Renkatės lieknėjimo būdą? Neskubėkit. Patarimai.
| |

Renkatės lieknėjimo būdą? Neskubėkit. Patarimai.

Užsimanėte sulieknėti? Tačiau paieška išduoda begalę lieknėjimo būdų. Kurį išrinkti? Kuriuo tikėti? Kuris padės? Norite rasti atsakymus į šiuos klausimus? Tada šita informacija yra jums. Kokiais svorio metimo metodais tikėti? Dėl nenustojamo žmonių noro sulieknėti gimsta neapsakomai daug įvairiausių svorio metimo metodų. Vieni iš jų sulieknina mūsų pinigines vietoj pilvų, o kiti gali kelti pavojų mūsų sveikatai bei darbingumui. Beveik visi lieknėjimo receptai, kurie daug žada, bet nėra moksliškai pagrįsti, turi laikiną efektą. Į rezultatyvią svorio metimo programą įeina adekvati mityba, sumažinta raciono energetinė vertė, bei padidintas fiziškas aktyvumas. Ar verta pradėti vartoti mažiau angliavandenių? Viena iš populiariausių dietų yra vartoti mažiau angliavandenių. Tačiau tai yra tiesiog mažai kaloringa dieta. Svoris metamas dėl to, kad vartojamas mažai kaloringas maistas, o ne dėl visų kitų priežasčių, kurios dažnai aprašomos. Verta žinoti, tokia mityba sumažina glikogeno atsargas raumenyse ir inkstuose, sumažina gliukozės lygį kraujyje, kas blogai veikia sportininkų darbingumą. Mažai kaloringos dietos dar blogos tuo, kad neskatina žmonių planuoti savo racioną, išsirinkti tinkamus produktus, tyrinėti jų sudėtį ir gaminimo būdus. Baigdamas dietą, žmogus grįžta prie savo įprasto žalingo maitinimosi būdo, ir svoris vėl kyla. Tikrai ilgalaikė svorio kontrolė reikalauja fundamentalių gyvensenos pakeitimų.

Angliavandeniai
| |

Angliavandeniai

Angliavandeniai yra svarbiausias žmogaus energijos šaltinis. Jie skirstomi į tris grupes: paprastuosius angliavandenius (cukrus), sudėtinius angliavandenius (polisacharidus) ir skaidulines maisto medžiagas. Paprastieji angliavandeniai yra monosacharidai (gliukozė, fruktozė, galaktozė) ir disacharidai (sacharozė, laktozė). Gliukozė – svarbiausia energinė medžiaga, dalyvaujanti daugelyje cheminių procesų, vykstančių žmogaus organizme. Ji būtina smegenų , nervų sistemos veiklai. Iš gliukozės pertekliaus kepenų ir raumenų ląstelės sintetina glikogeną, kuris naudojamas energijai gauti. Šis energijos šaltinis ypač svarbus fiziškai aktyviems žmonėms, sportininkams. Dalis gliukozės gali būti paversta riebalais. Šiek tiek gliukozės būna vaisiuose ir daržovėse, bet dažniausiai gliukozė su kitais monosacharidais sudaro disacharidus. Fruktozės gauname valgydami vaisius. Sacharozė, arba valgomasis cukrus, sudarytas iš gliukozės ir fruktozės. Juo saldoma arbata ir kava. Jis dedamas į uogienes, kompotus, vaisvandenius, kepinius. Daug ir dažnai vartojant cukraus skatinamas dantų ėduonies atsiradimas. Dažniausiai maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus, turi mažai kitų vertingų maisto medžiagų, todėl cukrus turėtų sudaryti iki 10 proc. davinio energetinės vertės. Laktozė, arba pieno cukrus, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės. Žmogaus organizme disacharidai paverčiami gliukoze.

Riebalai
| |

Riebalai

Riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Jų energetinė vertė yra didžiausia palygimus su kitomis maisto medžiagomis. Su riebalais žmogus gauna polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių organizmas pats negali pasigaminti, taip pat riebaluose tirpstančių vitaminų. Be to, riebalai gerina patiekalų skonines savybes. Riebalai – tai skirtingų triacilglicerolių mišinys. Triacilglicerolį sudaro trys riebalų rūgščių molekulės, susijungusios su gliceroliu. Riebalų rūgštys būna sočiosios (tarp anglies atomų neturinčios dvigubų jungčių), mononesočiosios (turinčios vieną dvigubą jungtį) ir polinesočiosios (turinčios dvi ar daugiau dvigubų jungčių). Nuo riebalų rūgščių sudėties priklauso jų savybės. Riebalai, turintys daug sočiųjų rūgščių, kambario temperatūros būna kieti (jautienos, kiaulienos riebalai, sviestas). Dauguma augalinių aliejų sudaryti iš nesočiųjų rūgščių, todėl yra skysti. Sočiosios riebalų rūgštys dalyvauja cholesterolio apykaitoje. Per daug vartojant sočiųjų riebalų rūgščių, didėja cholesterolio koncentracija kraujyje. Jis pradeda kauptis kraujagyslių sienelėse – vystosi aterosklerozė, kurios padarinys gali būti išeminė širdies liga, smegenų insultas, protarpinis šlubumas. Todėl sočiosios riebalų rūgštys turi sudaryti mažiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energijos vertės. Daug sočiųjų riebalų rūgščių turi riebūs mėsos ir pieno produktai. Mononesočiosios riebalų rūgštys nedidina cholesterolio koncentracijos kraujyje.

Sveiko lieknėjimo patarimai
| |

Sveiko lieknėjimo patarimai

Atšils orai, teks nusimest storus vilnonius megztukus ir pasimatys žiemos sezono valgymo ypatumai. Sunerims dauguma moterų ir panelių, kai pastebės, jog pavasarinė striukė sunkiai beužsisega, o užsimovus kelnes tampa sunku kvėpuoti. Tuomet visos lyg išprotėjusios puls ieškoti veiksmingiausių dietų, kaip per porą dienų sulieknėti keletu dydžių. Aprimkite ir ramiai įvertinkite situaciją. Pagalvokite, kodėl ant jūsų kūno “užaugo” keli kilogramai, pagalvokite, kokias mitybos klaidas darėte pastaruosius mėnesius ir nuo šiol tiesiog jų nebedarykite, tuomet viskas grįš į senas vėžes ir tilpsite į savo mėgiamiausius drabužius. Kad būtų lengviau, siūlome jums keletą taisyklingos mitybos patarimų. Tikimės, kad jie padės jums pasiekti ilgalaikių rezultatų. Lengviau pradėti sveikos mitybos etapą kartu su drauge ar kitu artimu žmogumi. Taip bus daug lengviau ištverti tas sunkias akimirkas, kai norėsis viską mesti, taip pat bus smagiau džiaugtis mažėjančiomis apimtimis ir gerėjančia savijauta. Vietoje to, kad gaištate laiką ieškodamos visų įmanomų būdų, kaip greičiau sulieknėti, verčiau tą laiką panaudokite kokiai nors aktyviai veiklai, kuri sudegins jums nereikalingų kalorijų. Valgykite tik tada, kai tikrai esate išalkusi. Valgykite sėdėdama ir neužsiimkite jokiais kitais pašaliniais darbais, o mėgaukitės maistu. Taip greičiau pajusite, kada jau esate soti ir nepersivalgysite. Rekomenduojama maždaug valandą prieš valgant pietus pabėgioti arba pasivaikščioti greitu tempu.

Angliavandeniai
| |

Angliavandeniai

Maisto produktuose esantys angliavandeniai skirstomi į paprastuosius (lengvai įsisavinamus) ir sudėtinius (sunkiau įsisavinamus). Paprastieji, lengvai įsisavinami angliavandeniai (gliukozė, fruktozė, sacharozė, laktozė) organizme greitai skyla, o jų perteklius paverčiamas riebalais. Pavyzdžiu galėtų būti cukrus. Cukrumi nereikėtų piktnaudžiauti, nes įrodyta, kad jis didina “blogojo” MTL cholesterolio ir mažina “gerojo” DTL cholesterolio kiekį kraujyje, skatindamas koronarinę širdies ligą. Be to, cukrus mažina vitaminų kiekį organizme, skatina šlapimo rūgšties susidarymą. Kartais klausiama, ar galima vietoje cukraus valgyti medų. Medus – vertingas natūralus produktas, nuo seno liaudyje vartojamas kaip vaistas. Jį bitės pagamina iš gėlių nektaro, sumaišę su savo fermentais. 35 proc. medaus sudaro baltymai, kuriuose yra pusė visų žinomų amino rūgščių. Meduje yra angliavandenių (ypač fruktozės), keletas mikroelementų, B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C, D ir E. Medus padeda nugalėti infekciją, gydyti žaizdas, nudegimus. Jį puikiai galima vartoti kaip saldintoją, be abejo, su saiku. Medus maždaug du kartus saldesnis už cukrų, todėl jo mažiau reikia. Kadangi jis veikia panašiai kaip cukrus, todėl sergantieji diabetu turėtų valgyti atsargiai. Be to, medus kai kuriuos žmones gali alergizuoti. Reikėtų pirkti tik nefiltruotą, nekaitintą ar kitaip perdirbtą medų. Jeigu gydytojas patarė visai atsisakyti cukraus, galima nusipirkti jo pakaitalo (saldiklio).

Viskas apie riebalus
| |

Viskas apie riebalus

Riebalai yra esminiai nutrientai. Jie yra vieni iš pagrindinių organinių medžiagų, įeinančių į visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtį. Riebalai gamina didelį kiekį energijos. Jie gali būti augaliniai ir gyvūniniai. Pagrindinė visų riebalų savybė – jie netirpūs vandenyje. Riebalai susideda iš riebalų rūgščių ir glicerolio. Skonio bei kvapo, struktūros, lydymosi taško ir maistingumo vertės charakteristika priklauso nuo esančių riebalų rūgščių rūšies. Maisto riebalai, kurie yra kieti ar skysti, savo sudėtyje turi mišrias riebalų rūgštis. Pvz.: sviestas turi daugiau nei 29 įvairių riebalų rūgščių. Visi riebalai, nepriklausomai nuo riebalų rūgščių, turi didelę energinę vertę. Maisto riebalai – tai įvairių riebalų mišinys, kuris sudarytas iš sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių, cholesterolio, fosfolipidų. Jei maiste daugiau sočiųjų riebalų rūgščių, tai – sotieji riebalai, jei nesočiųjų riebalų rūgščių – nesotieji riebalai. Sotieji riebalai kambario temperatūroje yra kieti, jų šaltiniai – gyvūniniai riebalai. Nesotieji riebalai dažniausiai yra augaliniai. Aliejuose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, išskyrus kokoso riešutų aliejų, kuriame yra daug sočiųjų riebalų rūgščių. Maisto riebalų kiekis įvairiuose produktuose yra skirtingas. Dauguma maisto riebalų ir kūno riebalų atsargos yra vadinami trigliceridais. Trigliceridai yra sudaryti iš riebalų rūgščių ir glicerolio. Riebalai skiriasi įvairia riebalų rūgščių kombinacija su gliceroliu.

Nuolatinis lieknėjimas – mada, gyvenimo būdas ar „auka vardan grožio“?
| |

Nuolatinis lieknėjimas – mada, gyvenimo būdas ar „auka vardan grožio“?

Kaip skleidžiasi pavasariniai žiedai, taip skleidžiasi ir žmogus, atverdamas visą savo grožį. Natūralų ar dirbtiną, trapų ir agresyvų, subtilų ir arogantišką. Kas yra grožio etalonas yra tik sociumo arba kitaip visuomenės tam tikros kartos daugumos pripažinti kriterijai. Taigi, norime pirmiausia patikti aplinkiniams ir gauti jų įvertinimą bei pripažinimą ar visgi siekiame patikti pačiam sau? Bet kokiu atveju pavasaris tai tas metas, kai dažniau sveriames, žvelgiame į veidrodį ir norime atrodyti gražiai. Griebiamės įvairių lieknėjimo priemonių, siekdami greito rezultato. Mums siūloma daugybė įvairių dietų: kopūstų, baltymų, gyvenamąjį regioną atitinkančios dietos ir t.t. Beveik pusė 25 – 35 metų amžiaus moterys nuolatos laikosi kokios nors dietos, bet rezultatais nebūna patenkintos. Pavyzdžiui, jeigu jūs apsiribosite, maisto produktais duodančiais tik 1000 kalorijų per parą, didės potraukis cukrui (nes smegenys negaus pakankamo kiekio joms būtino kuro – gliukozės. Be to, staiga pradėjęs gauti mažiau, negu jam reikia, kalorijų organizmas į tai reaguos kaip į badą, dėl to sulėtės medžiagų apykaita (organizmas stengsis taupyti energijos atsargas). Kai liausitės laikytis dietos, – o tai būtinai atsitiks, nes tokia griežta dieta neleis jums normaliai gyventi ir dirbti, – ir vėl pradėsite maitintis tai kaip anksčiau, dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos prarastus kilogramus labai greitai atgausite.

Angliavandeniai padeda galvoti greičiau
| |

Angliavandeniai padeda galvoti greičiau

Kaip teigiama naujausio mokslinio tyrimo išvadose, tiek mažaangliavandenė, tiek daug angliavandenių suvartoti leidžianti dieta daro vienodą poveikį: lieknina, gerina nuotaiką ir spartina mąstymą. Tiesa, angliavandenių dieta protines galimybes stimuliuoja kiek efektyviau. Viršsvorio turintiems arba nutukusiems pacientams bet koks makronutrientų pasiskirstymas apribojus kaloringumą pataiso nuotaiką, – teigia tyrimo autorius Grantas D.Brinkworthas (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation-Human Nutrition, Adelaidė, Australija). Tiek mažaangliavandenė, tiek daugiaangliavandenė dieta paspartina mąstymo procesus, tačiau mažai angliavandenių vartojantiems žmonėms šis efektas reiškiasi silpniau. Grantas D. Brinkworthas su kolegomis tyrė viršsvorio turinčius arba nutukusius žmones (iš viso – 93, nuo 24 iki 64 m.). 8 savaites tyrimo dalyviai laikėsi vienodo kaloringumo dietos, tačiau jose buvo skirtingas baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekis. Mažaangliavandenėje dietoje buvo 35 proc. baltymų, 61 proc. riebalų ir vos 4 proc. angliavandenių. O angliavandenių dietoje buvo 24 proc. baltymų, 30 proc. riebalų ir 46 proc. angliavandenių. Abiejų grupių dalyvių nuotaikos lygis pernelyg nesiskyrė. Tačiau angliavandenių dietos besilaikiusieji šiek tiek greičiau atlikdavo mąstymo ir logines užduotis. Mokslininkai apibendrina išvadas teiginiu, kad mažaangliavandenės dietos poveikis intelektui yra kiek mažesnis, nei angliavandenių dietos.

Kaip sulieknėti per mėnesį?
| |

Kaip sulieknėti per mėnesį?

Keleto kilogramų per 30 dienų atsikratyti galima. Tik labai svarbu nepersistengti. Dideli svorio pokyčiai – stresas organizmui. Nereikia visomis išgalėmis siekti neįmanomo. Kad nenukentėtų sveikata, rekomenduojama per mėnesį sublogti ne daugiau nei 3-4 kg, antraip gresia širdies ligos, hormonų veiklos sutrikimai, raukšlės ir pan. Kita būtina taisyklė – lieknėti protingai. Badavimas ir alinantis fizinis krūvis, užuot padailinę kūno linijas, tik pakirs sveikatą. O nemaloniausia, kad po drastiškų dietų svoris greitai sugrįžta, ir dar su kaupu: organizmas ima kaupti maisto medžiagas kitiems galimiems išbandymams badu. Ištirpdyti nereikalingus kilogramus ir likti sveikoms padės subalansuota dieta, reguliari mankšta, grožio salonų siūlomos procedūros ir, žinoma, kasdienis rūpinimasis savo kūnu. Prieš laikantis dietos ir imant mankštintis rekomenduojama išvalyti iš organizmo šlakus ir toksinus – dėl jų dažnai sumažėja net geriausių specialistų sudarytų dietų veiksmingumas. Organizmo valymą reikėtų pradėti nuo žarnyno. Kenksmingas medžiagas iš organizmo pašalinti padeda iškrovos dienos, pvz., obuolių, vaisių, daržovių arba kefyro dieta. Vis dėlto tokių monodietos dienų turėtų būti ne daugiau kaip 2-3. Kitas efektyvus būdas išvalyti žarnyną – klizma. Prieš šią procedūrą patartina pasikonsultuoti su gydytoju. Bet klizmomis piktnaudžiauti taip pat negalima – gresia disbakteriozė. Norint išsivalyti organizmą labai pravers kai kurie maisto produktai.

Angliavandeniai: 6 Faktai apie tai
| |

Angliavandeniai: 6 Faktai apie tai

Per daug angliavandenių storina, organizmas kaupia juos riebalų pavidalu, per mažas jų kiekis – stabdo raumenų augimą. Taigi mūsų tikslas yra išmokti- susipažinti ir suprasti kaip kiekvieno iš mūsų organizmas naudoja, ir pasisavina angliavandenius, ir šitomis savybės naudotis. Angliavandeniai pastaruoju metu ypač stipriai yra kritikuojami ir laikomi vienais iš pagrindinių kaltininkų paplitusioje, viršsvori turinčių žmonių, „epidemijoje“ . Tuo pačiu metu kai įvairūs dietos specialistai bei mitybos ekspertai pradėjo kritikuoti angliavandenių vartojimą, prekybos centrų lentynas užpildė įvairūs produktai, kuriuose labai mažas angliavandenių kiekis. Ši tendencija ypač sparti vakarų Europoje bei JAV. Sporto pasaulyje, o ypač kultūrizme ir fitnese angliavandeniai taip pat ne visada yra giriami, nors reikia pripažinti, jog priklausomai nuo fizinių krūvių ir kiekvieno iš mūsų organizmo individualių savybių angliavandeniai gali vaidinti tokia pat svarbia rolę raumenų masės auginime, kaip ir baltymai. Sakote tai nesąmonė? Leiskite sekančiais faktais pabandyti paaiškinti ką aš turiu omenyje. Neginčijama yra tai, kad baltymai yra pagrindinė statybinė medžiaga raumens audinio statyboje, tačiau ir angliavandeniai labai stipriai gali, ir įtakoja, augimo procesus organizme. Tiek raumenų masės augime, tiek riebalų kiekio juose mažinime (deginime).