„Pelenai”

Grupės sudėtis:

Česlovas Gabalis
– vokalas
Gintas Banys – bosinė gitara
Romanas Asmolkovas – gitara
Saulius Didžiulis – klavišiniai
Vaidas Taurinskas – mušamieji

Grupę „Pelenai” dažnai girdėdavome radijo laidose, metėm videoklipus, trypčiojome koncertuose. Daugelis grupės dainų turi aukščiausius žinovų įvertinimus, o savo populiarumo dėka grupė užėmė aukštas konkursų vietas.

„Pelenai”, Sigitas Meilus – vokalas, Gintas Banys – boso gitara, Artūras Morkvėnas – mušamieji, Artūras Jarmalavičius – gitara, į krūvą suėjo 1986 m. rudenį, o pirmą kartą pasauliui pasirodė 1990 metų rugpjūtį Europos kelio akcijos metu Lazdijuose. Krikštynos sostinėje – tais pačiais metais Sporto rūmuose vykusioje „Pop, rock grupių prognozėje'91”. Toliau įvairūs konkursai, festivaliai Lietuvoje ir pirmieji laurai – 3 vieta festivalyje „Aukštaityje'91” ir 1 vieta respublikiniame pramoginės muzikos atlikėjų konkurse „Žemaitijos taurė'91”.

Straipsniai 1 reklama

1993-ųjų balandžio mėnesį „Pelenai” išleido savo pirmąją kasetę „Aš pavargau”, sulaukusią didžiulio susidomėjimo. Į ją buvo surinkti geriausi trijų metų kūriniai. Dainos „Aš pavargau”, „Siena”, „Paskutinė stotis”, „Nakties sapnas”, „Pelenai”, „Tylos aidas” užėmė aukštas topų vietas, buvo dažnai sukamos diskotekose. Patys grupės muzikantai prisipažino, kad jų kūrybą įtakojo tokie roko gigantai kaip Billy Idol, Iggy Pop, ZZ Top, AC/DC.

Deja, po tikrai sėkmingo grupės albumo tų pačių – 1993-iųjų – metų viduryje įvyko totalus grupės skilimas. Liko tik branduolys – Sigis ir Gintas, prie kurių vėliau prisijungė Algirdas „Blėka” Barniškis ir Vaidas „Taurelis” Taurinskas. Atsinaujinę „Pelenai” įrašė tris kūrinius angliškai, tęsė koncertinę vaiklą. Grojo tuo metu daugiausiai koverius. Bet, drauge pabuvus visai neilgai, 1994 m. pavasarį grupė vėl išsiskirstė.

Po to Gintas Banys bei Vaidas Taurinskas porą metų grojo su G.Paškevičiumi. Bet Ginto vis neapleido slapta mintis atkurti „Pelenus” ir 1996 metų rudenį jis apie tai pradėjo galvoti visai rimtai. O ir idėjų, dirbant kartu su G. Paškevičiumi, susikaupė pakankamai. Taigi prasidėjo vokalisto paieška. Tuo momentu pasitaikė puiki proga pasikviesti Česlovą Gabalį, nes kaip tik iširo grupė, kurioje jis grojo. Su naujuoju vokalistu buvo įrašyta pora dainų – „Lopšinė” ir „Dieną keičia naktis”. Prasidėjo grupės kilimas. Šios dvi dainos pelnė didelį populiarumą tarp klausytojų, o naujieji „Pelenai” buvo pakviesti dalyvauti festivalyje „Nida-97”, kur jų daina „Dieną keičia naktis” gavo geriausios dainos apdovanojimą. Rudenį „Muzikinio viešbučio” konkurse kūrinį „Dieną keičia naktis” Lietuvos žiūrovai išrinko geriausia.

Nepailstantis „Pelenų” senbuvis Gintas Banys tokią sėkmę aiškino tuo, kad „viskas, ką grupė darė, – tai jų vidinių išgyvenimų atvaizdas, o ne aklas kopijavimas. Pagrindinis kriterijus – impulsyvi dainų energija, kuri turi pasiekti klausytojų širdis. Tai ji ir daro.”

Nuo 1996 m. grupės sudėtis: Česlovas Gabalis – vokalas, Gintas Banys – bosinė gitara, Romanas Asmolkovas – gitara, Jonas Taločka – būgnai. 1997 m. į grupę atėjo Saulius Didžiulis – klavišiniai. 1998 m. tragiškai žuvus Jonui Taločkai į grupę grįžo Vaidas Taurinskas – mušamieji.

Po sėkmingo „Lopšinės” pasirodymo nuspręsta kurti muziką albumui. Kitas „Pelenų” kūrinys „Dieną keičia naktis” (1997 m.) „Nidos” festivalyje buvo pripažintas geriausia daina. Česlovas Gabalis 1997 m. „Bravo” apdovanojimuose pripažintas „Metų vokalistu”.

Todėl 1998 m. leidybinėje firmoje „Bomba records” išleistas albumas „Degančios sielos”, o vėliau tais pačiais metais ir „Baltas vėjas”.

2000 m. „Bomba records” išleido albumą „Kitaip”. Tai buvo pirmas albumas, kuriame „Pelenai” pabandė sujungti rock ir šokių muziką.

2000 m. „Jam recors” išleido „Pelenų” rinkinį „Tyliai”, kuriame surinktos geriausios grupės dainos.

2001 m. „Jam records” išleido albumą „Veža”.

2003 m. „Bomba records” išleido albumą „Laiškai”.

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *