Vasario 13 d., penktadienį, per pilnatį, Vilniuje duris atvėrė tradicinio tikro lietuviško alaus restoranas „Alaus namai“ (A. Goštauto g. 8). Tai pirmasis žingsnis Lietuvoje besikuriančio tradicinio gyvo alaus gaivintojų judėjimo kelyje.

„Tai – ne restoranas, tai – ideologija. Nepaisant to, kad „Alaus namai“ turi visus bet kuriam alaus restoranui būdingus atributus, mes stengsimės, kad jis taptų štabu judėjimo, išpažįstančio natūralaus, tradicinio lietuviško alaus vertybes. Originalaus, savo, o ne standartus atitinkančio. Skonį turinčio alaus entuziastų daugėja visame pasaulyje, todėl manome, kad primirštos lietuviško alaus kultūros gaivinimas vertingas tiek saugant tradicijas, tiek siekiant įvairovės supanašėjusioje rinkoje“, – pažymėjo „Alaus namų“ bendrasavininkas Audrius Vidžys.

Alaus mėgėjai čia galės paragauti 12 pilstomo lietuviško gyvo alaus rūšių, verdamų mažųjų aludarių griežtai laikantis tradicinės tikro alaus gamybos technologijos. Ateityje tikro lietuviško pilstomo alaus asortimentas didės.

Restorane pilstomas Jono Morkūno (Pasvalys), Aldonos Udrienės (Pakruojis), „Davros“ (Pakruojis), „Rinkuškių“ (Biržai), „Būtautų dvaro alaus“ (Biržai), „Biržų alaus“, „Vilniaus alaus“, „Piniavos alučio“ (Panevežys), „Alaus purslų“ (Panevėžys) ir „Vilkmergės alaus“ (Ukmergė) daryklų alus.

„Valdžios politika ir konkurencija tradicinę aludarystę pamažu išstumia iš rinkos, todėl skubame išsaugoti tai, kas liko ir paskatinti tuos, kurie ieško naujų galimybių. Latvijoje ir Estijoje kaimiškos aludarystės tradicijos visiškai išnyko, o Lietuvoje vis dar veikia apie 60 smulkiųjų aludarių, kurių produkcija savo kokybe ir skonio savybėmis dažnai lenkia populiariose kavinėse pateikiamus gėrimus. Kartu su alumi stengsimės patiekti ir primirštas alaus gėrimo kultūros pamokas, rengti paskaitas, degustacijas, burti alaus mėgėjų klubus“, – sakė alaus ekspertas Vidmantas Laurinavičius.

Be pilstomo alaus, „Alaus namuose“ bus ir per 100 rūšių lietuviško ir importuoto alaus buteliuose bei skardinėse. Alaus mėgėjams atrinktos kokybiškiausios ir įdomiausios alaus rūšys iš viso pasaulio.

„Alaus namų“ lankytojų patogumui tėra dvi alaus kainos –0,5 l lietuviško alaus kainuos 4,50 Lt, bet kurio užsieninio alaus butelis – 7,50 Lt. Tiesa bus ir alaus išskirtinio dizaino buteliuose už kitą kainą.

Vairuojantys „Alaus namų“ lankytojai gali pasimėgauti pilstoma bei buteline lietuviška gira bei nealkoholiniu alumi. Norintiems pasistiprinti – nacionalinė įvairių tautų alaus virtuvė.

„Alaus namų“ didžiojoje salėje prie stalų gali susėsti apie 200 svečių, yra gyvos muzikos scena, šokių aikštelė. Be viso šio „Alaus namuose“ taip pat netrukus atsidarys atskiras 70 vietų mažoji salė bei 40 vietų banketinė salė. Savaitgaliais didžiojoje salėje prie gyvo alaus bus grojama ir gyva roko ir džiazo muzika, o naktinėtojams klube iki paryčių vyks naktišokiai.

Sporto mėgėjams pakabintas 3 metrų įstrižainės spalvotas ekranas varžyboms stebėti.

„Alaus namų“ įkūrėjai – Audrius Vidžys, Vidmantas Laurinavičius ir Ramūnas Šermončius, ne naujokai alaus rinkoje.

Views All Time
Views All Time
8638
Views Today
Views Today
1
0 0
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn