Kombučia: Kombučia gimimas
Kombučia kažkada tebuvo „arbatos grybas“, kurį tarpusavyje dalinosi pažįstami žmonės. Nuo pat kombučia gėrimo atsiradimo sklandė ir tebesklando daugybė legendų apie jos atsiradimą. Jai taip pat priskiriamos įvairios ligas gydančios savybės. Šiame straipsnyje pamėginsime atsekti kombučia ištakas, panagrinėsime keletą populiarių legendų, siejamų su šiuo grybu ir pažvelgsime, kurie faktai apie ją tiesa, kurie tėra pramanas.
Egzistuoja ne viena teorija, kaip ir kur gimė kombučia. Tad skirtingais duomenimis jai gali būti ir 5000, ir tik 200 metų. Vis dėlto įtikinamiausia ir populiariausia šio gėrimo kilmės istorija mus nukelia į maždaug 220 m. pr. Kr., į Šiaurės Rytų Kiniją (Mandžiūrijos regioną).
Pasakojama, kad kombučia buvo atrasta visiškai atsitiktinai: ant palangės buvo paliktas puodelis arbatos su cukrumi. Matyt, jis ten užsibuvo ilgokai, nes kai buvo rastas jame jau buvo apsigyvenęs vadinamasis „arbatos grybas“ – acto rūgšties bakterijų ir mieliagrybių kolonija. Šios bakterijos (scoby) ant arbatos sudarė želatininę plėvelę ir suteikė arbatai neįprastą, rūgštoką skonį.
Tais laikais tokia arbatos transformacija prilygo stebuklui ir šiam grybui buvo suteikiama įvairių gydančių galių. Kad išlaikytų kombučia grybą gyvastingą, arbatą vis praskiesdavo naujai užplikyta ir pasaldinta arbata.

