Kaip elgtis turint skolų

Savaime suprantama, kad turintys įsiskolinimų asmenys, norėtų kuo greičiau išbristi iš tokios nemalonios padėties. Todėl kiekvienas privalo žinoti ir prisiminti pagrindines taisykles, kurios neleis pabloginti padėties:

  • Pripažinkite savo problemą laiku, neignoruokite jos. Žinoma, sunku pripažinti, kad kažkas vyksta ne taip, kaip mes to norėtume. Tačiau nereikia bandyti slėptis nuo savo problemos, ypač kai tai liečia Jūsų pinigus. Juk problema niekur nedings, o ilgainiui ims kelti Jums vis daugiau vargo ir rūpesčių.

  • Sudėliokite savo įsiskolinimus pagal jų svarbą. Kai yra keletas įsiskolinimų, visi jie dažniausiai būna įvairaus pobūdžio. Kai kurie iš jų gali palaukti, kiti ne. Sudėliokite savo įsiskolinimus pagal prioritetus. Kaip tai padaryti, galite perskaityti straipsnyje Kaip grąžinti skolas.

  • Susisiekite su savo kreditoriais. Nelaukite, kol baigsis jų kantrybė ir jie paduos Jus į teismą. Jei kreditoriai bus nusiteikę priešiškai Jūsų atžvilgiu, nenorės eiti į jokius kompromisus. Susisiekę su kreditoriais pirmieji, suteiksite daugiau pasitikėjimo savimi. Vėliau bus lengviau palaikyti nekonfliktiškus santykius su kreditoriumi. Parodykite, kad Jums grąžinti skolą yra lygiai taip pat svarbu, kaip ir jam ją atgauti. Tačiau nereikia pamiršti ir kitų savo kreditorių. Susisiekti bei grąžinti įsiskolinimus reikės kiekvienam iš jų, todėl susisiekite su jais visais.

  • Nesiskolinkite pinigų, kad padengtumėte esamas skolas, rimtai visko neapsvarstę. Ypač, jeigu norite imti paskolą ne iš banko. Geriau pasitarkite su specialistais. Jeigu imdami paskolą turėsite įkeisti savo turtą, galite lengvai jo netekti. O kai kurie privatūs paskolų davėjai iš to ir gyvena.

  • Pasistenkite padidinti savo pajamas: taupykite, kontroliuokite, ar gaunate visus Jums priklausančius mokėjimus (atsiskaitymus už darbą/paslaugas, pašalpas ir kt.).

  • Sumažinkite savo išlaidas. Pažiūrėkite, kur keliauja Jūsų pinigai. Neretai kai kurios Jūsų išlaidos nėra būtinos.

  • Visada atsakinėkite į kreditorių laiškus ir skambučius. Nenuleiskite rankų, jei ne visuomet pasiekiate susitarimo. Jeigu ignoruosite savo kreditorius, tai paskatins juos imtis radikalesnių veiksmų. Net jeigu tuo jie pablogins savo padėtį (sumažės Jūsų finansinis pajėgumas ir gebėjimas atsiskaityti), Jūsų padėtis nuo to irgi nepagerės.

  • Susikurkite sau strategiją, kuri padėtų išeiti iš keblios padėties. Pavyzdžiui, jeigu turite daug skolų įvairiems kreditoriams, skolų konsolidavimas gali būti ta išeitis, kurios Jūs taip ilgai ieškojot. Kas yra skolų konsolidavimas, galite perskaityti straipsnyje Skolų konsolidavimas.

Kad ir kokių veiksmų imtumėtės, pasistenkite neprarasti vidinės motyvacijos. Šie punktai nėra taip sunkiai įgyvendinami, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tik Jūsų pastangų dėka galėsite pasiekti tiek Jūsų kreditoriui, tiek ir Jums priimtino rezultato.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *