|

Užpilai ir pavilgai šviežioms daržovėms

Vincento saldžiarūgščiam aliejaus su medumi užpilui 200g dilgėlių, kanapių, saulėgrąžų, sėmenų arba alyvų aliejaus suplakti su 35g 6% obuolių acto, 35g skysto natūralaus medaus (jei susicukravęs, tai pašildyti), 5g druskos, 5g išspaustų arba sutrintų česnakų, žiupsneliu maltų saldžių raudonųjų paprikų, ant peilio galo maltų aitrių kajeno arba čilės paprikų. Geriausiai laikyti stikliniame butelyje su sandariu dangteliu. Šaldytuve uždarame inde galima laikyti kelias savaites. Užpilą kartu su buteliu stipriai suplakti ir apšlakstyti mišraines arba salotas. 200g salotų reikia 50g užpilo. Aliejiniam garstyčių užpilui suplakti 150 g saulėgrąžų aliejaus su 50g 6% obuolių acto, 15g garstyčių, 10g medaus, 5g druskos ir ant peilio galo maltų juodųjų pipirų. Aliejiniam kiaušinių užpilui 150g saulėgrąžų aliejaus išplakti su 50g 6% obuolių acto, dviem minkštai virtų tiktai naminių kiaušinių tryniais, 10g garstyčių, 5g druskos ir ant peilio galo maltų saldžių raudonųjų paprikų. Lietuviškam grietininiam užpilui suplakti 200g naminės grietinės (atminkite, kad maisto prekių parduotuvėse grietinės nerasite net su žiburiu, todėl, kad Lietuvoje nė viena pieninė jos negamina, o tai kas parduotuvėse yra pavadinta grietine yra tik augaliniai surogatai) su 20g 6% obuolių acto, 15g cukraus pudros, 5 g druskos, ant peilio galo maltų baltųjų pipirų.