Naujos kartos oranžinis dviratis grįžta į Vilnių

Naujos kartos oranžinis dviratis grįžta į Vilnių

Vilniaus „Akropolyje“ sostinės meras Artūras Zuokas pristatė naujos kartos oranžinius dviračius. Vilniaus mero pristatyta transporto priemonė – naujos kartos oranžinių miesto dviračių pavyzdžiai, kuriuos sostinės gyventojai ir svečiai galės apžiūrėti iki vasario 12 d.
Naujieji oranžiniai Vilniaus dviračiai – ekologiška ir šiuolaikiška transporto priemonė, kuri būtų integruota į viešojo transporto sistemą, drauge su miesto autobusais, troleibusais ir moderniu tramvajumi.

„Šiandien vilniečiams siūlome naujos kartos oranžinius dviračius. Tačiau norime gauti miestiečių sutikimą – jie patys turi pasakyti, ar miestas pasiruošęs tokiam projektui, ar jo mums reikia“,- sakė Vilniaus miesto meras A. Zuokas.

Įgyvendinus naujųjų oranžinių Vilniaus dviračių projektą, mieste būtų įdiegta dviračių nuomos savitarnos sistema. Vilniaus dviratį iš specialaus punkto galėtų pasiimti kiekvienas vilnietis pasinaudojęs specialia nuomos kortele arba Vilniaus e-bilietu. Sistema registruotų, kas ir kada nuomojasi dviratį – taip naujieji dviračiai būtų apsaugoti nuo galimų vagysčių. Pasinaudojus dviračiu ir pasiekus reikiamą tikslą, dviratę transporto priemonę reikėtų grąžinti į specialų nuomos punktą. Tokie punktai būtų įrengti įvairiausiose miesto centrinės dalies vietose.

Straipsniai 1 reklama

Visą oranžinių dviračių eksponavimo laiką, iki vasario 12 d., su jais susipažinti atėję vilniečiai bus prašomi pareikšti savo nuomonę užpildydami specialią anketą ir atsakydami į klausimą, ar reikia Vilniui tokios dviračių nuomos sistemos. Į šį klausimą vilniečiai galės atsakyti ir apsilankę sostinės Savivaldybės interneto svetainėje www.vilnius.lt.

Atnaujinta ir patobulinta oranžinio dviračio idėja Vilniaus centre galėtų būti įgyvendinta jau šią vasarą. Tikimasi, kad prie šio projekto įgyvendinimo prisidėtų privatūs rėmėjai.

Miesto dviračių idėja įgyvendinta daugelyje Europos miestų, siekiančių kovoti su transporto spūsčių, oro užterštumo problemomis. Prancūzijos mieste Lione, kur ši idėja įgyvendinta 2005 m. gegužę, dviračiai sulaukė milžiniško pasisekimo – šį projektą teigiamai vertina net 9 iš 10 važiuojančių jais. Šiuo metu Lionas turi apie 3 tūkst. miesto dviračių. Kasdien jie išnuomojami 12–22 tūkst. kartų, per dieną vidutiniškai nuvažiuojama 40 tūkst. km.
Miesto dviračiais dažniausiai naudojasi jauni dirbantys žmonės. Dauguma jų tampa nuolatiniais nuomotojais. Savo dviračius taip pat turi Viena, Briuselis, Kordoba, juos ruošiasi įsigyti Paryžius, Hamburgas, Čikaga.

Vilniaus miesto savivaldybė drauge su privačiais rėmėjais oranžinių dviračių idėją pirmą kartą įgyvendino 2001 m. vasarą. Akcija „Dviratis išrastas. Važiuok oranžiniu!“ pasiekė pagrindinį savo tikslą – vilniečiams buvo pristatyta dviračio, kaip naujos alternatyvios transporto priemonės, idėja ir suteikta proga ją išbandyti.

Vilniečiams apsisprendus, kad oranžiniai dviračiai turi grįžti į miestą, sostinėje galėtų būti įdiegta naujoji sistema, užtikrinanti dviračių saugumą ir griežtą jų kontrolę.

Daugiau informacijos: SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorius Vaidotas Antanavičius, tel. 270 9339.

Views All Time
Views All Time
6128
Views Today
Views Today
3

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

48 − = 43