Skirmantas Sasnauskas

SKIRMANTAS SASNAUSKAS – vienas žymiausių Lietuvos džiazo atlikėjų. Iki šiol jis laikomas geriausiu Lietuvos džiazo trombonininku, meistriškai išnaudoja įvairias instrumento raiškos formas. Skirmantas Sasnauskas gerai valdo vokalo „sket” techniką. Ypač savita yra S. Sasnausko idėja, kurios esmė – sujungti folklorinę ir moderniąją muziką. Jis puikiai pažįsta ir išradingai naudoja lietuviškus folklorinius instrumentus – dūdmaišį ir ožragį, lumzdelį ir kankles, pabrėždamas jų autentiškumą.

Skirmantas Sasnauskas gimė 1961 Vilniuje. Pirmieji muzikos bandymai susieti su „Ąžuoliuko” choru, kuriame dainuoti pradėjo būdamas 9 metų. Tais pačiais ir kitais metais laimėjo pirmąsias vietas respublikiniame „Dainų dainelės” konkurse. Nuo 13 metų lankė Vilniaus vaikų muzikos mokyklos trombono ir akordeono klases. Po metų savarankiškai ėmė groti gitara. 1972 m. įstojo į J.Tallat-Kelpšos aukštesniosios muzikos mokyklos trombono klasę ir nutarė groti džiazą. Tuo laikotarpiu „Neringos „kavinėje, grojant P. Vyšniausko kvartetui, dainuodavo skečą.

1985 m. S. Sasnauskas subūrė savo džiazo trio. Baigęs muzikos mokyklą, keletą metų dirbo šios mokyklos estrados skyriaus trombono ir ansamblio klasių dėstytoju.

Straipsniai 1 reklama

Dar bestudijuodamas Lietuvos Muzikos Akademijoje (1981-1986), grojo V. Čekasino bigbende, domėjosi lietuvių liaudies muzika, kuri turėjo didelės įtakos tolesnei trombonininko džiazo raidai. S. Sasnauskas išmoko groti folkloriniais instrumentais ir pradėjo juos naudoti savo kūryboje.

1986 m. Skirmantas subūrė savo kvartetą, kuris tapo viena originaliausių džiazo grupių. Šis kvartetas, kurio pagrindinis grojimo stilius buvo folkdžiazo, free ir fusion kombinacija, 1990 m. buvo pripažintas geriausiu Lietuvoje.

Pirmasis Skirmanto Sasnausko albumas – „Giesmė vaikams” (1990). Šią „Melodijos” firmos išleistą plokštelę džiazo kritikai pripažino vienu geriausių džiazo albumų per pastaruosius dešimt metų, o pačią grupę – geriausiu Lietuvos džiazo ansambliu.

1991-1994 m. pasirodė dar du S. Sasnausko džiazo grupės albumai „Lietuviškos nuotaikos” ir „Lietuviškos nuotaikos-2”. Tuo pat metu įrašytas albumas „Laumių sekmės” su folkloriniu ansambliu „Vydraga” (vadovas Algirdas Klova). Už šį projektą 1992 m. Skirmantui Sasnauskui buvo įteiktas „Birštonas-92” Grand Prix.

1992-1994 m. Skirmantas aktyviai bendradarbiavo su estų avangardinės muzikos kvintetu „Tunnetusksus”. Jų bendra kompozicija buvo įtraukta į Estijos džiazo albumą „Different Dreams”, išleistą 1996 m..

Kartu su kitu muzikantu ir kompozitoriumi Mieczyslaw Litwinski 1996 m. buvo sumanytas originalus projektas „Pasakėčios”, kurį įrašė Lietuvos Radijuje ir pademonstravo Panevėžio džiazo festivalyje „Sing jazz” bei kituose Lietuvos miestuose.

Jau keletą metų Skirmantas Sasnauskas yra aktyvus moderniosios muzikos ansamblio „Ex tempore” narys, kur atlieka šiuolaikinius lietuvių kompozitorių kūrinius.

Su Lietuvos Radijos ir Televizijos orkestru, kuriame dirba nuo 1995 m., Skirmantas įrašė nemaža solinių kūrinių.

1998 m. pasirodė pirmasis dvigubas Lietuvos džiazo kompaktinis diskas – „Lietuviškos nuotaikos”.

Nepriekaištingas muzikinis skonis, saiko jausmas, šiuolaikiškumas, neperžengiantis grožio tradicinio supratimo ribų, sąsajos su lietuvių folkloru – visa tai leidžia S. Sasnauskui kurti muziką, kurią vokiečių kritikas Hansas Kumpfas pavadino „inteligentiškai sumanytu moderniuoju džazu”. Toks džiazas turi pasisekimą ne tik Lietuvoje, jo su malonumu klausėsi Latvijos, Estijos, Rusijos, Suomijos, Vokietijos, Lenkijos, Bulgarijos, Švedijos, Ispanijos, JAV, Meksikos džiazo mėgėjai.

Views All Time
Views All Time
2162
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

15 − 8 =