Avietės: produkto nauda ir žala, maistinė vertė, kaip išsirinkti ir kaip laikyti
Mitybos specialistė papasakojo apie aviečių naudą sveikatai, taip pat apie šios vasaros uogų rūšis ir veisles.
Ekspertė kalbėjo apie aviečių naudą, jų veisles ir rūšis Nuotrauka © RIA Novosti. Vitalijus Timkovas
Paprastoji avietė yra rožinių (Rusaceae) šeimos Rubus genties pokrūmis, taip pat jo vaisiai. Laukinės uogos auga proskynose, miškuose ir upių pakrantėse. Prijaukintas – veisiamas soduose ir fermose. Tuo pat metu Rusija yra aviečių auginimo lyderė pasaulinėje rinkoje. Nenuostabu, kad tarp mūsų tautiečių ji laikoma viena mėgstamiausių vasaros uogų ir populiarumu nenusileidžia vyšnioms ir braškėms .
Aviečių sezonas

Aviečių sezonas tradiciškai patenka į liepos-rugpjūčio mėn. Šiuo atveju ankstyviausios veislės pasirodo birželį, o vėlyviausios – rugsėjį.
Aviečių maistinė vertė ir kalorijų kiekis bei vartojimo norma

100 g aviečių yra:
- Baltymai – 0,8 g,
- Riebalai – 0,5 g,
- angliavandeniai – 8,3 g,
- maistinės skaidulos – 3,7 g,
- Vanduo – 84,7 g,
- Kalorijos – 46 kcal
Uogoje taip pat yra:
- Vitaminai: A, B grupė (B1, B2, B3, B5, B6, B9), beta karotinas, C , E, H, K, PP,
- Mineralai: kalis, kalcis, silicis (dideliais kiekiais), magnis, fosforas, geležis, kobaltas, manganas, varis, molibdenas, chromas ir cinkas.
Be to, Roskachestvo teigimu , avietės yra turtingas fitonutrientų šaltinis. Uogoje yra dešimtys rūšių antocianinų, flavonoidų, fenolio rūgščių ir taninų.
Rekomenduojama paros norma – nuo 30 iki 200 gramų uogų per dieną.
Aviečių rūšys ir veislės

Yra keturios pagrindinės aviečių veislės:
- Įprasta / tradicinė (tai apima tokias veisles kaip: Malakhovka, Gusar, Cascade, Lazorevskaya, Meteor, Novokitaevskaya, Plamya),
- Stambiavaisis (Patricija, Auksinis milžinas, Arbatas, Stolichnaya, Ruby Giant, Gausus, Idealus, Miražas)
- Remontantnaya (oranžinis stebuklas, abrikosas, mulatas, deimantas, jubiliejus Brianskas, Heraklis, Eurazija, polka, Monomacho kepurė)
- Standartinis (pasaka, pingvinas, krepyšas, tarusa).
Veislės skiriasi nokimo laiku, skoniu, vaisių dydžiu ir spalva, atsparumu ligoms ir kenkėjams.
Aviečių nauda sveikatai

Dėl savo cheminės sudėties avietės yra labai naudingos sveikatai. Taigi, ši uoga:
Palaiko imunitetą ir padeda kovoti su kvėpavimo takų ligomis
Šis poveikis daugiausia pasiekiamas dėl vitamino C, kurio avietėse yra gana daug.
„Avietės taip pat yra puikus prakaitavimas ir karščiavimą mažinantis vaistas, todėl jos aktyviai naudojamos kvėpavimo takų ligoms gydyti”, – pridūrė dietologė Evgenia Kosheleva.
Prailgina jaunystę, nes jame gausu antioksidantų ir vitaminų
Avietėse yra antioksidantų (įskaitant antocianinus, vitaminus E ir C, karotenoidus, flavonoidus ir kitus), kurie saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio (vadinamojo oksidacinio streso) ir padeda išlaikyti jaunystę.
Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą
Uogoje esantis retinolis, askorbo rūgštis (vitaminas C) ir tokoferolis stiprina kraujagyslių sieneles ir mažina infarkto riziką, – aiškino Košeleva. Avietėse yra kalio, atsakingo už širdies plakimo ir normalaus kraujospūdžio reguliavimą, taip pat mangano, vario ir geležies, kurių organizmui reikia raudoniesiems kraujo kūneliams gaminti.
Pagerina virškinamojo trakto veiklą
Avietėse yra skaidulų, kurios padeda normalizuoti virškinamąjį traktą. Be to, šio augalo lapų nuoviras vartojamas gydant viduriavimą. Uogos taip pat padeda pagerinti tulžies nutekėjimą ir užkirsti kelią cholecistito vystymuisi.
Pagerina smegenų veiklą ir atmintį
Avietėse gausu flavonoidų, kurie palaiko smegenų pažinimo funkciją. Be kita ko, remiantis naujausiais tyrimais, antocianinai kartu su kvercetinu užkerta kelią demencijai ir daliniam atminties praradimui.
Aviečių nauda moterims
Avietės yra tikras supermaistas. Ši uoga yra turtingas vitamino C šaltinis, kuris yra ne tik galingas antioksidantas, bet ir dalyvauja kolageno sintezėje. Pastaroji atsakinga už odos, plaukų, nagų sveikatą ir grožį, taip pat užtikrina kaulų elastingumą, o tai ypač svarbu menopauzės metu, kai moterims padidėja lūžių ir įtrūkimų rizika. Be to, dėl askorbo rūgšties ir magnio avietės didina vaisingumą .
Aviečių žala

Kaip ir bet kurios kitos uogos, avietės turi daugybę kontraindikacijų vartoti, pabrėžė Evgenia Kosheleva. Visų pirma, geriau nevalgyti uogų, jei:
- alergija maistui ( žmonės, sergantys bronchine astma, taip pat turėtų būti atsargūs su avietėmis),
- virškinimo trakto ligų paūmėjimas,
- podagra (avietėse esančios organinės rūgštys gali paveikti purinų apykaitą),
- urolitiazė (avietės turi diuretikų poveikį),
- kraujo krešėjimo sutrikimai (taip pat žmonės, vartojantys antikoaguliantus, neturėtų valgyti uogų);
- acetilsalicilo rūgšties netoleravimas,
- nestabilus kraujospūdis.
Taip pat aviečių negalima duoti mažiems vaikams, nes jos yra stiprus alergenas.
„Avietėse yra gana daug fruktozės , todėl kuo uogos saldesnės, tuo jos pavojingesnės diabetu sergantiems žmonėms“, – pridūrė dietologė.
Taip pat specialistė rekomendavo nevalgyti aviečių prieš operaciją ir gimdymą, nes uogoje esanti salicilo rūgštis gerokai pablogins kraujo krešėjimą.
„Arbatos su aviečių lapais nėščiosios neturėtų gerti 1-3 nėštumo trimestrais (iki 36 savaičių). Svarbiausia taisyklė – žinoti, kada reikia sustoti. Vartojant saikingai, raudonųjų vasarinių uogų žalingos savybės išryškėja. išsilygino, o nauda didėja. Dėl galimos alerginės reakcijos moterims nereikėtų vartoti aviečių žindymo laikotarpiu“, – pridūrė ji.
Kada geriausias laikas valgyti avietes?
Avietes geriau valgyti vidury dienos, o rytas ir vakaras nėra pats tinkamiausias metas šiam skanėstui – pirmuoju atveju uoga gali išprovokuoti lėtinių virškinimo trakto patologijų paūmėjimą (ypač jei valgoma ant tuščiu skrandžiu), o antruoju atveju tai gali „perkrauti“ virškinimo sistemą ir sutrikdyti užmigimą.
„Geriausia avietes valgyti po pagrindinio valgio, bet atminkite: kad ir kaip mėgtumėte šią uogą, geriau jos neįtraukti į savo kasdienį racioną“, – sakė Kosheleva.
Derinys su kitais produktais
Avietės yra universalios uogos, kurios ypač gerai dera su apelsinais, abrikosais, vyšniomis, slyvomis, serbentais ir gervuogėmis. Taip pat galima dėti į baltyminį maistą (mėsos ir paukštienos patiekalus), fermentuotus pieno produktus (pavyzdžiui, jogurtą) ir desertus.
Kaip išsirinkti avietes?
Sveikiausia uoga, žinoma, iš krūmo, bet ne kiekvienas turi vasarnamį ar galimybę užsiauginti avietes savo sklype.
Laimei, sezono metu avietėmis prekiaujama ir turguje, ir parduotuvėse. Pirmuoju atveju svarbu pasirūpinti, kad pardavėjas uogas atsargiai ir geriausia sudėtų į atskirą indą arba bent jau storą popierinį maišelį, o ne tik į plastikinį maišelį, kuriame visa tai užsprings. Parduotuvėje avietes geriau rinktis skaidriose talpyklose. Taip galite patikrinti, ar su ja viskas gerai. Jei gaminys parduodamas kartoninėje dėžutėje, patikrinkite, ar ant dugno nėra šlapių ar išdžiūvusių aviečių dėmių.
„Idealiu atveju uogos turėtų būti sveikos, nesubraižytos ir neištekėjusios sulčių. Geriau rinktis pakuotę su minimaliu sluoksnių skaičiumi – pagal „viršutinių“ uogų svorį apatinės susmulkinamos ir sugedusios“, – patarė Kosheleva.
Kaip tinkamai laikyti avietes?
Avietes reikia laikyti sausoje, švarioje talpykloje šaldytuve vaisių ir daržovių zonoje. Galiojimo laikas priklauso nuo veislės. Iš esmės tai yra 1 – 2 dienos, remontantinėms veislėms – iki 10 dienų. Nuplaukite uogas prieš pat vartojimą.
Avietes taip pat galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje arba džiovinti kompotams ir nuovirams gaminti.
„Iš aviečių gaminami skanūs ir sveiki vaisių gėrimai bei sultys aviečių“, – sakė mitybos specialistė.