Lietuvos viešajame transporte – elektroninės kortelės

Lietuvos viešajame transporte - elektroninės kortelės

Šiuo metu rengiamasi pradėti elektroninių bilietų ir informavimo sistemų viešajame transporte projektą, vykdomą pagal Lietuvos 2004-2006 metų bendrojo programavimo dokumento 3.3 priemonę „Informacinių technologijų paslaugų ir infrastruktūros plėtra” pogrupį “Viešosios elektroninės paslaugos“. Bendra projekto vertė viršija 19 mln. Lt, lėšas skiria Europos Sąjunga, Lietuvos vyriausybė bei didžiųjų miestų Savivaldybės (Vilnius, Kaunas, Klaipėda).

Šiuo metu rengiamasi pradėti elektroninių bilietų ir informavimo sistemų viešajame transporte projektą, vykdomą pagal Lietuvos 2004-2006 metų bendrojo programavimo dokumento 3.3 priemonę „Informacinių technologijų paslaugų ir infrastruktūros plėtra” pogrupį “Viešosios  elektroninės paslaugos“. Bendra projekto vertė viršija 19 mln. Lt, lėšas skiria Europos Sąjunga, Lietuvos vyriausybė bei didžiųjų miestų Savivaldybės (Vilnius, Kaunas, Klaipėda).

Vykdant projektą, trijose Lietuvos miestuose bus įdiegta apmokėjimo už važiavimą viešuoju transportu nekontaktinių kortelių pagalba trijų Lietuvos miestų viešajame transporte sistema ir keleivių informavimo sistema.

Tokia pirmą kartą Lietuvoje diegiama moderni identifikavimo ir atsiskaitymo infrastruktūra yra aktuali ne tik Savivaldybių viešajam transportui  ir juo besinaudojančių keleivių teikiamų paslaugų patogumui gerinti. . Pasaulio valstybių tokių projektų realizavimo patirtis rodo, kad kortelės gali tarnauti kaip mokinio ir studento pažymėjimas, bibliotekos skaitytojo, turisto kortelės, miestiečio identifikacijos e-dokumentas ir pan.

Straipsniai 1 reklama

Projekto apimtyje realizuota identifikavimo ir atsiskaitymo sistema  įgalintų užtikrinti vartotojų saugų autorizavimą bei paslaugų apmokėjimą Internetu, kas sudarytų sąlygas informacinių technologijų bendrovėms  kurti ir diegti paslaugas Lietuvos gyventojams bei sukurtus ir išbandytus produktus eksportuoti.

„Manome, kad  Lietuvai labai svarbu pasirinkti tokį sprendimą, kuris butų saugus, patikimas  ir orientuotas į e-paslaugų, tuo pačiu ir informacinės visuomenės plėtrą. Tai atitinka Europos Sąjungos siekius, įvardintus Lisabonos strategijoje”, – teigia „Infobalt” viceprezidentas Virginijus Jasaitis.

Džiugas Juknys, asociacijos „Infobalt” direktorius, sako, kad šiandieną technologijos tampa paslaugų įrankių. Technologijos pačios savaime jau neatlieka tokios funkcijos kaip anksčiau. Jos naudingos ir įdomios tik tuomet, kuomet integruojamos į naudingas, kasdienes paslaugas.

Daugelyje pasaulio miestų transporto kortelė perauga į e-miesto kortelę. Tarptautiniu  mastu šių problemų sprendimui yra įkurtas specialus forumas NFC, kuris apjungė šioje srityje dirbančias įžymias bendroves – Siemens, Nokia, Motorolla, Philips, SONY, VISA, MASTERCARD ir kt.  Taip siekiama derinti priimamus sprendimus, siūlyti standartus, įgalinančius tolesnę e-paslaugų plėtrą.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *