Kombučia: Kuo ji iš tiesų naudinga sveikatai?
Nors daugelis tiesiog stebuklingų kombučia galių bėgant laikui buvo paneigtos moksliniais tyrimais ar tiesiog nepasitvirtino, tačiau šio gėrimo nauda yra nenuginčijama.
Jame gausu vitaminų C, B1, B2, B6 ir B12, mineralų (geležies, mangano, nikelio, cinko), acto ir pieno rūgšties, mažai cukraus ir daug probiotikų.
Moksliniais tyrimais patvirtinta kombučia nauda:
- Probiotikai ir fermentai stiprina virškinimo sistemą. Kombučia natūraliai turtinga probiotikais ir įvairiais fermentais dėl fermentacijos proceso metu vykstančio bakterijų dauginimosi. Probiotikai padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir gelbsti esant virškinimo sutrikimams (pvz., pilvo pūtimui, vidurių užkietėjimui).
- Antioksidantai, kurių gausu šiame gėrime, padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukeliamu oksidaciniu ląstelių stresu ir užkerta kelią jų pažeidimui. Tai sumažina lėtinių ligų riziką ir lėtina senėjimo procesus.
- Kombučia gausi įvairiais mikroorganizmais, kurie efektyviai kovoja su patogenais bei bakterijomis organizme. Kombučia, pagaminta iš žaliosios arba juodosios arbatos, veiksmingai gali įveikti tokias bakterijas kaip E.Coli ar mieliagrybių sukeltas infekcijas.
- Fermentacijos metu kombučia gėrime susidaro gliukurono rūgštis, kuri padeda organizmui efektyviai šalinti toksinus. Ši rūgštis jungiasi su toksinais ir per inkstus juo pašalina iš organizmo. Taigi kombučia – puiki detoksikacijos priemonė.
- Kombučioje fermentacijos metu susidaro nedidelis kiekis kofeino bei geležies, todėl šis gėrimas gali suteikti energijos ir atstoti kofeino turinčius gėrimus (pvz., kavą). Be to, kombučioje gausu B grupės vitaminų, kurie pagerina bendrą energijos apykaitą organizme.
- Kombučia stiprina imuninę sistemą, nes joje gausu vitamino C, antioksidantų bei probiotikų. Sveikas žarnynas yra daugelio ligų prevencija.

