Marinuoti patisonai

Marinatui: 31 vandens, 1,5 stiklinės 9 proc. acto, 3 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 10-12 kvapiųjų pipirų, 4-5 gvazdikėliai, 3-4 česnako skiltelės, šakelė peletrūno.

Marinuoti labiausiai tinka jauni 4-7 cm skersmens patisonai. Patisonus nuplaukite ir plikykite verdančiame vandenyje 1-2 min. Paskui iš karto atvėsinkite šaltame vandenyje ir nusausinkite. Tuomet sudėkite į stiklainius, užpilkite išvirtu ir atvėsintu marinatu, uždenkite dangteliais ir kaitinkite 85-90 oC temperatūroje. 3 I talpos stiklainius – 15 min., 11-10 min., 0,5 I -8 min. Iškaitinę stiklainius pasistenkite kuo greičiau atvėsinti, katile karštą vandenį palaipsniui keisdami šaltu.

Daržovių mišinys

3 kg jaunų patisonų, 0,5 kg morkų,

1 kg paprikų, 0,5 kg mažų svogūnėlių, 0,5 kg šparaginių pupelių, 1,5 kg pomidorų. Marinatui: 31 vandens, 1,5 stiklinės 9 proc. acto, 4 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 12 kvapiųjų pipirų, 2 šaukštai garstyčių sėklų, 6 laurų lapeliai,

4 česnako skiltelės, nedidelis gabalėlis krieno šaknies, šakelė peletrūno.

Jaunus 3-4 cm skersmens patisonus marinuokite nepjaustytus. Nuskustas morkas supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Paprikas perpjaukite išilgai, išimkite sėklas ir supjaustykite 2 x 2 cm kvadratėliais. Svogūnėlius nulupkite. Šparagines pupeles supjaustykite maždaug 3 cm gabaliukais. Paruoštas daržoves plikykite sūdytame verdančiame vandenyje apie 5 min. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Į iškaitintus stiklainius sluoksniuodami sudėkite paruoštas daržoves. Iš vandens, kuriame buvo plikomos daržovės, paruoškite ma-rinatą. Karštu marinatu užpilkite daržoves ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje. 3 l talpos stiklainius – 25 min., 1lI – 15 min. Sandariai uždarykite, stiklainius apverskite ir atvėsinkite.

Marinuoti patisonai

3 kg patisonų,

1 kg pomidorų, 0,5 kg morkų, 1 česnako galvutė, krapų. Marinatui: 11 vandens, 2 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos,

100 ml obuolių acto.

Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus – griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite.Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje 25 min. Sandariai uždarykite.

Rauginti patisonai

Sūrymui: 1 I vandens, 50 g druskos.
Prieskonių deriniai:

1. Juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų
2. Juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų.
3. Krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.

4-7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3-4 dienas. Tada patisonus perdekite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2-3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų.Taip kartokite 3 kartus, paskui stiklainius sandariai uždarykite.

Marinuoti patisonai su želatina

1 kg patisonų, 0,5 kg pomidorų, 300 g svogūnų, 2 saujos petražolių lapelių, 1 sauja gelsvių lapų. Marinatui: 11 vandens, 2 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, 3 arb. šaukšteliai citrinų rūgšties, laurų lapų, pipirų, 3 šaukštai želatinos.

Patisonus, pomidorus ir svogūnus supjaustykite griežinėliais, žalumynus susmulkinkite. Daržoves sluoksniais sudėkite į stiklainius. Išvirkite marinatą. Išbrinkintą ir ištirpintą želatiną supilkite į atvėsusį marinatą. Šiuo marinatu užpilkite daržoves, stiklainius uždenkite dangteliais ir kaitinkite 20 min. Sandariai uždarykite.

Patisonų užkandėlė

1,5 kg patisonų, 100 g svogūnų, 100 g morkų, 20 g petražolių šaknų, 400 g pomidorų tyrės, 3-4 česnako skiltelės, 1 šaukštas maltų paprikų, 2-3 šaukštai susmulkintų petražolių lapelių arba krapų, druskos, cukraus, maltų karčiųjų pipirų, 250-300 g aliejaus.

Nuplautus jaunus patisonus supjaustykite 3 cm kubeliais ir apkepkite su aliejumi. Svogūnus supjaustykite šiaudeliais, morkas stambiai sutarkuokite ir atskirai pakepkite su aliejumi. Daržoves sudėkite į puodą, supilkite pomidorų tyrę, suberkite: supjaustytus žalumynus, sukapotus česnakus, paprikas, įberkite cukraus, pipirų, druskos, gerai išmaišykite ir troškinkite apie 3 min.Tuomet karštą masę sukrėskite į paruoštus stiklainius, o paviršių apipilkite 1 min. pavirintu karštu aliejumi. Stiklainius uždenkite dangteliais ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje 1,5 val.

Marinuoti maži agurkėliai

Marinatui: 11 vandens, 1 šaukštas druskos, 3 šaukštai cukraus, česnakų, morkų, citrinų rūgšties, vyšnių lapų, krapų.

Į 3 I stiklainius dėkite po 2 česnako skilteles, vieną išilgai perpjautą morką, nuplautų mažų agurkėlių. Užvirinkite vandenį ir užpilkite juo į stiklainius sudėtus agurkus. Palaikykite 20 min. Tą patį vandenį iš stiklainių supilkite į puodą, įdėkite vyšnių lapų, krapų, druskos, cukraus ir pavirkite 3 min. Ant nuplikytų agurkėlių į kiekvieną stiklainį įberkite 1 arb. šaukštelį citrinų rūgšties ir užpilkite verdančiu marinatu (be lapų). Stiklainius sandariai uždarykite ir apverskite. Apverstus stiklainius šiltai užklokite ir palaikykite 4-5 val.

Agurkai vynuogių lapuose

Marinatui: 1 I vandens, 300 ml obuolių sulčių, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos.

Agurkus nuplikykite karštu vandeniu ir tuoj pat perliekite šaltu vandeniu. Kiekvieną agurką įvyniokite į nuplikytą vynuogės lapą.Taip paruoštus agurkus sudėkite į iškaitintus stiklainius. Išvirkite marinatą, užpilkite juo agurkus ir palaikykite 10 min.Tada marinatą nupilkite, dar kartą užvirinkite ir, užpylę ant agurkų, stiklainius tuoj pat sandariai uždarykite. Stiklainius apverskite, šiltai apklokite ir laikykite, kol atvės. Vynuogių lapai išlaiko žalią agurkų spalvą.

Marinuoti pomidorai su česnakais

3 kg kietų pomidorų, 3 česnakai, petražolių. Marinatui: 2,5 I vandens, 1 stiklinė 9 proc. acto, 0,5 stiklinės druskos, 1 stiklinė cukraus, juodųjų pipirų žirnelių.

Aštriu peiliu įpjaukite pomidorų šoną ir į kiekvieną pomidorą įdėkite po česnako skiltelę. Pomidorus sudėkite į stiklainius, ant viršaus uždėkite po petražolės šakelę. Išvirkite marinatą ir, jam truputį atvėsus, užpilkite pomidorus. Kai marinatas visiškai atvės, 1 I stiklainius kaitinkite apie 12 min. Sandariai uždarykite.

Marinuoti pomidorai „Skanučiai“

Pomidorų, 30 g melisų lapelių, 30 g peletrūnų. Marinatui: 1 I vandens, 300 ml raudonųjų serbentų sulčių, 50 g medaus, 1,5 šaukšto druskos.

Vidutinio dydžio ne visai sunokusius pomidorus 3 min. plikykite verdančiame vandenyje. Tada sudėkite į stiklainius sluoksniuodami su prieskoninėmis žolelėmis. Užpilkite iš vandens, sulčių, medaus ir druskos išvirtu verdančiu marinatu. Po 5 min. jį nupilkite, užvirinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų.Taip kartokite 2 kartus. Paskui stiklainius sandariai uždarykite.

Konservuoti džiovinti pomidorai

1 kg vidutinio dydžio pomidorų, aliejaus, po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų, po 1 šaukštą smulkiai kapotų žalių arba džiovintų bazilikų ir mėtų, 1 rozmarino šakelė, 3 skiltelės česnako.

Pomidorus perpjaukite per pusę ir sudėkite ant orkaitės grotelių perpjauta dalimi į viršų. Po grotelėmis padėkite skardą taip, kad susidarytų tarpas tarp jos ir grotelių su pomidorais. Pomidorų viršų apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, cukrumi, pipirais, bazilikais ir mėtomis. Pomidorus džiovinkite 12-14 vai. 40-50 „C temperatūros orkaitėje pravėrę dureles. Jie turi pasidaryti sausi, bet ne kieti. Išdžiūvusius pomidorus pabadykite mediniu pagaliuku, sudėkite į stiklainius, įmeskite griežinėliais pjaustytų česnakų, rozmarinų ir užpilkite aliejaus tiek, kad visiškai apsemtų pomidorus, ir užsukite stiklainius.

Marinuoti pomidorai su paprikomis

15 pomidorų, 6 geltonosios paprikos, 200 g svogūnų, 200 g petražolių lapelių.
Marinatui: 1 I vandens, 100ml9proc. acto, 3 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 5 juodieji pipirai, 2 laurų lapeliai, 0,5 stiklinės aliejaus.

Į stiklainius sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, susmulkintus petražolių lapelius, mediniu pagaliuku subadytus pomidorus, į keturias dalis supjaustytas paprikas. Užpilkite išvirtu atvėsusiu marinatu. Ant viršaus užpilkite pakaitinto ir atvėsinto aliejaus. Stiklainius kaitinkite 10 min. Sandariai uždarykite.

Marinuoti vėrinukai

Mažyčių raudonųjų ir geltonųjų pomidorėlių, žaliųjų paprikų, porų, česnakų, prieskonių mišinio konservavimui.
Marinatui: 1 I vandens, 1 šaukštas cukraus, 0,5 šaukšto druskos, 10 šaukštų 9 proc. acto.

Išvalytas paprikas supjaustykite kvadratėliais (2×2 cm), porą – griežinėliais (0,7 cm). Ant ilgų medinių iešmelių pakaitomis verkite raudonąjį pomidorą, poro griežinėlį, geltonąjį pomidorą ir paprikos kvadratėlį. Vėrinu-kus sudėkite į stiklainį, įberkite 1 šaukštą prieskonių mišinio, įmeskite 2-3 česnako skilteles. Užpilkite paruoštu atvėsintu marinatu, uždenkite dangteliais ir kaitinkite iki 85 °C temperatūros. Sandariai uždarykite ir apvertę stiklainius atvėsinkite. Tokius pat vėrinukus galima paruošti ir su kitomis spalvingomis daržovėmis: cukinijomis, agurkais, žiediniais kopūstais, morkomis, šparaginėmis pupelėmis ir pan. Puošnus vėrinukas gali būti patiekiamas kaip gražus ir skanus garnyras prie šventinių patiekalų.

Marinuotos daržovės

1 kg kietų nepernokusių pomidorų, 0,5 kg jaunų cukinijų arba agurkų, 0,5 kg mažų svogūnėlių, 100 ml 9 proc. acto, 0,5 stiklinės cukraus, 1 šaukštas druskos.

Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, cukinijas – 1 cm griežinėliais, svogūnėlius nulupkite. Daržoves sudėkite į didelį indą, užberkite cukrų, druską, supilkite actą ir 2-3 vai. laikykite uždengtas. Tada daržoves sluoksniais sudėkite į iškaitintus stiklainius, užpilkite susidariusiu skysčiu (jei jo per mažai, įpilkite virinto vandens, kad apsemtų daržoves). 1 l stiklainius kaitinkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Įdarytos paprikos

5 kg paprikų, po 1 kg svogūnų, obuolių ir virtų morkų, po 1 česnako skiltelę kiekvienai paprikai.
Marinatui: 1,51 vandens, 1 stiklinė 9 proc. acto, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė druskos, pipirų, laurų lapelių.

Iš sveikų paprikų išimkite sėklas, o į vidų pridėkite kubeliais pjaustytų ir sumaišytų virtų morkų, svogūnų ir obuolių bei po skiltelę česnako. Paprikas sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu marinatu. Palaikę 15 min., marinatą atsargiai nupilkite, užvirkite ir vėl užpilkite ant paprikų. Stiklainius tuoj pat sandariai uždarykite ir laikykite šiltai apklotus, kol atvės.

Naminis pomidorų ir paprikų padažas

0,5 kg pomidorų, 200 g raudonųjų paprikų, 200 g žaliųjų paprikų, 200 g svogūnų, 1 šaukštas garstyčių grūdelių, 70 ml obuolių acto, 150 ml vandens, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos.

Pomidorus 3 min. plikykite karštame vandenyje, tada nulupkite ir sutrinkite. Paprikas supjaustykite nedideliais kubeliais, susmulkinkite svogūnus ir sudėkite į pomidorų tyrę. Supilkite actą, vandenį, suberkite garstyčių grūdelius ir pavirkite 4 min. Tada nukelkite nuo ugnies ir, palaikę 10 min. uždengtame inde, suberkite cukrų ir druską. Užvirinkite ir pavirkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Daržovių mišinys

3 kg jaunų patisonų, 0,5 kg morkų, 1 kg paprikų, 0,5 kg mažų svogūnėlių, 0,5 kg šparaginių pupelių, 1,5 kg pomidorų. Marinatui: 31 vandens, 1,5 stiklinės 9 proc. acto, 4 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 12 kvapiųjų pipirų, 2 šaukštai garstyčių sėklų, 6 laurų lapeliai, 4 česnako skiltelės, nedidelis gabalėlis krieno šaknies, šakelė peletrūno.

Jaunus 3-4 cm skersmens patisonus marinuokite nepjaustytus. Nuskustas morkas supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Paprikas perpjaukite išilgai, išimkite sėklas ir supjaustykite 2 x 2 cm kvadratėliais. Svogūnėlius nulupkite. Šparagines pupeles supjaustykite maždaug 3 cm gabaliukais. Paruoštas daržoves plikykite sūdytame verdančiame vandenyje apie 5 min. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Į iškaitintus stiklainius sluoksniuodami sudėkite paruoštas daržoves. Iš vandens, kuriame buvo plikomos daržovės, paruoškite ma-rinatą. Karštu marinatu užpilkite daržoves ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje. 3 l talpos stiklainius – 25 min., 1lI – 15 min. Sandariai uždarykite, stiklainius apverskite ir atvėsinkite.

Views All Time
Views All Time
3096
Views Today
Views Today
1
0 0