Mes buvom kariai

We Were Soldiers

karinė drama
Režisierius: Randall Wallace
Scenarijaus autorius: Randall Wallace, pagal Harold G. Moore ir Joseph L. Galloway knygą „We Were Soldiers Once… And Young”
Prodiuseriai: Bruce Davey, Stephen McEveety, Randall Wallace
Vaidina: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Sam Elliott, Greg Kinnear, Chris Klein, Barry Pepper, Keri Russell
Muzika: Nick Glennie-Smith
Sukurta: JAV (2002)
Trukmė: 138 min. (2 val. 18 min.)
Originalo kalba: anglų, vietnamiečių, prancūzų
Premjera Lietuvoje 2002 m. liepos 19 d.

„Priešininkai jau buvo mus apsupę. Keli tūkstančiai vietnamiečių vaikščiojo aplink kokias tris keturias minutes, bet man atrodė, kad jau prabėgo trys keturios valandos. Jie su pasimėgavimu šaudė iš automatų į sunkiai sužeistus mūsų karius, gyvai juokavo ir šaipėsi. Kai jie priartėjo arčiau manęs, nusprendžiau apsimesti mirusiu. Aš atmerkiau akis ir visą laiką žiūrėjau tiesiai į mažą medį. Žinojau, kad mirusio žmogaus akys visuomet lieka atvertos. Tuomet vienas vietnamiečių priėjo prie manęs, įdėmiai apžiūrėjo, spardė į šonus ir galiausiai apvertė. Spėju, kad jis pagalvojo, kad esu jau negyvas. Kraujas tekėjo iš mano burnos, mano rankos ir mano kojų”.

Straipsniai 1 reklama

Tai yra ištrauka iš generolo Haroldo G. Moore’o ir karo žurnalisto Joe Galloway’aus autobiografinės knygos „Kažkada mes buvom kareiviai… ir jauni”, kurioje sudėti autorių prisiminimai iš JAV ir Vietnamo karo. Visas dėmesys skiriamas mūšiams prie Vietnamo teritorijoje tekančios upės Ia Dang.

1965 m. lapkričio 14 d. malūnsparniai atgabeno į Ia Dango lygumą 450 karių iš 7-osios JAV oro divizijos. Jiems buvo suplanuota ypač lengva ir paprasta užduotis – surasti ir sunaikinti priešininką. Tačiau jaunų kareivių būriui vadovavęs generolas Haroldas G.Moore’as (akt. Melas Gibsonas) nesitikėjo, kad taip greitai pateks į pragarą. Praėjus kelioms akimirkoms po nusileidimo vyrus apsupo daugiau nei 2000 puikiai ginkluotų Šiaurės Vietnamo smogikų. Po dviejų dienų amerikiečių būrys patyrė milžiniškus nuostolius – 79 žuvę ir 121 sunkiai sužeistas.

Apie nesėkmingą karo pradžią sužinojusi Haroldo G. Moore žmona Julie (akt. Madeleine Stowe) stengėsi išlikti rami ir nuslėpti išgąstį ir nerimą nuo savo penkių mažų vaikų. Tačiau netrukus moteriai tenka išgyventi tikrą dramą, kai JAV kariuomenės vadai paprašo jos pranešti žuvusių kareivių žmonoms ir draugėms, kad jau niekuomet nepamatys savo vyrų gyvų.

„Oscaro” premija apdovanotas scenaristas Randallas Wallace’as pats adaptavo knygos „Kažkada mes buvom kareiviai… ir jauni. IA DANGAS: Mūšis, kuris pakeitė karą Vietname” medžiagą filmui, kuriame vėl bus bandoma parodyti, kad karas – tai yra tikras pragaras. Prieš filmavimo darbus visi pagrindiniai aktoriai turėjo iškęsti kareivių treniruočių programą Benningo forte. Būtent iš jo 1965 m. rudenį 7-osios divizijos kariai išvyko į Vietanamą. Populiarusis aktorius ir dviejų „Oscaro” premijų laureatas Melas Gibsonas yra įsitikinęs, kad geriausiai generolą Haroldą G.Moore’ą būtų suvaidinęs legendinis Holivudo aktorius Johnas Wayne’as. Knygos bendraautorių žurnalistą ir fotografą Joe Gallwey’ų įkūnija jaunosios kartos atstovas Barry Pepperis, kuris jau galėjo susidaryti įspūdį apie karo baisumus juostos „Gelbstint eilinį Rajaną” filmavimo aikštelėje.

„Visi lygina šį filmą su karinės dramos „Gelbstint eilinį Rajaną” pirmomis 20 minučių, bet jame žiaurūs ir sukrečiantys karo vaizdai tęsiasi per visą filmą. Pavyzdžiui, ekrane stambiu planu rodoma deganti jauno kareivio galva. Daugelis moterų per seansą verkė”, – dalijasi įspūdžiais vienas iš išankstinio seanso žiūrovų.

Daugiau apie filmą:
http://us.imdb.com/Title?0277434

Views All Time
Views All Time
2142
Views Today
Views Today
2

Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

21 − 16 =