Naudingi patarimai. Kaip išsaugoti gerą atmintį?
Metams bėgant atmintis neišvengiamai silpsta, tačiau su užmaršumu galima ir reikia kovoti. Nustebsite sužinoję, tačiau atmintis silpsta ne tiek dėl amžiaus, kiek dėl blogos nuotaikos. Todėl dažniau reikia prisiminti viską, kas buvo gera, – seniai įrodyta, kad teigiamos emocijos daro stebuklus. Tai galioja ir atminčiai. Nuo netaisyklingos mitybos mūsų smegenys kenčia ne mažiau kaip skrandis. Nuo maisto priklauso atminties kokybė ir intelektinio gyvenimo trukmė. Smegenys sudarytos iš vadinamosios pilkosios masės, o jų molekulės savo ruožtu – iš elementų, kurių esama maiste. Pirmiausia maiste turi būti pagrindinių riebalų rūgščių. Iš lipidų – nesočiųjų riebalų rūgščių – sudaryta trečdalis smegenų struktūros. Jeigu jų nepakanka arba jos blogos kokybės, neuronai – savotiškos smegenų „plytelės” – prastai funkcionuoja ir net visiškai sunyksta, išdildydami mūsų prisiminimus. Šios rūgštys skatina ir gerą kraujotaką. O kuo geriau kraujas cirkuliuoja, tuo daugiau maistingųjų medžiagų patenka į smegenų ląsteles. Riebiųjų rūgščių tiekėjai – žuvų taukai ir kai kurios augalinių aliejų rūšys – alyvų, sojų, rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų. Atmintis pagerės, jeigu valgysite mažiau mėsos ir daugiau riebios žuvies: silkės, tuno, skumbrės. Geležies trūkumą papildo mėsa, bulvės, ankštinės daržovės. Jūros gėrybės taip pat stiprina atmintį.