Zigmas Vaišvila: IAE darbo pratęsimas yra vienintelė alternatyva

Mokslų akademijoje antradienį vykusioje konferencijoje „Ekstremali Lietuvos energetikos būklė” energetikos specialistai ir Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo nariai vėl sugrįžo prie Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo.

Pasak konferencijos pirmininko dr. Zigmo Vaišvilos, IAE darbo pratęsimas yra vienintelė alternatyva.

„Elektros energijos kaina 2010 m. Lietuvos vartotojui gali padidėti iki 100 proc. Yra pagrįstų abejonių dėl kitų elektrinių patikimumo ir katilų techninės būklės”, – sakė Z. Vaišvila.

Straipsniai 1 reklama

Pasak Z. Vaišvilos, Lietuva turėtų ginti savo interesus civilizuotai. „Visų pirma reikėtų kreiptis į šalis nares dėl Stojimo sutarties pakeitimo. Turime nedelsiant pradėti ruoštis ir nacionalinio intereso gynybai Europos Teisingumo Teisme”.

Pasak mokslininkų, energetikos specialistų, IAE darbo pratęsimą svarstyti verčia objektyvios priežastys: ekonomikos krizė, sunkiai prognozuojamos kuro kainos, vis dar nenutiesti transeuropiniai elektros tiltai ir didėjanti priklausomybė nuo gamtinių dujų.

Galimus Lietuvos energetikos problemų sprendimo būdus vardinę konferencijos dalyviai minėjo tarpsisteminių jungčių įrengimą, stabilaus esamų jėgainių darbo užtikrinimą bei nepertraukiamą kuro importą iš trečiųjų šalių. Pasak energetikos specialistų, jau 2010 metais, uždarius IAE, Lietuvą ištiktų energijos deficitas.

Nacionalinius ekonominius interesus akcentavę konferencijos dalyviai pabrėžė, kad IAE uždarymas pakenktų ir ekologijai, nes akivaizdžiai didėjanti tarša po 2012 metų neleistų Lietuvai įgyvendinti savo įsipareigojimų aplinkosaugos srityje.

Todėl konferencijos dalyviai konstatavo, kad būtina pratęsti IAE uždarymo terminus.

Tačiau Europos Sąjunga nėra linkusi daryti Lietuvai išimčių ir leisti pratęsti IAE darbo laiką.

Pasak Europos Komisijos atstovo Lietuvoje Kęstučio Sadausko, sutartis galėtų būti pakeista, jei pasiūlymus pateiktų Europos Komisija, patvirtintų Europos Parlamentas ir tam pritartų visos 27 ES valstybės. Turint omenyje, kad Sutartis kai kuriuose valstybėse buvo ratifikuota referendumais, tikimybė, švelniai tariant, yra nulinė.

Sutartyje aiškiai pasakyta, kad galima imtis bet kokių saugiklių, kilus ekonominiams sunkumams, išskyrus vieną dalyką – draudžiama pažeisti pirmąjį straipsnį, kuriame įsipareigojama uždaryti elektrinę iki kitų metų pabaigos.

Kai kurių šalių priešprieša Slovakijos siekiui atnaujinti atominės jėgainės darbą rodo, kad precedento tikėtis neverta.

Pasak K. Sadausko, ES nėra įtikinta, kad IAE darbo pratęsimas yra tinkamas Lietuvos energetinių problemų sprendimo būdas.

Tuo tarpu ekspertai Eugenijus Užpuras ir Gytis Maksimovas bei IAE generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas pabrėžė, kad IAE gali saugiai dirbti bent iki 2012 metų, nes jėgainė ne tik tenkina visus saugumo kriterijus, bet ir atitinka naujoms atominėms elektrinėms keliamus reikalavimus.

„Nėra jokių techninių ar saugos apribojimų tęsti IAE darbą. Sustabdo tik politiniai sprendimai”, – teigė E. Užpuras.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *