Ankstyvas vasaros džiaugsmas – sausmedžio uogos
Sausmedžio uogos Lietuvoje vis labiau populiarėja – ir ne be priežasties. Jos pasižymi išskirtiniu saldžiarūgščiu skoniu, primenančiu mėlynių ir aviečių duetą, bei gausybe sveikatai naudingų savybių. Be to, tai vienas ankstyviausiai derančių augalų – šviežiomis uogomis galima mėgautis dar prieš pasirodant braškėms.
Šios uogos vis dažniau atsiranda ne tik soduose, bet ir tiesiai ant pirkėjų stalo – trumpiausiu įmanomu keliu. Elektroninėje platformoje www.kaimasinamus.lt veikiantys ūkiai – tai vietos gamintojai, kurių produkcija keliauja ne iš kito pasaulio krašto, o iš šalies ūkių tiesiai į jūsų rankas. Čia savo produkciją siūlo Lietuvos ūkininkai, auginantys ir patys prekiaujantys, o sausmedis tampa viena pirmąja sezono uoga.
Lietuvoje sausmedžių plotai kasmet vis didėja. Remiantis Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, nuo 2020 m. šių uogynų plotai šalyje padvigubėjo: 2020 metais deklaruoti 77,84 ha, o 2024-aisiais – jau140,46 ha.
„Susidomėjimas šiomis uogomis auga. Kai prieš penkerius metus įveisėme valgomųjų sausmedžių uogyną, daug pažįstamų (ir ne tik) apie tokias uogas net nebuvo girdėję,“ – apie verslo pradžią prisimena „Upės ūkis“ šeimininkė Edita Šniurevičiūtė.
Jai antrina „Lokio uogos“ ūkio įkūrėja Agnė Čekanavičienė: „Anksčiau apie sausmedį žinojo tik pavieniai žmonės, o dabar – jų vis daugiau: domisi, klausia. Mes ir patys stengiamės šviesti pirkėjus, pasakoti apie uogų naudą, skonį.“
Uogos – tiesiai iš Lietuvos ūkių
Sausmedžio uogos sunoksta jau gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje, priklausomai nuo regiono ir veislės. Tai leidžia ūkininkams anksčiau nei kitiems pasiūlyti šviežias, vitaminais ir antioksidantais turtingas uogas. Šiemet uogos jau sunoko ir derliaus nuėmimo darbai prasidėjo, nors vakarinėje Lietuvos dalyje, ypač Žemaitijoje, dar laukiama nokimo kulminacijos. Derliaus nuėmimo sezonas trunka vos 2-3 savaites. Tad norint paragauti šviežių uogų svarbu nepavėluoti.
Elektroninėje parduotuvėje www.kaimasinamus.lt rasite ūkių auginančių sausmedžio uogas skirtingose Lietuvos regionuose:
„Lokio uoga“ rasite Jonavos r. – peržiūrėti čia.
„Upės ūkis“ rasite Raseinių r. – peržiūrėti čia.
Klaipėdos rajone rasite „Slėnio uoga“ peržiūrėti čia ir „Gerų minčių ūkis” peržiūrėti čia.
Pirkėjai – iš visos Lietuvos
Pasak „Upės ūkis“ šeimininkės, uogos domina įvairius pirkėjus – tiek didmiesčių, tiek ir mažesnių miestų ir miestelių gyventojus.
Ūkio „Slėnio uogos“ įkūrėjas Deividas pasakoja, kad ūkio pagrindiniai pirkėjai yra pavieniai vartotojai, gyvenantys 50 km spinduliu nuo jų ūkio. „Tačiau džiugu, kad mūsų uogos pasiekia ir kitus Lietuvos miestus. Pirkėjai, važiuojantys maršrutu Vilnius-Palanga ar Nida, gali užsukti į mūsų ūkį, nes esame įsikūrę visai netoli Palangos plento,“ – apie pirkėjų ratą pasakoja „Slėnio uogos“ ūkio savininkas Deividas Rumbutis.
„Džiugina, kad nemaža dalis pirkėjų grįžta: klausia, domisi, kada skinsime uogas, – apie ištikimų klientų ratą, kurie kasmet užsisako ūkio uogų, pasakoja A. Čekanavičienė. – Siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, uogas skiname rankomis – taip jos nesusitrina ir išlieka šviežios. Kiekvieną dėžutę kruopščiai apžiūrime, patikriname ir tik tada pakuojame bei pristatome klientams“.
Nauda sveikatai ir virtuvėje – neįkainojama
Sausmedžio uogos – itin universalios: tinka tiek šviežios, tiek perdirbtos. Iš jų gaminamos uogienės, džemai, kompotai, sirupai, želė, net vynas. Jos puikiai dera pyraguose, košėse. Tinka su jogurtu ar varške, gali būti ir sudėtine kokteilio dalimi. Taip pat jas galima šaldyti ar džiovinti – taip uogos džiugins ištisus metus.
„Didelė pirkėjų dalis yra tie, kurie rūpinasi savo sveikata ir propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Tai rodo, kad sausmedis – ne vien egzotika, o vertingas pasirinkimas. Sausmedis vis tvirčiau užima deramą vietą tarp kitų populiarių uogų,“ – įsitikinęs D. Rumbutis.
Uogų maistinė vertė – įspūdinga. Jose daugiau vitamino C nei citrinose, taip pat turi A ir B grupės vitaminų, kalio, magnio, fosforo, geležies ir daug skaidulų. Reguliariai vartojant stiprėja imunitetas, gerėja virškinimas, palaikoma širdies ir kraujagyslių sveikata.
Sausmedis – perspektyvi uogų kultūra Lietuvoje
Ankstyvas derlius, atsparumas šalčiui, maistinės savybės – tai tik keli iš privalumų, dėl kurių sausmedis tampa vis patrauklesnis tiek ūkininkams, tiek vartotojams. Nors auginant kyla iššūkių, susijusių su derliaus nuėmimu ir apsauga, sausmedis sėkmingai skinasi kelią tarp lietuviškų kultūrų.
Kviečiame palaikyti vietos ūkininkus ir apsilankyti www.kaimasinamus.lt. Čia rasite produktus tiesiai iš Lietuvos ūkių, kurie su meile ir rūpesčiu augina šias uogas, galėsite pasimėgauti jų derliumi tiesiai nuo krūmo – be tarpininkų, be perteklinio apdorojimo.
Paragaukite sausmedžio uogų – galbūt jos taps jūsų vasaros atradimu!