Nepaimtas kasos čekis – pagalba mokesčių vengiantiems sukčiams

Nepaimtas kasos čekis - pagalba mokesčių vengiantiems sukčiams

Visoje šalyje veikiantis restoranų tinklas, apgaudinėjęs savo klientus, per porą mėnesių galėjo nuo valstybės nusukti apie 300 tūkst. litų pridėtinės vertės ir kitų mokesčių

2009 m. liepos 22 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad patikrinusi keletą visoje šalyje veikiančių maitinimo restoranų tinklų valdančių bendrovių, nustatė panašaus pobūdžio sukčiavimo atvejus: pasinaudodama elektroninių kasos aparatų intelektualiomis valdymo programomis bei išduodama klientams tik tarpinius čekius, per keletą mėnesių, preliminariais duomenimis, viena įmonė neapskaitė apie 1,5 mln. litų, o nuo valstybės „nusukta” per 300 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio.

Mokesčių inspekcijos specialistai vienos bendrovės valdomuose restoranuose peržiūrėję elektroninių kasos aparatų programos užregistruotas kasines operacijas pastebėjo, kad kiekvieną dieną buvo atliekama įvairių nefiskalinių (operacijos, kurios nefiksuojamos galutiniuose apskaitos dokumentuose) ūkinių operacijų. Klientams šiame restoranų tinkle buvo išduodami ne galutiniai čekiai, o sąskaitos (prie – čekiai), kurios savo išoriniais rekvizitais beveik nesiskiria nuo fiskalinio čekio, tačiau duomenys neišsaugomi apskaitos dokumentuose. Peržiūrint nefiskalines operacijas pastebėta, kad kasdien sistemingai buvo atliekamos tos pačios operacijos: atspausdintų prie-čekių duomenys moderniomis programomis buvo anuliuojami, gautos lėšos neapskaitomos, į valstybės biudžetą nesumokamas pridėtinės vertės bei kiti mokesčiai. Per kiek daugiau nei 2 mėnesius vienas restoranų tinklas preliminariais VMI specialistų paskaičiavimais neapskaitė apie 1,5 mln. litų, o nesumokėto pridėtinės vertės mokesčio suma siekia apie 300 tūkst. litų.

„Klientams pateikiamas čekis – sąskaita, pagal kurią klientas sumoka už valgį, negarantuoja, kad jų sumokėti pinigai išties bus apskaityti – tai tarpinis čekis kliento žiniai, kuris vėliau gali būti anuliuotas. Būtent taip ir elgėsi restoranų tinklą valdančios bendrovės vadovai. Tikrame čekyje (apačioje) privalo būti atspausdintos dvi didžiosios raidės „LF”, reiškiančios, kad pajamos yra įtrauktos į apskaitą ir bus sumokėti mokesčiai”, – primena VMI prie FM viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.

Vienos Vilniuje veikiančios picerijos savininkai po mokesčių inspektorių patikrinimo pripažino savo kaltę ir sumokėjo mokesčius, o restoranų tinklo patikrinimas, jo vadovams neprisipažinus sukčiavus, tęsiamas – bus atliekamas išsamus patikrinimas, po kurio bendrovei gresia ir nemažos baudos.

VMI primena, kad apie mokestinius pažeidimus galima pranešti trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu. 1882, užpildžius anketą VMI interneto svetainėje www.vmi.lt arba atvykus į bet kurį mokesčių inspekcijos teritorinį skyrių.

Views All Time
Views All Time
9187
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

77 + = 80