| |

Likeris

Likeriai – labai plati grupė alkoholinių gėrimų, gaunamų, maišant spiritinius gėrimus su įvairiais sirupais, trauktinėmis, vynais, sultimis ir pan. Pirmieji likeriai buvo pradėti kurti dar XII-XIII amžiuose, iškarto po alkoholio distiliacijos išradimo. Likeriai itin išpopuliarėjo XIX amžiuje, atsiradus pigioms spirito gamybos technologijoms. Likerių stiprumas būna labai įvairus: nuo 18 iki 80% etilo alkoholio. Skoniui pagerinti į likerius pilama cukraus sirupo, tirštumui (konsistencijai) išlaikyti – krakmolo sirupo. Kai kurie likeriai, kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi iki kelerių metų, kad įgytų geresnį skonį. Tiesa, dėl didelio kiekio cukraus, išlaikymas paprastai daromas stikliniuose ar metaliniuose induose, o ne statinėse.

| |

Midus

Midus – alkoholinis gėrimas, gaminamas iš medaus. Natūralus midus būna 10-12, kartais – iki 16% alkoholio stiprumo, gaminamas mielėmis fermentuojant medaus ir vandens mišinį. Dalis medaus kartais pakeičiama cukrumi, skoniui pagerinti dedama vaisių, uogų, aromatinių žolelių. Yra žinoma, kad midų gėrė dar senovės egiptiečiai, romėnai, graikai, tačiau šiose šalyse jį išstūmė gerokai pigesni alkoholiniai gėrimai, gaminami, fermentuojant vynuogių ar vaisių sultis (vynas). Viduramžiais midus buvo gana paplitęs Šiaurės Europos šalyse, Lietuvoje, Rusijoje. XVII-XVIII a., nykstant bitininkystei ir kylant medaus kainoms, midaus gamyba nunyko. Šiuo metu tradicinis midus nėra gaminamas, tačiau jo pagrindu yra sukurta grupė likeriams ir trauktinėms artimų alkoholinių gėrimų, gaminamų Stakliškių gamykloje “Lietuviškas midus”.

| |

Black Velvet (su dėžute)

“Black Velvet” – tai visame pasaulyje žinomas prekinis ženklas, atstovaujantis ypatingai švelnaus, minkšto ir unikalaus skonio kanadietišką viskį. Black Velvet Canadian Whisky istorija apima 50 metų. Šio viskio gamybai naudojami tik geriausi rugių grūdai, kukurūzai ir kristalinio švarumo Kanados vanduo tam, kad būtų pagamintas unikalus pasaulyje pripažintas viskis, kuris pasižymi ypatingu švelnumu ir aukšta kokybe. 1940-aisiais meistras Jack Napier išrado, kad rūpestingai maišant kanadietišką viskį iš įvairių statinių galima išgauti unikalų švelnaus skonio gėrimą. Manitoba Liquor pirmoji užsakė Black Velvet partiją. Kadangi pagal reikalavimus kiekvienas parduodamas butelis turėjo būti įpakuotas dėžutėse, tai tokiu būdu buvo sukurtas cilindras, kuriais ir šiuo metu yra pakuojami Black Velvet buteliai. Black Velvet viskis 1951 metais buvo įvestas į Kanados rinką ir susilaukė didžiulės sėkmės ir populiarumo. Gamintojas: Barton Brands Ltd, Kanada. Barton Brands Ltd yra kompanija valdanti The Black Velvet Distilling Company ir turinti visas teises į Black Velvet viskį. Barton Brands yra viena iš didžiausių distiliuotų alkoholinių gėrimų gamintojų JAV ir Kanadoje, turinti daugiau nei 120 metų patirties ir prekiaujanti daugiau nei 185 prekiniais ženklais.

| |

Tullamore Dew

Šviesiai auksinės spalvos, subtilaus, lengvo skonio su švelniu medžio prisilietimu ir auksinių miežių aromatu. Tai aukščiausios kokybės airiškas viskis, distiliuotas, brandintas ir sumaišytas Airijoje. Populiariausias airiškas viskis Lietuvoje. Triguba distiliacija, tapusi legenda, ir ilgametis brandinimas (4-7 metai) ąžuolinėse statinėse sukuria minkštą, lengvą ir subtilų skonį su švelniu medžio prieskoniu ir auksinių miežių aromatu. Geriamas su ledu, Tullamore Dew taip pat neatsiejamas airiškos kavos komponentas. “TIKRA AIRIŠKA KAVA”: 50g Tullamore Dew, karšta juoda kava, plakta grietinėlė. Vienas iš populiariausių ir labiausiai paplitusių airiškų viskių, Tullamore Dew pirmą kartą buvo išdistiliuotas 1829 metais Tullamore miestelyje, esančiame Offaly grafystėje Airijos viduryje. Šio viskio pavadinimas yra kilęs iš vieno ankstyvųjų savininkų inicialų, Daniel E Williams – DEW. Pirmasis šį viskį gaminti pradėjo Michael Molloy. Vietovė buvo pasirinkta gera – turtingas žemės ūkio ir javų auginimo rajonas Airijos centre, kur gausu puikių miežių ir tyro švaraus vandens – dviejų komponentų, kurie yra būtini gero viskio gamybai. 1887 metais distilerija atiteko Daly šeimai , o verslui vadovavo Kapitonas Bernard Daly. Kadangi jis buvo užkietėjęs sportininkas, kasdienius valdymo darbus jis paliko vienam iš savo kolegų, Daniel E Williams’ui, kuris, iš esmės, tapo Tullamore distilerijos valdytoju.

| |

Tullamore Dew 12 YO

Tullamore Dew 12 YO – tai kruopščiai atrinktų trigubos distiliacijos airiškų viskių, išlaikytų nuo 12 iki 15 metų, subrandintų senose burbono ir chereso statinėse, mišinys. Tik įpylus gėrimo į taurę, iš karto atsiskleidžia jo kvapo rafinuotumas ir sudėtingumas. Lengvai apdegintos burbono statinės sušvelnina viskio skonį ir suteikia medienos kvapo atspalvį. Saldų riešutų skonį jis įgauna nuo chereso statinių. Pasak ekspertų, Tullamore Dew 12 YO yra gero skonio airiškas viskis. Tik prisilietus lūpomis pajuntami aštrūs skonio tonai, vėliau pojūčius vainikuoja sausas ir šiek tiek citrusinis poskonis. Jis geriamas ir grynas, ir su trupučiu vandens ar ledo. Jau beveik 10 metų Lietuvoje galima mėgautis legendiniu airišku viskiu Tullamore Dew. Per tą laiką jo gerbėjų skaičius Lietuvoje smarkiai išaugo; taip pat ir pasaulyje – šiandien daugiau nei 2 500 000 butelių šio viskio nuperkama kiekvienais metais daugiau nei aštuoniasdešimtyje pasaulio šalių. Šis puikus airiškas viskis 1999 metais tarptautiniame alkoholinių gėrimų konkurse buvo apdovanotas aukso medaliu ir jam suteiktas geriausio airiško viskio vardas. Laimėjimai pasikartojo ir kitais metais, kai Tullamore Dew vėl buvo išrinktas geriausiu metų airišku viskiu tarptautiniame alkoholinių gėrimų konkurse. Šį gėrimą sėkmė lydėjo ir 2001 metais – jis vėl buvo apdovanotas aukso medaliu tarptautiniame vyno ir spirituotų gėrimų konkurse.

| |

Grand Cavalier

„Grand Cavalier“ – švelnaus, ilgai išliekančio skonio, turtingo aromato brendis, 6 metus brandintas ąžuolo statinėse tam, kad įgautų nepaprastą skonį bei charakterį. Gamyboje naudojamas vyno distiliatas iš Prancūzijos vyndarystės širdies – Bordo regiono, suteikiantis brendžiui ypatingą skonį ir aromatą. Brendis išpilstytas elegantiškuose brendžio buteliuose. Šiuo metu visame pasaulyje ryškėja brendžių rinkos lyderių padiktuota mados tendencija brendį pilstyti į būtent tokios formos butelius. Tai šiuolaikiškas, aukštos kokybės bei ypatingo skonio brendis, kurį tiesiog būtina išmėginti. Tai brendis, vertas aristokrato taurės. Gamintojas: „LATVIJAS BALZAMS“, Latvija. Kompanijos įkūrimo metais laikomi 1900-ieji, kuomet Rygoje pradėjo veikti valstybinis vyno sandėlys Nr.1. Nuo 1970 m. kompanija pradėta vadinti „Latvijas balzams“ ir buvo žinoma kaip stiprių alkoholinių gėrimų gamintoja. 2000 metais susijungus su AB „Rigas Vini“ jos asortimentas pasipildė putojančiais vynais ir ji tapo didžiausia putojančio vyno gamintoja Pabaltijo šalyse.

| |

Scottish Leader

“Scottish Leader” – tai unikalaus skonio, išsiskiriančio charakterio viskis, pagamintas ir išpilstytas Škotijoje. Šio maišyto (blended) viskio didžiąją dalį sudaro “malt”, suteikiantis Scottish Leader turtingą, pilno aromato, “apvalų” skonį, kurį taip mėgsta tie, kas supranta škotišką viskį ir Aukštikalnes. Savo unikalaus išsiskiriančio skonio dėka , Scottish Leader buvo apdovanotas aukso medaliu 1997 metais vykusiose Tarptautinėse Stipraus Alkoholio Varžybose (International Spirits Challenge). Tai vienas prestižiškesnių įvertinimų, kuriais gali didžiuotis tik pačios aukščiausios kokybės viskiai pasaulyje. Škotiško viskio mėgėjams “Scottish Leader” patariame mėgautis vienu, skiestu vandeniu arba atšaldytu ledukais. Tiems, kas mėgsta eksperimentuoti, “Scottish Leader” bus nepamainomas įvairių alkoholinių kokteilių komponentas. Gamintojas: Burn Stewart Distillers, Škotija. “Scottish Leader” gamina “Burn Stewart Distillers” kompanija, įkurta 1940 metais. Nuo 1988 metų “Burn Stewart Distillers” dėjo visas pastangas, kad taptų trečia didžiausia nepriklausoma škotiško viskio kompanija gamintoja pasaulyje, turėdama 2,5% dalį viso pasaulio škotiško viskio rinkos.

| |

Torres 5

Šis brendis pasižymi topazo spalva, su žalsvais ir seno aukso atspalviais bei giliu ir tirštu aromatu, atskleidžiančiu graikiškų riešutų ir džiovintų vaisių kvapų niuansus. Skonis intensyvus, švelnus ir koncentruotas, su švelniais vanilės ir cinamono poskoniais. Jo gamybai naudojamos Xarello, Macabeao ir Parellada vynuogės. Tai jauniausias Torres brendis, kuris gaminamas naudojant tradicinį “solera” distiliatų gamybos technologiją. Proceso pagrindas yra praktinė patirtis: sumaišydami skirtingus brendžius gaunama harmoninga ir subalansuota skonio ir aromato visuma. Brendis pilstymui visuomet imamas iš paskutiniosios statinių eilės: tos, kuri arčiausiai žemės (isp.: suelo), todėl ir suteikiamas vardas “solera”. Be to, šioje eilėje laikomi seniausieji brendžiai. Seniausias distiliatas yra brandintas 5 metus. Gamintojas: “Miguel Torres”, Ispanija. Torres šeima brendžius pradėjo gaminti 1928 metais. Nuo pat pradžių jie pelnė gerą vardą. Šiandien Torres gaminamais gėrimais prekiaujama daugi au nei 120 pasaulio šalių. Visame pasaulyje jie yra prestižo simbolis. Jie puikuojasi geriausių restoranų, viešbučių bei specializuotų parduotuvių lentynose.

| |

Scottish Leader su supynėmis

“Scottish Leader” – tai unikalaus skonio, išsiskiriančio charakterio viskis, pagamintas ir išpilstytas Škotijoje. Šio maišyto (blended) viskio didžiąją dalį sudaro “malt”, suteikiantis Scottish Leader turtingą, pilno aromato, “apvalų” skonį, kurį taip mėgsta tie, kas supranta škotišką viskį ir Aukštikalnes. Savo unikalaus išsiskiriančio skonio dėka , Scottish Leader buvo apdovanotas aukso medaliu 1997 metais vykusiose Tarptautinėse Stipraus Alkoholio Varžybose (International Spirits Challenge). Tai vienas prestižiškesnių įvertinimų, kuriais gali didžiuotis tik pačios aukščiausios kokybės viskiai pasaulyje. Škotiško viskio mėgėjams “Scottish Leader” patariame mėgautis vienu, skiestu vandeniu arba atšaldytu ledukais. Tiems, kas mėgsta eksperimentuoti, “Scottish Leader” bus nepamainomas įvairių alkoholinių kokteilių komponentas. Gamintojas: Burn Stewart Distillers, Škotija. “Scottish Leader” gamina “Burn Stewart Distillers” kompanija, įkurta 1940 metais. Nuo 1988 metų “Burn Stewart Distillers” dėjo visas pastangas, kad taptų trečia didžiausia nepriklausoma škotiško viskio kompanija gamintoja pasaulyje, turėdama 2,5% dalį viso pasaulio škotiško viskio rinkos.

| |

Torres 20

Ekspertai apibūdino šį brendį kaip turintį kilnią tamsią gintaro spalvą, gilų ir šiltą aromatą, pasižymintį riešutų bei džiovintų vaisių užuominomis. Elegantiškos prieskonių užuominos, tokios kaip vanilė, cinamonas ir muskatas, susilieja su švelniu, įspūdingu skoniu, subalansuotumu bei kilniu aristokratišku charakteriu. Torres 20 brendis yra gaunamas dvigubos distiliacijos metu ir brandinant naujose ąžuolo statinėse. Seniausias distiliatas laikomas net 20 metų. 1997 metais Tarptautiniame vynų ir stiprių alkoholinių gėrimų konkurse Vinexpo parodoje, Torres 20 brendis buvo pripažintas geriausiu tarp puikiausių viso pasaulio brendžių ir konjakų. Netgi ir dalyvaujant geriausiems Prancūzijos konjakams Torres 20 brendis gavo daugiausiai taškų ir buvo išrinktas “Geriausiu Brendžiu Pasaulyje”. Gamintojas: “Miguel Torres”, Ispanija. Torres šeima brendžius pradėjo gaminti 1928 metais. Nuo pat pradžių jie pelnė gerą vardą. Šiandien Torres gaminamais gėrimais prekiaujama daugi au nei 120 pasaulio šalių.