10 technologijų, kurios pakeis mūsų gyvenimą

Pabūsiu nuoseklus ir  pratęsiu geriausiųjų temą. Praeitą kartą pasižiūrėjome, kokios 10 geriausiųjų technologijų pakeitė žmonijos gyvenimą, dabar pabandykime paspėlioti, galim pasiginčyti, kas mūsų laukia. Na, o kadangi, kaip sakydavo mūsų seneliai, “Dievas myli trejybę”, tai gal reikėtų surašyti ir 10 galimų ateities išradimų. Na pagyvensim – pamatysim, gal ir surašysiu, jei tai daugumai įdomu.

 10 vieta. Skaitmeninės bibliotekos. Teigiama, kad žmonijos sukaupta informacija (žinoma, ne apie vienos ar kitos žvaigždės gyvenimą) pakankamai sparčiai kompiuterizuojama. Pavyzdžiui, anot “Livescience” tinklapio autorių, visi MIT (Massachusetts Institute of Technology) šaltiniai šiuo metu jau yra online. Kad su tuo sutiktum, užtenka išbandyti ir, pavyzdžiui, Google Book Search. Ir, nors dar  ne visus atsakymus galime rasti savo kompiuteriuose, tai jau ne už kalnų.

 9 vieta. Terapija ir/arba kamieninės ląstelės. Daugybė ligų yra genetiškai paveldimos ir mokslininkai stengiasi surasti galimybių pažeistus genus pakeisti, ištaisyti ląstelių defektus, kad jos augtų sveikos. Tikėtina, kad vieną dieną genetines ligas gydysim, pavyzdžiui, kaip plaučių uždegimą.

Straipsniai 1 reklama

8 vieta. Visur esantis belaidis internetas. WiMax, 3G, 4G ir t.t. veda į tai, kad prisijungti prie interneto galėsime bet kur, bet kokiu laiku. Tai reikš ir kad bus galima laisvai sujungti du bet kokius (atsitiktinius) įrenginius (prietaisus). Galima bus lengvai pasitikrinti, ar veikia jūsų namo apsaugos sistema telefonu ir t.t. (tada, žinoma, bus sunkiau ramiai ilsėtis).

 7 vieta. Mobilūs robotai. Šiuolaikinės nepilotuojamų automobilių lenktynės, finansuojamos JAV gynybos ministerijos technologijų skyriaus, neblogai iliustruoja, kas mūsų laukia. Kam kažkur važiuoti kažko atsiimti, jei tai gali padaryti jūsų mašina? Turėsime daugybę robotų, zujančių gatvėmis. Nors tikėtina, kad vis dėlto robotai daugiausia bus naudojami nuobodiesiems ir sunkiesiems krovos darbams sandėliuose atlikti.

 6 vieta. Geresnės, pigesnės saulės baterijos. Tiesa, kad elementai saulės šviesą verčiantys elektra pinga ir dabar. Gal nepraeis nė dešimt metų ir saulės energijos kaina susilygins su elektros, gaminamos kitų energetikos sistemų, kaina. Na šiuo atveju problemų gali kilti tik todėl, kad mokslas nepajėgus reguliuoti dienos ir nakties ritmo ar blogą orą pakeisti geru.

 5 vieta. Kompiuterinė paieška pagal vietą. Lygiai taip, kaip dabar gauname informaciją surinkę kompiuteryje interneto adresą, galėsime gauti informaciją išėję į lauką, nukreipę savo telefoną link trijų dimensijų ikonos (galbūt ant verslo pastato) ir informacija (pavyzdžiui, atsidarys tinklapis) atsiras mūsų telefone.

 4 vieta. 3-D spausdinimas. Vietoj to, kad eitumėte kokio menkniekio į parduotuvę, mes galėsime susikurti norimo menkniekio trimatį modelį kompiuterio ekrane ir jį atsispausdinti. Kitas žingsnis galės būti įvairių smulkmenėlių, be kurių neišsiverčiame buityje, ar, pavyzdžiui, žaislų kūrimas. Galėsime būti dizaineriais ir pardavėjais.

 3 vieta. Moore dėsnis. Vienas iš „Intel“ įkūrėjų Gordonas Moore 1965 m. teigė, jog tikėtina, kad kompiuterio pajėgumai kiekvienais metais padvigubės. Iki šiol mokslo vyrai suko galvas, ieškodami patvirtinimų, kad šis dėsnis negali galioti, o puslaidininkių pramonės plėtra patvirtinimus neigė. Šiuo metu aišku, kad nesutariama ar šis dėsnis galios 20 metų ar dar kokius 600 metų.

2 vieta. Klonavimas. Žinoma, tai ne identiškų žmogaus ar gyvūno kopijų kūrimas. Tai audinio ar organų, kurių kūnas neatmestų, auginimas. Vėžio ar kitos ligos pažeisti organai bus pakeičiami sveikais klonais.

1 vieta. Energija iš vandens arba vandenilio ekonomika. Nafta baigiasi, vietoj to, kad mokėtume didžiulę kainą už besibaigiančios naftos produktus ir būtume priklausomi nuo šalių naftos eksportuotojų, vandenį versim vandeniliu ir deginsim arba pakrausime kuro elementus, kaip siūloma vadinti fuel cells. Nors, žinoma, kol kas susiduriam su nemažai problemų, pavyzdžiui, vandenilio saugojimo, ir gali būti taip, kad vandenilis teliks tik vienas iš komponentų pakeisiančių dabartinę naftos ekonomiką.

Views All Time
Views All Time
3126
Views Today
Views Today
1

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 19 = 20