Maistas – charakterio išdavikas
Žmogaus charakterio savybes lemia net maistas.
Jei iš raciono dings mėgstamiausias produktas, charakteris gali visiškai pasikeisti.
Saldumynų mėgėjai
Saldumynus mėgsta kaprizingos ir infantilios, nuolatinio aplinkinių ir artimųjų dėmesio reikalaujančios asmenybės.
Jei saldumynus mėgstantys žmonės dar renkasi, kad jie būtų riebūs (grietininiai ledai, pyragaičiai, tortai su riebiu kremu), tai dar aiškiau parodo, jog tokiai asmenybei labai trūksta artimųjų, aplinkinių žmonių dėmesio, švelnumo ir meilės. Taip pasaldinti savo gyvenimą ypač mėgsta vieniši žmonės. Saldumynai jiems tarsi kompensuoja žmogiškos šilumos stoką.
Jei tokios asmenybės kasdien plakasi grietinėlės putėsius, galima numanyti, kad artinasi tikra depresija.
Tačiau saldumynai nėra vienodi. Jei, pavyzdžiui, žmogus mėgsta džiovintus vaisius, figas, cukatas, iš vaisių sirupo pagamintus rytietiškus saldumynus, tai jį charakterizuoja kaip linksmą, nerūpestingą, nuolaidų, lengvai bendraujantį žmogų.
Prieskonių asortimente tokio tipo asmenybės pirmenybę teikia cinamonui.
Rūgštus tironas
Silkė, rauginti kopūstai, agurkai, rūgštūs barščiai, rūgpienis – gausiai ir dažnai valgomi šie produktai paliudys, kad žmogus tikrų tikriausias tironas.
Tokia išvada – ne atsitiktinė. Ją patvirtina daug istorinių asmenybių gyvenimų, charakterių savybių. Pavyzdžiui, Stalinas nė dienos negalėjo gyventi be sauso vyno ir citrinų, kurias valgydavo ne skiltelėmis, o rydavo dideliais gabalais net nesiraukydamas. Ivanas Rūstūsis labai mėgo viską, kas sūru, ir dubenimis gėrė rūgpienį.
Dažniausiai tokie žmonės aplinkiniams rodo „rūgščią miną”, nežinia dėl ko ant visų širsta, visus laiko pavojingais ir klastingais priešais.
Iš prieskonių tokiems žmonėms labiausiai patinka įvairių rūšių pipirai ir garstyčios.
Gydo nuo depresijos
Vis daugėja žmonių, kurie pirmenybę savo racione teikia jūros gėrybėms. Gali būti, kad juos vilioja jūros vandens skonis, produktų šviežumas. Moliuskuose yra medžiagų, kurios aktyvinažmogaus organizmą, todėl šių produktų mėgėjai būna pakilios nuotaikos.
Sakoma, jog toks maistas net išgydo nuo depresijos.
Jūros gėrybes mėgstančios asmenybės yra romantiškos, lengvai pasiduoda kelionių, nuotykių vilionėms.
Lašiniai – pavyduoliams
Nors šiandien įvairių maisto produktų pasirinkimas yra gausus, šeimininkės išprususios ir žino daugybę patiekalų receptų, dar yra nemažai žmonių, kurių racionas labai ribotas, neįvairus.
Pavyzdžiui, nereikėtų stebėtis, jei žmogus labiausiai mėgsta lašinius ir ypač su raugintais agurkais.
Mitybos specialistai sako, jog suvalgyti šiek tiek lašinių yra sveika, tačiau teigiamomis charakterio savybėmis jų mėgėjai pasigirti negali. Jie griežti, valdingi, nevaldantys emocijų, o svarbiausia – dideli pavyduoliai.
Galantiški pienininkai
Pieno produktus dievinantys žmonės – išskirtinio galantiškumo, mandagumo, nuolankumo asmenybės. Tokie žmonės į aplinkinius visuomet žvelgia pagarbiai, jie skuba padėti bėdoje. Tokių žmonių gausu Prancūzijoje, garsėjančioje įvairiais sūriais. Prancūzų charakteris visiškai nepanašus į tų, kurie šveičia lašinius.
Daug pieno produktų vartojantys žmonės depresija nesiskundžia.
Daržovės – pedantams
Jei racione yra daug daržovių ir vaisių, tai liudija, kad žmogus mėgsta gamtą, jaučia sveikos mitybos poveikį. Jiems nebūdingas apsnūdimas, bloga nuotaika. Fizinį darbą jie dirba labai nuosekliai, planingai, visuomet padaro iki galo. Jie nemėgsta aplaidumo, netvarkos nei savo namuose, nei darbe, kieme ar sode.
Tokie žmonės daržo ir sodo gėrybes mėgsta ne tik valgyti, bet ir auginti. Jie myli gėles, bet savo išaugintas dovanoja labai retai. Tokie charakteriai būdingi vokiečiams.
Greitai valgo ir dirba
Charakterio savybėms daug įtakos turi ir valgymo būdas.
Pavyzdžiui, kai kurie žmonės susinervinę staigiai puola valgyti. Jie kemša į burną bet ką, kad tik kramtytų, ryja nejausdami skonio. Tokie žmonės – ūmaus charakterio. Jie jaučia, kad sudirgintus nervus greičiausiai nuramina pilnas skrandis bei pats kramtymo procesas. Jie dėl smulkmenų gali susierzinti net iki ašarų. Tačiau nėra agresyvūs. Prisivalgę jie išties nurimsta.
Tačiau esama ir tokių asmenybių, kurias raminamai veikia mėgstamo patiekalo gaminimas. Jie mėgaujasi kvapais, ragauja, stengiasi kuo estetiškiau papuošti, paserviruoti. Tačiau jie patys valgo nedaug, pasigardžiuodami. Tai – estetiški, dažnai skrupulingi, kartais ir smulkmeniški žmonės. Gyvenime jiems sekasi, nes tikslo jie siekia neskubėdami, nuosekliai. Tokios asmenybės mėgsta gyvenimo įvairovę, tačiau turi tvirtus principus. Labiausiai tokius žmones skaudina kritika.
Dažnai sakoma: kas greitai valgo, greitai ir dirba. Tačiau toks teiginys nevisiškai atitinka tikrovę. Skubiai valgantis žmogus tik sutaupo laiko, bet toks valgymo įprotis niekada nebuvo geros sveikatos ir nuotaikos garantas. Skubotai į skrandį sukimštas maistas sunkiau virškinamas. Todėl greitadarbiai ir nuovargį greičiau pajunta.