, ėmėsi techninės dalies. Vėliau pastatas buvo pertvarkytas, savininkai pirko vis naujus įrengimus ir toliau tobulino daryklą.