Kodėl Islamas draudžia kiaulieną?
Pasak anglų patarlės: “Tampame tuo, ką valgome”. Iš tiesų, tai, ką valgome ir geriame, turi tiesioginės įtakos mūsų veiklai. Todėl Islamas nubrėžia griežtą ribą tarp tinkamo ir netinkamo maisto. Vienas iš tokių draudimų, padedantis laikytis kūno ir sielos švaros – draudimas valgyti kiaulieną. Pasak gydytojų ir medicinos ekspertų – kiauliena yra žalinga. Jos vartojimas mažina žmogaus dvasinius bei moralinius gabumus.
Žmogus – kūno ir sielos derinys. Taigi viskas, kas kenkia vienam, kenkia ir kitam. Vartojama kiauliena pamažu slopina gėdos jausmą, todėl ten, kur ji yra kasdienis maistas, tokios vertybės kaip, kaip skaistybė, drovumas, kuklumas tampa praeities reliktais. Seksualinė laisvė skverbiasi į kultūrą, tampa norma.
Šv.Koranas draudžia kiaulieną, ir musulmonai nedrįsta jos liesti. Kita vertus, tas pats draudimas išsakytas ir Biblijoje, visgi krikščionys sulaužė jį ir apskritai užmiršo apie jo egzistavimą. Šiandien vakariečiai pripažįsta, kad kiauliena yra sunkus, gausus proteino maistas. Visgi, kai kurie iš jų pateisina jos vartojimą tuo, kad pasaulyje jaučiamas maisto trūkumas, kiaulės, dėl savo gausios populiacijos galėtų šią problemą išspręsti. Panašiai galima būtų svarstyti ir apie šunų mėsą, bet tikriausiai tampa bjauru vien apie tai pagalvojus. Matyt taip, kaip musulmonui pagalvojus apie kiaulieną.
Kraujas – žmogaus gyvybės šaltinis, o viskas, ką mes valgome įtakoja kraujotakos sistemą, todėl būtina atidžiai pasirinkti maistą. Šis pasirinkimas yra paprastas, jei prisilaikome Korane ir Sunnoje (pranašo Mahometo pamokymuose) išdėstytų taisyklių. Draudimas vartoti tam tikrą maistą pirmiausiai yra žmonių labui.
Kiaulė yra tingi ir neišranki poravimosi metu, ji purvina, gobši ir linkusi persiryti, nemėgsta saulės šviesos. Kiaulės ėda praktiškai viską. Tarp gyvūnų, kiaulės kūnas yra geriausia terpė veistis mikrobams. Todėl jos mėsa netinkama vartoti maistui.
Kai kurie žmonės įrodinėja, kad švariai užaugintos šiuolaikinės kiaulės mėsa yra tinkama maistui. Bet kuo jūs bemaitintumėte, kiaulė lieka kiaule. Tai ne augalas, kurį galima keisti skiepijant.
Medicininių tyrimų parodymai:
Dr. E. Kazim savo straipsnyje “Islamo draudžiamo maisto medicininiai aspektai” (1981m. Sausis) rašo: “Kiaulės ėda viską, netgi dvėselieną. Yra daugybė ligų, kuriomis žmogus gali nuo jų užsikrėsti. Taip pat buvo atlikti nuodugnūs tyrimai su vyresnio amžiaus žmonėmis, kurių kraujagyslėse buvo rasta sukietėjimų (šis procesas vadinamas ateroskleroze). Jei susiformuoja krešulys, galima trombozė, širdies smūgis ir panašiai. Aterosklerozė priklauso nuo žmogaus maitinimosi būdo. 100g. lašinių yra 2800 vienetų vitamino D ir visai nėra vitamino A. ištirta, kad vitaminas D sukelia ateromą, kadangi jis sustiprina kalcio absorbciją kraujagyslėse. Cholesterolio kiekis žmogaus kraujyje priklauso ne nuo jo suvartojamo cholesterolio, bet nuo suvartojamo gyvulinių riebalų kiekio, kuris pakelia beta-lipo proteinų lygį kraujyje. Gyvuliniuose riebaluose yra sutirštintų riebiųjų rūgščių, kurios yra viena iš ateromos priežasčių. Vidutinio riebumo kiaulienoje yra 25% proteinų ir 50% riebalų. Atsižvelgiant į medicininius tyrimus, riebalų kiekis kiaulienoje yra daug didesnis negu kokioje nors kitoje mėsoje (jautienoje, avienoje ir kt.), ir ji ilgiau virškinama”.
Dr. M. Jaffer straipsnyje “Islamiška apžvalga” (Londonas, 1997m., Sausis) išvardino 16 rūšių kenksmingų mikrobų, kurie buvo atrasti kiaulienoje modernių mokslinių tyrimų metu ir taip pat paminėjo ligas, kurias gali sukelti šie mikrobai. Didžioji dalis pacientų, kurie kenčia nuo kaspinuočių yra tie žmonės, kurie vartoja kiaulieną. Kitos ligos, kurios priskiriamos kiaulienai ir yra sukeliamos trichinosių ir skrandžio kirmėlių taip pat užima pirmą vietą tokių žmonių tarpe”.
Dr. Glenas Shepherdas savo straipsnyje “Kiaulienos vartojimo pavojai” išspausdintame laikraštyje “Washington Post” (1952m. Gegužė), parašė: “Kas šeštas Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados žmogus turi mikrobus savo raumenyse – Trichinosis – nuo kiaulienos vartojimo užkrėstos trichinelioze arba trichina kirminais. Dauguma šių žmonių, kurie yra infekuoti šia liga, dažniausiai pradžioje nepastebi jos simptomų. O tie, kurie vis dėlto juos pastebi, gyja lėtai, kai kurie tampa laikinais invalidais arba miršta. Visi jie buvę nerūpestingi kiaulienos vartotojai.
Niekas neturi imuniteto šiai ligai ir ji yra neišgydoma. Nei antibiotikai, nei vakcinos, nei kiti žinomi vaistai nepaveikia šių smulkių mirtinų kirmėlių.Vienintelis teisingas sprendimas – apsisaugoti nuo infekcijos”.
Perskaičius Dr. Shepherdo teiginius, aišku, kad nėra jokios garantijos neužsikrėsti trichinelioze valgant kiaulieną. Todėl šiuolaikiniai gydytojai sergantiems pirmiausia pataria atsisakyti trijų dalykų: alkoholio, kiaulienos ir rūkymo.
Musulmonai laikosi Allaho įstatymų, kurie yra aukštesni už bet kokius medikų patarimus. Šv.Korane sakoma: “Valgykite leistiną (halal) ir gerą maistą, kurį Allahas jums dovanojo ir dėkokite Jam už gėrybes, jeigu jūs Jį garbinate. Jis jums uždraudė tiktai dvėselieną, kraują, kiaulieną ir tai, kas buvo paaukota ne Dievui”. (16: 114-115).
Aukščiau minėti Korano ajatai yra Visatos Kūrėjo ir Visagalio Valdovo paliepimai, kuriems privalo paklusti visi musulmonai. Tai yra tiesus atsakymas tiems, kurie paprastai klausia, kodėl musulmonai susilaiko nuo kiaulienos valgymo.
Rashid SHAMSI