TEO LT už Konkurencijos įstatymo pažeidimą skirta bauda

Konkurencijos taryba, išnagrinėjusi atlikto tyrimo išvadas ir išklausiusi akcinės bendrovės TEO LT atstovų argumentus, priėmė nutarimą, kuriuo pripažino, kad bendrovė pažeidė Konkurencijos įstatymo 9 straipsnio, draudžiančio piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi, reikalavimus. Šiuo nutarimu TEO LT, AB įpareigota nutraukti Konkurencijos įstatymui prieštaraujančius veiksmus ir per nustatytą laikotarpį pakeisti ADSL prieigos paslaugos teikimo sąlygas taip, kad tiesiogiai ar netiesiogiai nebūtų nustatomos nesąžiningos kainos ar kitos šios paslaugos pirkimo sąlygos. Už Konkurencijos įstatymo pažeidimą bendrovei skirta 3 mln. 11 tūkst. Lt bauda.

Skirdama sankciją už Konkurencijos įstatymo 9 straipsnio pažeidimą, Konkurencijos taryba atsižvelgė į keletą aplinkybių. TEO LT, AB iš esmės neginčijo Konkurencijos tarybos tyrimo metu nustatytų faktų ir posėdžio metu pripažino padariusi pažeidimą. Remdamasi tyrimo išvadomis, bendrovė ketina prisiimti konkrečius įsipareigojimus, kurie turėtų ištaisyti padėtį tiek didmeninėje, tiek mažmeninėje DSL paslaugų rinkoje.

Tyrimo, kuris apėmė 2002 m. – 2004 m. ir 2005 m. I ketvirtį, išvadose Konkurencijos taryba konstatavo, kad AB „Lietuvos telekomas” (dabar TEO LT, AB) veiksmai atitinkamose rinkose nagrinėtu laikotarpiu vertintini kaip nesąžiningų kainų taikymas, apibrėžiamas terminu „kainų spaudimas”. Vienu iš pagrindinių tyrimo objektų buvo ADSL (skaitmeninės abonento linijos, kurių pralaidumas iš tinklo į abonento pusę yra didesnis, negu atvirkščia kryptimi) interneto paslaugos galutiniams vartotojams. Šios paslaugos buvo teikiamos didmeninės AB „Lietuvos telekomas” ADSL interneto prieigos pagrindu. Palyginus rinkoje veikiančių ūkio subjektų teikiamų paslaugų kainas, buvo nustatyta, kad AB „Lietuvos telekomas” mažmeninėje rinkoje savo galutiniams vartotojams (namų ūkiams ir verslo klientams) kai kurias ADSL interneto paslaugas teikia tokia kaina, kuri, jei tokia paslauga būtų teikiama remiantis didmeninėje rinkoje kitiems ūkio subjektams siūlomomis kainomis, būtų mažesnė nei paslaugų teikimo kaštai. Tai vertintina kaip piktnaudžiavimas savo padėtimi naudojant kainų spaudimą. Tokius AB „Lietuvos telekomas” veiksmus Konkurencijos taryba įvertino kaip piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi atitinkamoje didmeninėje ADSL interneto prieigos rinkoje. Šie veiksmai apribojo kitų bendrovių galimybes konkuruoti kainomis teikiant paslaugas mažmeninėje rinkoje galutiniams vartotojams.

Straipsniai 1 reklama

Tyrimas dėl AB „Lietuvos telekomas” veiksmų buvo pradėtas 2005 m. gavus UAB „MicroLink Lietuva”, UAB „Baltnetos komunikacijos”, UAB „Tele 2”, UAB „Penki kontinentai”, UAB „Elneta”, VĮ „Infostruktūra” prašymą. Su kai kuriomis šių bendrovių 2002 m. AB „Lietuvos telekomas” pasirašė didmenines DSL (skaitmeninių abonento linijų) paslaugų teikimo sutartis. Pareiškime Konkurencijos tarybos buvo prašoma ištirti kai kuriuos AB „Lietuvos telekomas” veiksmus DSL paslaugų rinkoje: nesąžiningų kainų primetimą konkuruojančioms bendrovėms bei nevienodų (diskriminacinių) sąlygų taikymą ūkio subjektams panašaus pobūdžio sutartyse.

Už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi AB „Lietuvos telekomas” pastaraisiais metais baudžiama jau trečią kartą. 2000 m. Konkurencijos taryba už Konkurencijos įstatymo 9 straipsnio nuostatų pažeidimą bendrovei buvo skyrusi 150 tūkst. Lt baudą. 2002 m. Konkurencijos tarybos nutarimu AB „Lietuvos telekomas” buvo įpareigota nutraukti veiksmus, pažeidžiančius Konkurencijos įstatymo 9 straipsnio reikalavimus. Už nustatytą pažeidimą buvo skirta daugiau nei 2 mln. Lt bauda.

Views All Time
Views All Time
4502
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

80 − = 78