„Nuodėmės Užkalbėjimas“

„Nuodėmės Užkalbėjimas“

„Kiekvienas žmogus turi būti gerai pažinęs savo tamsiąją pusę, tik tuomet įmanoma ją pakeisti ir siekti šviesos”. Jurga Ivanauskaitė

Šie Jurgos Ivanauskaitės žodžiai tikriausiai geriausiai tiktų pristatyti naująjį režisieriaus Algimanto Puipos filmą „Nuodėmės užkalbėjimas”, pagal romaną „Ragana ir Lietus”. Šis filmas skiriasi nuo ankstesnių režisieriaus darbų – tai kamerinis kinas, kur gilinamasi į žmogaus psichologiją, moters jausmų pasaulį.

Jauna žurnalistė Vika (Rasa Samuolytė) lankosi pas psichoanalitikę Ritą (Nelė Savičenko), siekdama išsivaduoti nuo ją kankinančios aistros kunigui Pauliui (Aleksas Kazanavičius). Su kunigu ji susipažįsta psichiatrijos ligoninėje, lankydama savo vyra Go (Kostas Smoriginas) ir jau nuo pirmos jų susitikimo dienos Vika aiškiai pajunta saldų nuodėmės skonį, „žinojau, kad tai įvyks… Tai jau buvo įvykę, beliko lieptu pereiti į kitą krantą, kurį aiškiai mačiau..”

Ritai gyvenimas taip pat pateikia siurprizą – vyras prisipažįsta paliekantis ją dėl kitos moters, kiek vėliau ją palieka ir dukra. Klausydamasi Vikos išpažinčių, bandydama analizuoti jos poelgius, Rita nejučia pradeda atkartoti Vikos istoriją. Ji pradeda romaną su patalogu Leo (Remigijus Sabulis). Savo poelgiams pateisinti, šiuos santykius įvardija kaip eksperimentą, mat ji turi pajusti tai, ką jaučia žeminamos moterys, ateinančios pas ją pokalbio ir patarimo. Tačiau kuo toliau tuo labiau suvokia – visą gyvenimą save apgaudinėjusi.

Straipsniai 1 reklama

Noras būti geresniais, nei esame, verčia mus meluoti sau patiems, „nebūtina gi susižeisti, kad galėtum padėt susižeidusiam”, skaudžią tiesą Ritai pasako Vika, ir tai leidžia suprasti, jog moterys tarsi pasikeičia vietomis, tampa visiškai nebeaišku, kas yra ligonis, o kas – jo guodėjas.

„Man nereikia, kad tu mane gydytum. Man reikia žmogaus, kad suprastų, pateisintų arba pasmerktų. Man reikia draugės…”

Vyrų personažai šiame filme, padeda atskleisti painią moters psichologiją. Tiek kunigas Paulius, tiek patalogas Leo pažinę savo tamsiąją pusią, grįžta į jų pasirinktą kelią. Galbūt vyrams būdingas racionalus mąstymas suteikia jiems tvirtumo ir jie atsisako nuo meilės bei šeimos, kas yra visiškai nesuvokiama jausmingom bei emocionaliom Vikai su Rita.

Views All Time
Views All Time
8117
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

+ 36 = 37