Kodėl nuo senų senovės žmonės ant durų kabindavo Kalėdinius vainikus?

Kodėl nuo senų senovės žmonės ant durų kabindavo Kalėdinius vainikus?

Vainikai

Ar žinote, kodėl dar dabar ypač vakaruose populiaru ant durų kabinti amžinai žalių augalų vainikus? Ši tradicija atėjo iš gilios senovės. Pagonys tikėjo, kad visžaliai augalai turi stebuklingos galios – juk jie nenumeta lapų ir nenuvysta, kaip visa kita augmenija… Magiškais buvo laikomi amalai, gebenės ir bugieniai ir kiti augalai, net ir per didžiausius šalčius išsaugantys gražius vaisius. Tokius vainikus ir vainikėlius kabindavo ant durų, prieškambaryje, tarpduryje arba dovanodavo vieni kitiems, tikėdami, kad jie apsaugos nuo piktųjų dvasių ir suteiks amžiną laimę.

Pirmieji vainikai, nupinti dar gilioje pagoniškoje senovėje, nepasižymėjo nei dideliu puošnumu, nei išradingumu, pinami buvo iš natūralų visažalių augalų ir amalų, gebenių ir bugienių. Jau vėliau, devynioliktajame amžiuje, į madą atėjo kaspinai, dar vėliau – saldainiai, saldumynai, smulkūs žaisliukai ir įvairūs mieli mažmožiai.

Dabar kalėdinių vainikų išvaizdą ir sudėtines dalis diktuoja tik žmogaus fantazija, skonis ir mada. Jeigu jums patinka sodrios kalėdinės spalvos – kurkite vainiką iš eglišakių, kadagio, amalo ar kipariso, papuošdami džiovintomis ar dirbtinėmis gėlėmis, erškėčių uogytėmis ir, žinoma, kaspinais. Populiariausi yra raudoni ir auksiniai kaspinai. Jei mėgstate aukso spalvą, tiek ruošiant vainikus, tiek puošiant Kalėdinę eglutę, Jums be galo pravers auksinių dažų purškiklis. Juo nupurkšite ir kankorėžius, ir iš rudens užsilikusius kaštonus, kviečio varpą, netinkamos spalvos mielą žaisliuką ir daugelį kitų puošmenų, darančių jūsų vainiką nepakartojamu…

Straipsniai 1 reklama

Jei neturite laiko ar noro kurti savo vainikus, tokį galite ir nusipirkti… Tik po dirbtiniu amalu nesaldu bučiuotis…

Advento vainikai

Jei ant durų kabinami vainikai pasiekė mus dar nuo pagoniškųjų laikų, ant stalo kaip puokštės statomi advento vainikai – krikščioniškosios bažnyčios tradicija.

Puokštėje įkomponuojamos keturios žvakės, ir kiekvieną advento sekmadienį uždegama po vieną žvakę. Taigi, jei turite tokį vainiką ir norite laikytis krikščioniškųjų tradicijų – šįmet:
Gruodžio 3 dieną degame vieną žvakelę
Gruodžio 10 dieną – dvi žvakeles
Gruodžio 17 dieną – tris žvakeles
Gruodžio 24 – per Kalėdas – visas keturias žvakeles.

Kalėdų vainikas į vaikų kambarį

Kartu su vaiku galite papuošti ir vaikų kambarį.

Jums reikės:
Eglišakių, vielos (nebūtinai), vielutės arba siūlų, dailių vaikiškų žaisliukų (pvz., iš šokoladinių kiaušinių)

Iš vielos išlenkite norimo dydžio lanką.
Plonomis vielutėmis arba siūlais prie lanko pritvirtinkite eglišakius.
Prie vainiko vielutėmis ar siūlais tvirtinkite žaisliukus (skambalėlius, kaspinus).

Gražiai atrodys ant ilgesnių siūlų pakabinti ir iš vidinės vainiko pusės žemyn nuleisti žaisliukai. Šis vainikas neturi atrodyti perdėm skoningas – tegul vaikas puošia jį taip, kaip gražu yra jam.

Views All Time
Views All Time
19907
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 83 = 84