Euras žada kainų šuolį

Įvedus eurą neabejotinai brangs paslaugos.

Šių pinigų šalininkai tvirtina, jog eurą įsivesti Lietuvai yra naudinga. Tačiau aišku ir tai, kad įvedus jį iškart pabrangs kai kurios paslaugos.

Taip vakar Klaipėdos pramonininkų asociacijos surengtame seminare „Euro įvedimo Lietuvoje privalumai ir grėsmės” tvirtino kai kurie pranešėjai. Anot jų, beveik visose šalyse, kurios įsivedė eurą, pabrango automobilių remonto, kirpyklų, drabužių valymo paslaugos.

Straipsniai 1 reklama

Pastebimai kainos didėjo kavinėse ir restoranuose. Mažmeninėje prekyboje iš karto pastebėtas nedaug kainuojančių prekių brangimas dėl kainų apvalinimo.

„Prekybos centrai kaip niekas kitas suinteresuoti gražiu socialiniu veideliu, tad kainų didinimas jiems būtų pati blogiausia reklama”, – sakė SEB Vilniaus banko prezidento patarėjas, finansų analitikas Gitanas Nausėda.

Anot jo, smulkieji prekybininkai bus priversti prisitaikyti prie prekybos centrų kainų politikos.

Aišku esą ir tai, kad kavinių savininkai, kirpyklos apvalins kainas klientų nenaudai.

Didžiausias pavojus eurui įvesti 2007 m. sausio 1-ąją yra infliacijos lygis, kuris negali būti didesnis už numatytą Mastrichto sutartyje.

Šiandien Lietuva dar negalėtų įsivesti euro, nes neįvykdė reikalavimų. Todėl kiekvienas kainų kėlimas šiandien Lietuvai yra lemtingas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas, neabejojantis, kad šalis įsives eurą, rekomendavo žmonėms santaupas laikyti bankuose. Juose litai į eurus bus keičiami nemokamai.

Išklausęs pranešimą apie per pastaruosius metus smarkiai brangusį nekilnojamąjį turtą, R.Šarkinas kategoriškai neigė, kad kainų augimas susijęs su euro įvedimu.

„Nekilnojamojo turto kainos šalies miestuose yra sukeltos nerealiai. Didės pasiūla – mažės kainos”, – sakė pašnekovas. Jis nėra įsitikinęs, kad investuoti litus į nekilnojamąjį turtą yra geriausia išeitis.

Stiprus ekonomikos augimas, turtėjanti visuomenė, teigiami pokyčiai įstojus į Europos Sąjungą. Kaip sakė bendrovės „Invalda real estate” Klaipėdos atstovybės vadovas Vladas Šeporaitis, dėl šių priežasčių taip smarkiai brango nekilnojamasis turtas. Vis dėlto, anot jo, „nekilnojamasis turtas atlaikė ir ekonomines krizes, ir pinigų reformas”.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *